Hobbyfotograaf Willy Gelinck staand bij slechts een gedeelte van de foto-expositie. Foto: Theo Huijskes
Hobbyfotograaf Willy Gelinck staand bij slechts een gedeelte van de foto-expositie. Foto: Theo Huijskes

Jubileumfeest 100 jaar Ludgerusschool overtreft alle verwachtingen

Maatschappij

Zwolse gemeenschap voegt de daad bij het woord

Door Theo Huijskes

ZWOLLE - Dat een relatief kleine gemeenschap boven zichzelf kan uitstijgen, is in het afgelopen weekend nog weer eens bewaarheid. Zwolle wist in het kader van het 100-jarig bestaan van de basisschool Sint Ludgerus op een professionele wijze een feestweekend te organiseren. Een bij jong en oud in de smaak vallende happening, georganiseerd door een speciaal voor het eeuwfeest in het leven geroepen stichtingsbestuur. Een festijn onder het door heel Zwolle omarmde motto: ‘Met mekare, veur mekare!’ 

De start van het festijn op de donderdag voorafgaande aan het weekend ging al direct gepaard met een grote verrassing. Het waren namelijk de leerlingen van de Ludgerusschool, die met de uitvoering van het Kindercircus Tadaa voor een knallende verrassing zorgden. Vervolgens mochten de schoolkinderen op de vrijdag kennismaken met Oudhollandse Spelen: bezigheden, die honderd jaar geleden op de Zwolse school werden beoefend. 

Burgemeester roemt Zwolse gemeenschapszin
De  vrijdagmiddag gehouden receptie kende een opkomst van maar liefst 350 gasten. Een gebeuren dat in goede banen werd geleid door voormalig schooldirecteur Ben Bomers, die Erwin Reijerink, voorzitter van de Stichting 100 jaar Lugerusschool, als eerste spreker aankondigde. Vervolgens werd het woord gevoerd door burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre, die met gebruikmaking van alleen maar lovende woorden haar bewondering uitsprak voor de in Zwolle aanwezige gemeenschapszin. “Onder de indruk ben ik van enerzijds het warme welkom dat mij hier ten deel valt, alsmede de kennismaking met een bolwerk aan vrijwilligerswerk”, aldus de burgemeester. Naast haar werd ook het woord gevoerd door Peter Dooijeweerd, voorzitter van het College van Bestuur van een 25-tal Delta-scholen, waarvan de Ludgerusschool er één is. Daarnaast waren het ook Juliette Elsinghorst, de huidige directeur van de Ludgerusschool, Derck Hulshof en Gerben Papen, als respectievelijk voorzitters van de Feestverenigingen Zwolle en Holterhoek, de bijna 95-jarige Antoon Rouw, als Ludgerus-schoolhoofd gedurende de jaren 1962-1990, en oud-leerling Marja Jaenson-Banning, die het spreekgestoelte beklommen.

Geslaagd reüniefeest
Als lid van het organisatiebestuur raakt Ben Bomers naast het succes van de receptie ook niet uitgepraat over het geslaagde reüniefeest. “Een daverend succes. Zeker wanneer je als jubilerende, tevens kleinschalige basisschool maar liefst 800 oud-leerlingen op bezoek krijgt. Een weerzien met uitgevlogen leerlingen vanuit het gehele land, en dat van Groningen tot Maastricht. Maar ook dit festijn was niet mogelijk geweest zonder de vrijwillige inzet van circa vijftig enthousiaste Zwollenaren, waaronder vele buren. Waarbij ik niet onvermeld wil laten dat het bedienen van alle gasten werd verzorgd door de leden van de vriendengroep ‘De Linkerds’. Het is hier in Zwolle nog altijd zo dat wanneer je iets geeft, je veel terugkrijgt. Het gemeenschapsgevoel bij zowel jong als oud is niet in woorden uit te drukken.” Aldus Bomers, die hierbij ook nog eens wijst op de georganiseerde brunch op de zondagmorgen, waarvoor zich meer dan 400 belangstellenden hebben aangemeld. Al met al een succesformule, waarbij door de jubileumcommissie ook nog eens een cheque t.w.v. duizend euro werd aangeboden aan de jubilerende basisschool Ludgerus.

Expositie met bijna 1000 foto’s
Wat verder als een absoluut hoogtepunt tijdens het jubileumweekend mag worden aangemerkt, is de in de Ludgerusschool zelf ingerichte fototentoonstelling. Een expositie, die maar liefst 971 foto’s omvat. Kiekjes van klein tot groot, allemaal gemaakt of afgedrukt door de bijna 76-jarige Zwollenaar Willy Gelinck, vrijwilliger in hart en nieren. Wanneer uw verslaggever een kijkje komt nemen, is de trotse fotograaf zelf aanwezig, daarbij geflankeerd door echtgenote Wilhelmien, de beide zonen Maurice en Martijn en verdere familieleden.

“Ik ben hier drie jaar geleden mee begonnen”, vertelt een trotse, breed lachende Willy, die zonder dat hij het vooraf wist ook de expositie zelf officieel mocht openen. “In eerste instantie denk je aan een kleinschalige expositie, maar door de jaren heen werd het meer en nog eens meer. Maar dat het allemaal gelukt is, heb ik op de eerste plaats te danken aan het thuisfront. Daarnaast krijg je iets dergelijks niet voor elkaar wanneer het geen hobby is.”

Overigens kent het gebeuren in de Ludgerusschool naast de foto-expositie ook nog een filmhoekje. Hier is een film te bekijken over 100 jaar Ludgerusschool, gemaakt door Danny Huurdeman. Een totaaloverzicht, dat de moeite meer dan waard is om te worden bekeken!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant