Scheidend voorzitter Hans Tops (l) draagt het stokje over aan Harry Verheij. Foto: Kyra Broshuis

Scheidend voorzitter Hans Tops (l) draagt het stokje over aan Harry Verheij. Foto: Kyra Broshuis

Hans Tops stopt als voorzitter van ‘zijn’ Mattelier

Maatschappij

Geliefde voorzitter draagt stokje over aan Harry Verheij

GROENLO - Een echte verbinder, zo staat Grollenaar Hans Tops bekend. Als voorzitter van de Stichting Cultureel Centrum De Mattelier was hij 14 jaar lang hét aanspreekpunt voor de vrijwilligers en gebruikers van het centrum. Nu neemt hij afscheid van de functie van voorzitter maar De Mattelier is Tops niet kwijt, hij blijft aan als vrijwilliger.

In maart ‘99 ging Tops met pensioen bij de Stichting Marga Klompé en in september 2000 begon hij als vrijwilliger bij De Bron. “Ik deed daarvoor ook al vrijwilligerswerk bij onder andere de Groenlose Tennisclub. De Mariakerk, die verbouwd werd tot De Bron, is bij ons in de buurt en ik ben regelmatig wezen kijken. Ik heb wijlen Frans Groot Kormelink gevraagd of ik wellicht iets kon betekenen voor De Bron en ik was van harte welkom. Gelukkig volgde mijn echtgenote Els mijn voorbeeld. Na een paar weken vroeg diezelfde Groot Kormelink mij of ik in het bestuur wilde. Ik heb dat toen direct toegezegd en nooit spijt van gehad. Integendeel zelfs, ik heb dit werk jaren met plezier gedaan.” In 2009 werd Tops voorzitter en hij doet het werk met hart en ziel. Hij mag dan 83 zijn, hij is nog steeds fit en vitaal. “Maar toch is de leeftijd een belangrijke reden om nu te stoppen. Ik voel de laatste tijd dat ik niet scherp genoeg meer ben al kan dat ook te maken hebben met het feit dat ik het al zo lang doe.”

De lat ligt hoog
Tops is blij met het feit dat Harry Verheij het stokje van hem overneemt. Verheij is sinds begin augustus met pensioen gegaan na een lange carrière in verschillende functies bij de gemeente. “Vanuit de gemeente ben ik ook betrokken bij de Mattelier en heb ik van dichtbij de verhuizing meegemaakt. Het is een enorme uitdaging om het werk van Tops over te nemen. Hij heeft de lat wel hoog gelegd.” Mooi toevalligheidje; Verheij was destijds ook de naamgever van De Bron, vertelt Tops.

Uniek
De overstap van De Bron naar De Mattelier is voor Tops een absoluut hoogtepunt geweest. “Dat was het summum. Alle vrijwilligers van de Bron zijn meegegaan naar het centrum en het vrijwilligersbestand is aangevuld met nog eens hetzelfde aantal. Het tot stand komen van De Mattelier was een echte uitdaging. De gemeente heeft ons in overweging gegeven om naar het centrum te verhuizen om bereikbaar en zichtbaar te zijn. We zijn lang met de gemeente in overleg geweest, overigens altijd in een goede sfeer.” Tops stelt dat De Mattelier een locatie is waar men trots op is. “Het is uniek wat we hier in Groenlo hebben. Tonnie Zieverink was in die tijd net aangesteld als directeur; een enorme klus. Ga er maar aan staan. Tonnie heeft het geweldig gedaan.”  Voor Tops was het een geweldig belevenis dat tijdens de opening bleek dat de foyer naar hem vernoemd is.

Fijne sfeer
Tops kijkt terug op mooie jaren als voorzitter van de stichting. “Dankzij ons team van vrijwilligers heerst hier een hele fijne sfeer. We krijgen gelukkig nog steeds nieuwe vrijwilligers erbij, ook jongeren en dat willen we ook graag. Het is belangrijk dat onze vrijwilligers zich hier thuisvoelen en het contact met hen is één van de belangrijkste zaken voor mij. Aandacht voor de mensen en dienstverlenend bezig zijn, dat was bij mijn werk bij De Molenberg al topprioriteit en dat is het hier ook zo. Ik heb het met ontzettend veel plezier gedaan.”

Niet achter de geraniums
Verheij zegt het bijzonder te vinden hoeveel aandacht er besteed wordt aan lief en leed bij de vrijwilligers. “Hans nam altijd persoonlijk contact op als er iemand ziek was. Dat wordt enorm gewaardeerd. Ik heb er veel zin in om de taken van Hans over te nemen.” Voor Tops betekent het eind van zijn voorzitterschap absoluut niet dat hij achter de geraniums gaat zitten. “Nee hoor, ik tennis nog 2 keer in de week en ik ben lid van de Soos en de Knunnekes en actief bij onze vriendengroep. Ik houd van tuinieren, fietsen en wandelen en uiteraard van tijd doorbrengen met onze kinderen en kleinkinderen. En zolang het kan blijf ik me als vrijwilliger inzetten voor De Mattelier!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant