Frans en Rikie ter Bogt-te Brake in hun achtertuin. Foto: Theo Huijskes
Frans en Rikie ter Bogt-te Brake in hun achtertuin. Foto: Theo Huijskes

‘Onze kinderen staan centraal in ons leven!’

Maatschappij

Frans en Rikie ter Bogt-te Brake

Door Theo Huijskes

GROENLO - Hun allereerste ontmoeting vond plaats tijdens een dansavond in het naburige Vragender, waarna zij in oktober 1967 met elkaar in het huwelijk traden. Vanaf het moment dat zij elkaar het ja-woord gaven, zijn beiden woonachtig aan de John F. Kennedylaan in Groenlo. En dat is over enkele maanden derhalve 5 x 11 jaar oftewel 55 jaar achtereen. Voor deze rubriek zijn wij ditmaal op bezoek bij Frans ter Bogt (81), geboren in Groenlo, en Rikie te Brake (80), geboren in Lievelde. Voor een lang en bijzonder onderhoudend gesprek, waarbij in de onderhavige situatie de reguliere vraag ‘Hoe gaat het met u? eigenlijk ingeruild moet worden voor ‘Hoe gaat het met Frans en Rikie, alsmede met de kinderen Erwin en Annemarie?’        

Zestig jaar trouw lid van Grolse biljartclub
Frans, geboren in een gezin met veertien kinderen, waarvan er twee op jonge leeftijd kwamen te overlijden, ging na een korte tijd bij Nedap Groenlo, aan de slag in de bouw om in die sector vervolgens een periode van maar liefst 45 jaar als metselaar/stukadoor werkzaam te zijn. Wat zijn hobby’s betreft, heeft hij actief gevoetbald bij zowel Grol als Erix Lievelde en is de biljartsport in de afgelopen decennia in zijn geval verworden tot een soort passie. Terwijl hij trots een terecht toebedeelde draagspeld als onderscheiding laat zien, vertelt Frans dat hij reeds 60 jaar achtereen lid is geweest van de biljartvereniging Ivoor in Groenlo. “Daarom doet het mij deugd dat ik nu als 80-plusser op de dinsdagmorgen ben uitgenodigd voor het spelen van, noem het een potje seniorenbiljart bij Café Pot. Daarnaast blijft de voetbalsport, en dan in het bijzonder bij mijn club Grol, mij doorlopend boeien, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar het jeugdvoetbal. Daarbij niet onvermeld latende, dat ik met veel plezier onderdeel mag uitmaken van de vrijwilligers(woensdag)groep van Grol”

Frans was
zestig jaar
lid van
biljartclub
Ivoor waarvoor
hij werd
onderscheiden


‘De wekelijkse kaartavond nemen ze mij niet af’
Vrouwlief Rikie laat weten dat haar leven gedurende een periode van 50 jaar in het teken heeft gestaan van het thuis werkzaam zijn, alsmede bij de in Lievelde gehuisveste families Vos. “Ons gezin bestond uit zes kinderen, waarvan er nu nog drie in leven zijn. Omdat mijn vader op jonge leeftijd kwam te overlijden en mijn moeder vanwege haar gezondheid doorlopend hulp nodig had, voelde ik mij verplicht om naast de Vos-werkzaamheden ook thuis het werk ter hand te nemen.” Aldus Rikie, die door echtgenoot Frans ook in aanraking kwam met ‘de Grol’. “Door Frans ben ik ook verworden tot een liefhebster van de voetbalsport en ga daarbij graag naar een wedstrijdje van Grol 1 kijken. En van het één komt ander met het gevolg dat ik 25 jaar actief lid ben geweest van de Vrienden van de S.V. Grol, die fancy fairs e.d. organiseert om de Grolkas te spekken. Een fantastische tijd, die ik zo zou willen overdoen. Maar waar ik heden ten dage nog steeds met veel toewijding en plezier naar toeleef, is de wekelijkse kaartavond met in totaal een viertal dames. Enorm gezellig!”

Beroepsmusicus in binnen- en buitenland
Terug naar de kinderen, laten Frans en Rikie weten hoe trots zij zijn op zoon Erwin (52), woonachtig met partner Diane en een tweetal kinderen in Kudelstaart, gemeente Aalsmeer, alsmede op dochter Annemarie (50), samen met partner Sikko en hun twee kinderen woonachtig in Doetinchem. Bekleedt Diane bij de ondersteuning van mensen met een beperking een belangrijke spilfunctie binnen de organisatie Estinea, zoon Erwin heeft zich helemaal ontwikkeld en opgewerkt in de muziekwereld. Zo is hij, en dat na een aanloopperiode op jonge leeftijd bij de plaatselijke Muziekvereniging Groenlo, thans beroepstrompettist en daarbij onder andere solo- oftewel eerste trompettist bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest én het Balletorkest. Daarnaast speelt hij in vele professionele orkesten en ensembles, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en diverse andere orkesten in binnen- en buitenland. Erwin heeft zijn opleiding gevolgd aan het Amsterdams Sweelinck Conservatorium, waar hij trompet studeerde bij Klaas Kos, en daarnaast aan het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, waar hij zijn studie vervolgde bij Huug Steketee. Na het volgen van de masterclasses bij Pierre Thibaud heeft hij zich opgewerkt als een onmisbare schakel bij meerdere orkesten en ensembles. Met het gevolg dat hij regelmatig als solist optreedt in binnen- en buitenland en dat van Engeland tot Rusland en van China tot Japan. Om niet onvermeld te laten dat hij ook nog tijd weet vrij te maken voor het zijn van dirigent, het verzorgen van masterclasses, jureren bij concoursen en het runnen van een eigen lespraktijk. Een indrukwekkende lijst, waarop Muziekvereniging Groenlo en in het bijzonder zijn ouders Frans en Rikie terecht trots mogen zijn!

‘Door Frans
ben ik ook
verworden
tot een
liefhebster
van de
voetbalsport’

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids