Hans Tops (links) en Tonnie Zieverink. Foto: Mark Ebbers
Hans Tops (links) en Tonnie Zieverink. Foto: Mark Ebbers

Jubilerende De Mattelier houdt Open Huis

Maatschappij

GROENLO - Meer reuring brengen in de binnenstad. Dat was wat de gemeente Oost Gelre wilde met SCC De Mattelier. Dat is wat directeur Tonnie Zieverink en voorzitter Hans Tops betreft gelukt, maar vooral door de inzet van alle betrokkenen. Toch is er nog best een Grols publiek te bereiken, vinden ze. Dat willen ze doen met een Open Huis ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan, op zaterdag 17 september.

Door Mark Ebbers

De exacte datum van het vijfjarig jubileum is 29 september. Op die datum in 2017 nam De Mattelier de functie over van De Bron en meer dan dat. Was De Bron een cultureel centrum, De Mattelier noemde zich bewust een sociaal-cultureel centrum, met naast culturele verenigingen ook plek voor allerlei maatschappelijke organisaties.
Tonnie Zieverink kijkt tevreden terug op de eerste vijf jaar, toch kan het in Groenlo nog wel meer gaan leven, vindt hij. “Ik kom nog regelmatig mensen tegen die nog nooit in De Mattelier zijn geweest, mensen die eigenlijk geen echt idee hebben van wat hier allemaal gebeurt. Met name die mensen nodigen wij uit op de 17de eens te komen kijken en zien wat we allemaal te bieden hebben. Maar natuurlijk is iedereen uit Groenlo en omgeving van harte welkom.”

Drie poten
In 2017 gingen alle verenigingen die De Bron gebruikten voor activiteiten mee naar De Bron. En er kwamen ruim twintig organisaties bij. Tonnie ziet dat ook nog steeds als de primaire functie van De Mattelier: een plek voor Grolse culturele verenigingen en andere sociale en maatschappelijke organisaties. Voor repetities, uitvoeringen, vergaderingen en andere activiteiten.
Als tweede belangrijke poot voor het centrum noemt hij de zaalverhuur: voor congressen, trainingen en uitvaarten onder andere. De theatervoorstellingen vormen de derde poot, met een programma dat bestaat uit lokale, regionale en landelijke artiesten.

Vrijwilligers
“Die diversiteit aan voorstellingen en andere activiteiten is een stimulans voor onze vrijwilligers”, stelt Hans Tops. “Alle vrijwilligers zijn destijds meegegaan, en we hebben flink wat nieuwe mensen moeten werven.” Tonnie vult aan: “We gingen van 35 naar 80 vrijwilligers. Maar we kunnen nog steeds mensen gebruiken, in allerlei functies: gastheer/-vrouw, zaalinrichting, catering, communicatie, techniek, administratie en interieurverzorging.”
De Mattelier heeft ook een wekelijkse inloopmiddag, op donderdag. Iedereen is hier welkom, alleen of met een groepje. Er is een biljart aanwezig, maar mensen kunnen ook gewoon komen praten, een spelletje doen of een krantje lezen.

Wat mensen willen
Tonnie benadrukt dat De Mattelier aanvullend wil zijn op de Grolse horeca: “We willen ze niet voor de voeten lopen en graag een goede samenwerking bewerkstelligen.”
Hans merkt op dat er vaak nog meer mensen van buiten Groenlo komen dan Grollenaren. “Dat is natuurlijk prima”, vult Tonnie aan. “Maar we willen de Grollenaren graag nog meer zien komen en boeien, met name de leeftijdsgroep van jonge(re) volwassenen, zo tussen de 20 en de 35 jaar.” Om een goed beeld te krijgen van wat mensen willen, wordt er onder andere gewerkt met reviews en is er een communicatiegroepje actief die dit alles beter in beeld probeert te brengen.

Open Huis
Tijdens het Open Huis zullen allerlei groepen die gebruikmaken van De Mattelier zich presenteren aan het publiek. SMOOG (Stichting Muziekonderwijs Oost Gelre) geeft van 11.00 tot 13.00 uur open muzieklessen. Ook is de expositie ‘On’zichtbaar te bekijken. “Een expositie die emoties los zal maken”, denkt Tonnie. Die expositie, gemaakt door Sjoukje Geelink en Marleen Koppelman, wordt vrijdagavond 16 september officieel geopend voor genodigden en is dan tot en met december te zien in De Mattelier.
Het thema van het Open Huis is ‘5 jaar reuring in De Mattelier’. Tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom. De toegang is gratis en een kop koffie/thee krijgt men aangeboden. De Mattelier is gelegen aan de Mattelierstraat 19 in Groenlo.

Felicitatie van de wethouder
Wethouder Ellen Dusseldorp: “Namens het college feliciteer ik De Mattelier Sociaal en Cultureel Centrum met het vijfjarig bestaan! We zien dat het centrum voor Groenlo en voor de gemeente Oost Gelre een verbindende functie heeft. Veel mensen, verenigingen en organisaties komen hier samen voor vergaderingen, presentaties, cursussen, trainingen en voorstellingen. De vele vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om van de accommodatie een succes te maken. Heel hartelijk dank!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant