Lichtjesavond 2023 in Groenlo met vlnr Joke Reijrink, Geert Milius en Dinand Froeling. Foto: Theo Huijskes
Lichtjesavond 2023 in Groenlo met vlnr Joke Reijrink, Geert Milius en Dinand Froeling. Foto: Theo Huijskes

Lichtjesavond voor het zevende achtereenvolgende jaar

Maatschappij

GROENLO - Velen in Groenlo alsmede in de overige kernen van Oost Gelre, kijken weer uit naar de jaarlijkse Lichtjesavond. Dit jaar op zondag 15 januari en dat voor de zevende keer op de R.K. Begraafplaats aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo. Een uitgelezen mogelijkheid om op een sfeervol ingerichte en verlichte locatie, en dat samen met familieleden, vrienden en bekenden stil te staan bij het overlijden van overleden dierbaren. De mogelijkheid daartoe wordt op de vijftiende januari geboden van 17.00 tot 19.00 uur.

Door Theo Huijskes

‘We branden een kaarsje ter herinnering aan jou!’
Vertegenwoordigende de Stichting R.K. Begraafplaats Groenlo, alsmede de Coöperatie DELA laten Joke Reijrink-Heming -vrijwillig administratrice-, Dinand Froeling -beheerder van de begraafplaats- en Geert Milius -onder andere uitvaartleider bij DELA- weten dat men opnieuw met veel beleving en liefde toewerkt naar deze avond. “Wanneer je van dichtbij ziet dat honderden bezoekers er alles aan doen om op deze avond het kerkhof te kunnen bezoeken en vervolgens met een voldaan gevoel huiswaarts keren, is dat voor ons de belangrijkste reden om er weer een in alle opzichten geslaagde avond van te maken. Wij van onze kant doen er alles aan om de avond wederom in het teken te laten staan van samenzijn, waarbij herinnering, troost en warmte de kernaspecten vormen. En daarbij wordt nog steeds gebruik gemaakt van het in 2015 bij de eerste Lichtjesavond gebruikte slogan: ‘We branden een kaarsje ter herinnering aan jou!’

Ook een gedenkplaat voor elders overledenen
Naast de aanwezigheid van de gebruikelijke fakkels en vuurkorven is er tevens gelegenheid om bij een algemene gedenkplaat als zijnde een verlicht hart overledenen te herdenken, die niet ter plekke maar elders op een kerkhof of anderszins zijn begraven of waar dan ook in binnen- of buitenland gecremeerd zijn. “Kortom, wij doen er alles aan om iedereen op deze avond tegemoet te komen”, aldus het drietal Reijrink, Froeling en Milius.

“Want in het verlengde daarvan willen wij ook niet onvermeld laten dat er gezorgd wordt voor een soort programma, dat wordt ingevuld door onder anderen een doedelzakspeler, enkele zangeressen en een spreekster, die zal ingaan op de doelstelling en inhoud van een dergelijke avond. Bovendien krijgt iedere bezoeker of bezoekster de gelegenheid om na afloop van de rondgang over het kerkhof even na te praten onder het genot van een aangeboden kop koffie of thee.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant