Wijkagent Nick Hoytink bij het politiebureau in Winterswijk. Foto: Dinès Quist

Wijkagent Nick Hoytink bij het politiebureau in Winterswijk. Foto: Dinès Quist

Wijkagent Hoytink versterkt team Oost-Achterhoek

Maatschappij

OOST GELRE - Al ruim een half jaar is Nick Hoytink in dienst als wijkagent van Oost-Achterhoek. Inmiddels is Hoytink al een bekend gezicht op straat en weten steeds meer mensen hem te vinden. En dat is precies hoe Hoytink het graag ziet, want toegankelijk zijn is de sleutel naar communicatie met de burgers, aldus de wijkagent.

Door Dinès Quist

Voordat Nick afgelopen maart in dienst trad bij het politiecorps Oost-Achterhoek, werkte hij ruim vijf jaar als hoofdagent in Nijmegen. De keus voor Nijmegen maakte Hoytink bewust, “Nadat ik van de politieacademie af kwam begon ik mijn politie-carrière op het bureau in Didam. Samen met het politieteam daar, waren we verantwoordelijk voor Achterhoek-West. Een prima tijd heb ik daar gehad, maar op den duur had ik behoefte aan meer uitdaging. Ik wilde naar een grotere stad en vond mijn plek in Nijmegen. Daar was de meldingenintensiteit een stuk hoger en werd ik in mijn behoefte aan meer uitdaging ruimschoots voorzien.”

Koffer vol ervaring
Dagelijks reed Nick vanuit zijn woonplaats Winterwijk naar Nijmegen, dat hield hij vijf en een half jaar vol, totdat er een vacature voor wijkagent in Lichtenvoorde voorbijkwam. Die kans wilde Hoytink niet laten schieten. Weliswaar moest Nick zich als hoofdagent bijscholen tot wijkagent, maar een nieuwe uitdaging is aan hem wel besteed. Met een koffer vol ervaring werd hij aangenomen en sindsdien versterkt Nick het team Oost-Achterhoek. “Het leuke van wijkagent zijn, is dat je bezig bent met het verhaal achter het probleem. Voorheen bestond mijn taak vooral uit afhandelen van korte casussen. Nu sta ik aan de voorkant van het probleem en ga ik met mensen of instanties in gesprek, op zoek naar de beste oplossing. Sinds een half jaar ben actief in Oost-Achterhoek, dat Dinxperlo, Aalten, Winterswijk, Oost Gelre en Berkeland bestrijkt. Steeds meer zie ik de patronen in de regio, waarop ik waakzaam moet zijn. Dat kunnen buurtschappen zijn waar veel meldingen vandaan komen, plekken waar hangjongeren voor overlast zorgen of schoolpleinen waar weleens opstootjes zijn.”

Politieacademie
Al van jongs af aan wist Nick dat hij bij de politie wilde. Zijn oom was politieagent en vertelde aan de keukentafel spannende verhalen, Nick hing aan zijn lippen. Op zijn zeventiende was Nick klaar om naar de politieacademie te gaan en meldde zich aan in Apeldoorn. Helaas was de leeftijdseis voor toelating minimaal achttien jaar. Er dreigde een tussenjaar voor Nick. “Gelukkig mocht ik solliciteren op mijn zeventiende, dit was een voorrecht want dat mag niet iedereen. Hoewel ik mezelf ook nog te jong vond, heb ik na een gesprek met iemand van werving en selectie, besloten het toch te proberen. Nick slaagde met vlag en wimpel voor de test die de fysieke, mentale en psychologische gesteldheid meet en hij mocht starten. Nick volgde op de academie eveneens een ME-specialisatie. Regelmatig wordt hij opgepiept om elders in het land een ME-peloton te versterken bij een uit de hand gelopen demonstratie, escalatie in een uitgaanscentrum of een zoekactie. “Die diversiteit en uitdaging passen bij mij. Zowel bij de ME als wijkagent geven een gevoel van voldoening als het gelukt is een probleem op te lossen. Daar zijn wij tenslotte voor.”

Wijkagent Nick Hoytink bij het politiebureau in Winterswijk. Foto: Dinès Quist
Wijkagent Nick Hoytink bij het politiebureau in Winterswijk. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant