Willy Vaags op de Grolse Natuurspeelplek Ravott’n bij één van zijn houtkunstwerken. Foto: Theo Huijskes
Willy Vaags op de Grolse Natuurspeelplek Ravott’n bij één van zijn houtkunstwerken. Foto: Theo Huijskes

Willy Vaags is Vrijwilliger van de Maand

Maatschappij

‘Na Ravott’n is nu alle aandacht gericht op Stoom-houtzagerij Nahuis!’

Door Theo Huijskes

GROENLO - Na een periode van tien jaar onvoorstelbaar veel tijd en een bewonderenswaardige energie te hebben geïnvesteerd in Natuurspeelplek Ravott’n aan de Halve Maanweg in Groenlo, gaat Willy Vaags (75) zich helemaal concentreren op zijn vrijwilligerswerk ten behoeve van Stoomhoutzagerij Nahuis. 

“Deze ommekeer heeft met name te maken met een forse terugval van het aantal vrijwilligers bij Ravott’n. Dit als gevolg van het feit dat het hier een door jong en oud vrij te betreden openbaar speelterrein betreft, waarvoor de gemeente Oost Gelre verantwoordelijk is. En juist dit laatste gaat regelmatig gepaard met ergernissen, zoals het niet nakomen van belangrijke onderhoudswerkzaamheden en andere zaken betreffende het gebruik, alsmede het aanzien van deze op een prachtige locatie gesitueerde speelplek.” 

‘Wat je
allemaal niet
met een
motorzaag
kunt maken!’


Gezeten centraal in het park, laat Willy Vaags weten dat het initiatief tot de oprichting van de speelplek is genomen in 2012.

“Het was de Belangengroep Stadspark De Grolse Weiden, die via woordvoerder Paul Wallerbos mij benaderde om mee te denken over de totstandkoming en inrichting van een natuurrijke speelplek, te situeren naast het slagveld van het tweejaarlijkse evenement De Slag om Grolle. Samen met onder anderen Nicole Rouwmaat, Joske Elsinghorst en Maria van der Post hebben wij met de medewerking van vele vrijwilligers en sponsoren een ontwikkelingsplan gesmeed en vervolgens uitgevoerd. Een plan dat heeft geleid tot de komst van de meest gevarieerde voorzieningen, zoals een klimwand, waterelement, klimtoren, uitkijktoren, tunnels, kabelbaan, diverse zitgelegenheden en dergelijke. Hierbij mogen naast de extra aandacht voor de gerealiseerde natuurvoorzieningen de namen van ambachtelijk houtbewerker Frans Diekman en Diderik Corts van Hendriks Hoveniers niet onvermeld blijven. De officiële opening van deze speelplek vond plaats in oktober 2018 en is twee jaar na dato ook nog eens verrijkt met een 50 meter lange, tevens dubbele kabelbaan, gesponsord door Bas Wallerbosch van Albert Heijn Groenlo.”

Volleybal maakte plaats voor houtbewerking
Willy Vaags, geboren op 2 mei 1947 in Winterswijk, voelt zich in Groenlo reeds decennia achtereen helemaal op zijn plek. “Mijn kennismaking met de ‘Grolse deerne’ Joke Smit en ons huwelijk in 1971, heeft mij doen besluiten om van meet af aan in Groenlo te gaan wonen. Wij zijn de gelukkige ouders van de dochters Nicole en Daniëlle, die inmiddels gezorgd hebben voor vier prachtige kleinkinderen, ook in dit geval allemaal meisjes. Na een korte werkperiode in Winterswijk ben ik bij Nedap Groenlo in dienst getreden, alwaar ik met veel plezier 38 jaar heb gewerkt. Door gebruikmaking van de VUT-regeling heb ik de 40 jaar net niet volgemaakt. Maar dat neemt niet weg dat ik alleen maar mooie herinneringen heb aan dit prachtige Grolse bedrijf.”

Aldus Willy Vaags, die in zijn vrije tijd en dat tientallen jaren achtereen maar voor één sport was te porren en dat was de volleybalsport. “Daarin heb ik mij helemaal kunnen uitleven tot het moment dat ik geconfronteerd werd met een hernia en er noodgedwongen een punt achter moest zetten. Een tegenvaller, maar tegelijkertijd meer vrije tijd om mij bezig te houden met mijn hobby houtbewerking.”

‘Onderhoudswerk wordt
niet altijd
volgens
afspraak
nagekomen,
dat levert
wel eens
ergernissen
op’


Het maken van sculpturen
Reik vrijwilliger in hart en nieren Willy Vaags een motorzaag aan en hij is in staat om de meest fraaie houten kunstwerken, zoals er reeds diverse her en der in Groenlo geplaatst zijn, te vervaardigen. Met een brede glimlach op zijn gezicht, geeft dezelfde Vaags aan dat het een en ander aan het licht kwam bij wijlen cafébaas Ludwig Reirink in Zwillbrock.

“Tijdens een bezoekje met vrienden aan zijn Landgasthof had ik toegezegd hem een dagje te zullen helpen met houtzagen. Een dagje dat mij achteraf gezien een nieuwe hobby heeft opgeleverd. Wat je allemaal niet met een motorzaag kunt maken! Mijn enthousiasme leidde ertoe dat ik mij helemaal ging verdiepen in het zogenoemde ‘woodcarving’ met alle gevolgen van dien, in dit geval het maken van tal van sculpturen. Het is vervolgens ook grotendeels deze interesse geweest waardoor ik vrijwilliger van Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo ben geworden. Dit sinds 2010 en dat inmiddels alweer twaalf jaar. Samen hebben wij daar een hechte, goed op elkaar afgestemde vrijwilligersgroep. Alleen voor hen al is het te hopen dat de benodigde financiële middelen ten behoeve van een nieuwe stoomketel, alsmede andere noodzakelijke voorzieningen op korte termijn beschikbaar komen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids