De reünisten van de Grolse Canisiusschool, 50 jaar geleden in 1972. Foto: Theo Huiijskes
De reünisten van de Grolse Canisiusschool, 50 jaar geleden in 1972. Foto: Theo Huiijskes

Reünie basisschool St. Canisius een groot succes

Maatschappij

Oud-leerlingen ontmoeten elkaar weer na 50 jaar 

Door Theo Huijskes

GROENLO - De voormalige lagere oftewel basisschool St. Canisius aan de Nieuwestraat roept bij velen in Groenlo nog steeds tal van herinneringen op. De school maakte destijds deel uit van maar liefst een zestal scholen, te weten vier lagere scholen en twee kleuterscholen, binnen de Grolse stadsgracht. Tot op de dag van vandaag kijken velen nog steeds met mooie herinneringen en met veel plezier terug op de zesjarige schoolperiode onder leiding van onder anderen leerkrachten als juffrouw Wilma Nijland, juffrouw Leny Groot Bruinderink en niet te vergeten meester, tevens schoolhoofd Jan Dietz.

Zo ook een groep van 27 reünisten, die zich afgelopen zaterdag in het Grolse vestingstadje hadden verzameld voor een gezellige dag, waarbij een drietal initiatiefnemers voor een attractief dagprogramma hadden gezorgd. Oud-leerlingen in de leeftijd van 62 en 63 jaar, die exact vijftig jaar geleden de zesde klas bevolkten en destijds door onder anderen schoolopperhoofd Jan Dietz werden uitgezwaaid richting het vervolgonderwijs.

Vanuit Canada naar Grolle voor een reünie
Het zijn een drietal Grollenaren, te weten Peter en Ans Konings-Bloemen en Heinz Arink, die de initiatiefnemers zijn van een zo achteraf blijkt succesvolle dag. “Zittende op een terras op de Markt in Grolle troffen wij elkaar onder het genot van een biertje en werd gaandeweg het gesprek het idee geboren. Het is toch geweldig om na 50 jaar klasgenoten, nu her en der in Nederland en zelfs daarbuiten woonachtig, weer terug te zien”, geeft Heinz Arink aan. Aangevuld door Peter Konings met de opmerking dat men dankzij oude klassenfoto’s praktisch alle 39 klasgenoten heeft kunnen opsporen. “Daarvan zijn er helaas twee overleden, maar zijn wij bijzonder tevreden met de in totaal 27 aanwezige reünisten, ook nog eens aangevuld met een drietal leerkrachten van weleer, te weten Leny Beurskens-van de Korput en Ben Bonenkamp uit Groenlo en Hans de Graaf, tegenwoordig woonachtig in Aalten.” Onder de reünisten bevindt zich ook Giny Koenders - dochter van wijlen veehandelaar Henk(ie) Koenders -, in 1979 vertrokken naar Canada, daar gehuwd en werkzaam op een boerenbedrijf. “Ik vind het helemaal fantastisch dat ik weer even in Grolle mag zijn. Dit ondanks dat ik mijn man en niet te vergeten onze drie kinderen - Moyca, Eliann en Pieter - daar even moet achterlaten.”

Terug naar het organiserende drietal, geeft Peter Konings aan dat men met de keuze van Brouwersnös als dag-locatie een gouden greep heeft gedaan. “Wij zitten niet alleen aan de stadsgracht waarop wij met ons allen een rondvaart gaan maken, ook bevindt deze locatie zich tegenover de Canisushof, het wooncomplex dat gebouwd is op de plek waar zich voorheen de Canisiusschool bevond. Aangespoord door het stralende zomerweer kunnen wij hier gebruik maken van gezellige terrassen en bovendien ons hart ophalen met een excursie in de aangebouwde stadsbrouwerij”. Aldus Konings, die tenslotte niet onvermeld wil laten dat de aanwezige reünisten Frans de Groen en Philip de Groen in verband met de familieherinneringen aan deze locatie een in dubbel opzicht bijzondere dag beleven.

De reünisten van de Grolse Canisiusschool, 50 jaar geleden in 1972. Foto: Theo Huiijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids