De Oekraïense kinderen in De Rank gingen met de Sint op de foto. Foto: eigen foto
De Oekraïense kinderen in De Rank gingen met de Sint op de foto. Foto: eigen foto

Sint op bezoek in De Rank

Maatschappij

GROENLO - In prachtige pakken en mooi geschminkt kwamen Sinterklaas en zijn Pieten afgelopen woensdag de Oekraïense kinderen in De Rank verrassen. Een idee van Ronald Gouw, medewerker van zorginstelling Marga Klompé en nauw betrokken bij de bewoners in De Rank, dat met medewerking van Iryna Wolters, Natascha Veldhuizen, Masha Bazhenova en Scouting Groenlo uitmondde in de organisatie van een geweldig mooie avond waarbij jong en oud de oorlog in zijn vaderland even kon vergeten.

Sinterklaas Viktor Lozinsky met Hoofdpiet Wim Veldhuizen en Hulppieten Coline en Valentijn Wolters, Merle Pelle en Ouke Giesen hebben met de kinderen Sinterklaasliedjes gezongen, er waren tekeningen voor Sinterklaas, gedichten en muzikale optredens. En natuurlijk cadeautjes zoals speakertjes in de kleuren van de Oekraïense vlag, gesponsord door Obbink Lichtenvoorde, Pincvision Doetinchem en Nedap Groenlo. Post Warenhuis in Groenlo had mooie cadeaus uitgezocht voor alle 22 Oekraïense kinderen die al eerder hun schoentje mochten zetten voor lekkernijen van Albert Heijn Wallerbos en bakkerij Wissink in Groenlo.

Sint geen onbekende in Oekraïne
Ook in Oekraïne kent men het fenomeen Sinterklaas, zij het in een wat andere vorm dan in Nederland. De traditie heeft er een orthodoxe achtergrond en wordt gevierd op 19 december. De goedheiligman in Oekraïne heeft geen paard, geen roetpieten en zijn gewaad ziet er wat anders uit. Maar ook in de Oekraïense versie is Sint Nicholaas een grote kindervriend die kinderen een cadeautje brengt als ze zoet zijn geweest. De cadeautjes worden in de nacht onder hun kussen of naast het bed neergelegd. Alle kinderen kijken er naar uit dat kleine engelen (kleine Nicholaasjes) cadeaus brengen.

De organisatie wilde de kinderen in De Rank ook vertrouwd maken met de Nederlandse Sinterklaas. Natascha en Iryna wonen al langere tijd in Nederland en kennen zowel de Nederlandse als Oekraïense tradities. Ze zijn allebei vrijwillige tolken die bij allerlei zaken van bezoek aan de huisarts, tot een ouderavond op de basisschool, gemeente, vertaalwerk, etc. helpen. Hun families wonen nu ook in Groenlo en zijn begin maart naar Nederland gekomen, vluchtend voor het geweld in hun land. Mascha komt uit Oekraïne en is onlangs uit Zaporizja gevlucht samen met haar twee jonge kinderen. Zij sloot zich bij de organisatie aan en zorgde voor een verbinding tussen de bewoners en de organisatie.  

Het was een avond weg van de oorlog die veel bewoners van De Rank dagelijks bezighoudt. Achtergebleven vaders, mannen, broers of andere familieleden vechten aan het front of moeten in de door Russische rakketen geraakte steden de winter zien door te komen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids