De mannen van de Vincentiusvereniging laden de fietsen uit bij de Rank. LInks op de foto Ronald Damen van Rotaryclub Achterhoek Oost met naast hem Rein Dijkstra van de gemeente Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

De mannen van de Vincentiusvereniging laden de fietsen uit bij de Rank. LInks op de foto Ronald Damen van Rotaryclub Achterhoek Oost met naast hem Rein Dijkstra van de gemeente Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Rotary levert 32 fietsen voor Oekraïners in Groenlo

Maatschappij

GROENLO - Maar liefst 32 gloednieuwe fietsen hebben 3 samenwerkende Rotaryclubs uit de regio vrijdag afgeleverd bij De Rank. In deze voormalige verpleegstersflat bij De Molenberg verblijven sinds kort zo’n 50 vluchtelingen uit Oekraïne. Rotary Club Winterswijk, Rotaryclub Aalten Wisch en Rotary Club Achterhoek Oost trekken samen op om gemeenten te ondersteunen bij de opvang van de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne.

Door Kyra Broshuis

Voedsel en medicijnen
“Voor deze bijzondere groep willen we graag samenwerking in plaats van ieder afzonderlijk”, vertelt Ronald Damen namens Rotary. “Zo kunnen we nog meer betekenen voor de mensen. We zijn heel actief voor de mensen die nog in Oekraïne zitten én voor de vluchtelingen hier. Met hulp van Vitalina Stroes uit Winterswijk, oorspronkelijk afkomstig uit Oekraïne, zijn er busjes met onder andere voedsel en medicijnen naar de grens van Oekraïne gebracht. Een vriendin van haar zorgt ervoor dat het daar bij de grens wordt opgehaald en naar Vinnytsja wordt gebracht. Een stad ten zuid-oosten van Kiev.” Recent heeft Rotary ook het vervoer geregeld van de vluchtelingen van Marveld naar De Rank.

Samenwerking
Maar Rotary wilde meer doen. “We hebben contact gezocht met de gemeente Oost Gelre of we iets konden betekenen voor de mensen in De Rank. Uit dat gesprek kwam naar voren dat de mensen graag mobiel willen zijn. Sommigen hebben zelfs al werk waar ze vervoer voor nodig hebben. Een aantal fietsen zou dus heel mooi zijn..” De drie Rotaryclubs zochten contact met Mark Vaartjes van Vaartjes Winterswijk, de mobiele fietsenmaker van de regio. “Hij heeft geregeld dat we 32 fietsen konden aanschaffen. Rabobank Noord-Oost Achterhoek heeft financieel bijgedragen en ook de Stichting Fonds Henk van Ommen heeft een bedrag gedoneerd. De Vincentiusvereniging uit Groenlo heeft geholpen om de fietsen op te halen en bij De Rank in Groenlo af te leveren. Een prachtige samenwerking van verschillende partijen dus.”

Met de aankomst van de fietsen kunnen de nieuwe bewoners van De Rank nu Groenlo en omgeving gaan verkennen. Rotary is blij dat het allemaal gelukt is. “Het is heel mooi dat we aan de wens van de gemeente Oost Gelre hebben kunnen voldoen. We zijn een serviceclub en bieden hele concrete hulp. Dankzij ons grote netwerk krijgen we veel voor elkaar. Mooi dat het hiermee ook weer gelukt is”, zegt Damen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids