Jennifer Arends met hond Waikiki, een ouderdier uit de broodfok. Eigen foto

Jennifer Arends met hond Waikiki, een ouderdier uit de broodfok. Eigen foto

Hondenzoekgroep Achterhoek helpt bij vermiste honden

Maatschappij

‘Snel reageren is ontzettend belangrijk’ 

Door Kyra Broshuis

ZIEUWENT - Een weggelopen hond, dé nachtmerrie voor elk baasje. De hond schrikt van vuurwerk of van langsrazende mountainbikers of ruikt wild en neemt de benen. Vervolgens is het dier onvindbaar.  Het zijn regelmatig honden die uit het buitenland afkomstig zijn maar het overkomt ook honden die hier geboren en getogen zijn. Jennifer Arends (50) uit Zieuwent trekt zich het lot van de hond én het baasje aan en richtte de Honden Zoekgroep Achterhoek op. 

Jennifer is uiteraard zelf een groot hondenliefhebber, ze stelt haar hart en huis open voor opvang van afgedankte Japanse rassen uit de broodfok. Eén van die honden is een 14-jarige shiba, blind en doof maar zichtbaar gelukkig bij Jennifer. De wens voor een eigen hondenzoekgroep ontstond toen één van haar eigen honden ontsnapte. “Begin juni liep mijn hond weg en ik heb toen alles en iedereen benaderd om me te helpen. Er is in Nederland een groot zoekteam maar daar kwam helaas weinig uit. Ik stond er echt alleen voor. Dat is het moment geweest dat ik dacht ‘of mijn hond nu wel of niet terugkomt, dit mag een ander niet gebeuren’. Je hebt echt steun nodig in de zoektocht naar je hond. Ik kreeg die uiteindelijk van teams uit onder andere Groningen en Almere. Mijn hond is na 16 dagen weer thuisgekomen nadat ze onze vangkooi inliep”, vertelt Jennifer. Daar ging echter nog heel wat aan vooraf. Jennifer en de hondenzoekteams hebben volop geflyerd en na zichtmeldingen begon het spotten vanuit de auto. “Het duurde nog een week voor mijn hond de kooi inging. Je moet niet vergeten dat een hond, vanaf het moment dat ie wegloopt, in een overlevingsmodus schiet. Het wordt een hele andere hond dan je thuis gewend bent. Roepen levert vaak stress op voor het dier. De honden horen toch de emotie in je stem.” Jennifer raadt mensen af om achter de hond aan te gaan. “Dat jaagt het dier alleen maar op. Als de hond weer thuis is, moet ie vaak even wennen. Je ziet dat de hond na een paar dagen weer de oude is.”

‘Wij kennen de
Achterhoek als
onze broekzak
en weten waar
honden graag
vertoeven en
ook waar niet’


Zorg voor een tracker
In het buitengebied in deze regio lopen honden vaak los. “Het is mooi dat het kan maar wij adviseren wel om een tracker aan de halsband te bevestigen. Helaas gebeurt het ook dat honden gestolen worden om bijvoorbeeld als prooi ingezet te worden bij hondengevechten. Verschrikkelijk natuurlijk. Als een hond gestolen is, wordt de tracker uiteraard verwijderd maar dan weet je in elk geval dat ie niet ergens rondzwerft.” De Hondenzoekgroep Achterhoek heeft inmiddels al 4 honden weer thuisgebracht en is momenteel bezig met het zoeken naar 3 honden. “We hebben een team van 7 vaste leden en zo’n 20 invallers. Ik ben ontzettend blij met deze mensen, we vormen echt een geoliede machine en zijn goed op elkaar ingespeeld. Mensen die hun hond kwijt zijn, kunnen ons bellen of mailen. We hebben 4 beheerders dus er wordt altijd direct gereageerd. We willen dan natuurlijk zoveel mogelijk informatie over de hond en over de plaats en het tijdstip van verdwijnen. We starten binnen 2 uur met flyeren in het gebied. We adviseren de mensen ook om direct een geurbron van de hond veilig te stellen waar geen ander dier bij is geweest. Dat is belangrijk voor de speurhond die we mogelijk gaan inzetten.”

Vrijwillig
Jennifer en haar team doen het werk geheel vrijwillig. “Af en toe krijgen we iets gesponsord. Zo zijn we ontzettend blij met de sup die MOAI Sups ons geschonken heeft. We zoeken namelijk ook veel op of langs het water. We zetten, als we dat nodig achten, ook een drone-expert in.” Het is van groot belang om snel te reageren als een hond vermist is, zo waarschuwt Jennifer. “Als je snel handelt, is je hond ook sneller terug. Wij kennen de Achterhoek als onze broekzak en weten waar honden graag vertoeven en ook waar niet. Het is inderdaad veel werk, we zijn er 24/7 mee bezig maar dat doen we als team. Wij willen de hond en het baasje graag weer herenigen en we willen voorkomen dat er iets met het dier gebeurt.” Hondzoekgroep Achterhoek roept mensen op om altijd melding te doen van een loslopende hond. “Dat gebeurt in deze regio nog niet altijd. Veel mensen denken: ach, dat komt wel goed. Het is echt belangrijk om melding te doen bij bijvoorbeeld de dierenambulance of bij ons. Wij halen ook honden van de straat die (nog) niet als vermist zijn opgegeven.”


hondenzoekgroepachterhoek.nl
Tel : 06 1852 9244 (Bertine)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant