Vrijwilligers van het Repair Café Groenlo aan het werk met links staand het trio Henk Schut, René Penterman en Jan Boogaarts. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilligers van het Repair Café Groenlo aan het werk met links staand het trio Henk Schut, René Penterman en Jan Boogaarts. Foto: Theo Huijskes

Repair Café Groenlo voorziet in een grote behoefte

Maatschappij

Mijlpaal van duizend reparaties inmiddels bereikt! 

Door Theo Huijskes

GROENLO – “De kracht van onze organisatie is dat wij vanaf het allereerste moment tot aan de dag van vandaag de doelstelling ‘laagdrempelig’ hoog in het vaandel hebben staan. Die insteek heeft in de afgelopen acht jaar het succes bepaald van het Groenlose Repair Café.” Aan het woord zijn een drietal enthousiaste vrijwilligers, te weten Henk Schut, René Penterman en Jan Boogaarts, destijds de belangrijkste initiators van de ontmoetingsplaats voor klussen en reparaties en heden ten dage met gebruikmaking van nog steeds een grote mate van betrokkenheid de belangrijkste kartrekkers van het tegenwoordig in het SCC De Mattelier gehuisveste werkcafé. 

Het Repair Café Groenlo werd op 8 november 2014 door wethouder René Hoijtink van de gemeente Oost Gelre officieel geopend. Een voorziening, die toen tot stand is gekomen nadat René Penterman aanklopte bij de plaatselijke organisatie BS22 met de vraag om of men bereid was om het idee nadere vorm en inhoud te geven. Penterman was destijds op de hoogte van het feit dat de oprichting en inrichting van een Repair Café reeds sedert 2007 een landelijk initiatief was, waarna in 2009 het allereerste Repair Café in dit land, en dat in Amsterdam-West, officieel werd geopend. Een initiatief dat van meet af aan een groot succes bleek. Het Repair Café in Groenlo ging destijds van start in SCC De Bron en verhuisde in een later stadium mee naar de huidige locatie van het sociaal cultureel centrum in de binnenstad van Groenlo.         

Problemen oplossen
Woordvoerder Henk Schut is blij en trots tegelijkertijd. Dit met name omdat naast een aantal vrijwillige heren, nu ook dames actief zijn om herstelwerkzaamheden voor hun rekening te nemen. “Wij hebben de beschikking over in totaal twaalf vrijwilligers, waarvan er nu een viertal dames zich bezighouden met het herstellen van textiel en in het bijzonder kleding. Eigenlijk kan iedereen een beroep op ons doen. Of het nu een defect koffiezetapparaat of een stofzuiger, een tablet of een printer, een strijkijzer of een magnetron of ga zo maar door betreft, met ons team stellen wij te allen tijde alles in het werk om het aangedragen probleem op te lossen. De daarvoor te betalen bijdrage is minimaal, waarbij alleen al een vrije gift op prijs wordt gesteld. Wel mag niet onvermeld blijven dat ten behoeve van de reparatie nieuw aan te schaffen onderdelen gewoon betaald moeten worden. Het Grolse Repair Café is toegankelijk op de zaterdagen in de even weken van 10.00 uur tot 12.30 uur.         

Ook Beltrum heeft het instituut Repair Café omarmd
Het drietal Schut-Penterman-Bongaarts wil niet onvermeld laten dat men enkele weken geleden het heuglijke feit heeft gevierd dat de duizendste, succesvolle reparatie werd uitgevoerd. “Wij hebben het dan alleen over daadwerkelijke, geregistreerde reparaties, die tot volle tevredenheid van de desbetreffende aandragers zijn uitgevoerd. Vergeet namelijk niet dat er tal van personen komen met apparaten dan wel toestellen, die met de beste wil van de wereld niet meer aan de praat zijn te krijgen”, aldus Jan Boogaarts, die na een geslaagde reparatie van een stofzuiger weer voldoende energie heeft getankt om de volgende klus aan te pakken. Aangevuld door Henk Schut, die naast de nodige bereidwillige techneuten uit Groenlo tevens blij is met enkele technische krachten uit Beltrum. “Weet je dat ons Repair Café ook geleid heeft tot het in het leven roepen van een soortgelijke voorziening in Beltrum? Een bijzonder goede zaak, waarmee alleen maar mensen worden geholpen en blij worden gemaakt en daarnaast diverse 50-, 60- en 70-plussers in de gelegenheid stelt om hun vrije tijd in te vullen met een bijzonder dankbare vorm van vrijwilligerswerk!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant