Geen zonnepanelen op het dak of in de tuin maar op agrarische grond bij 't Reirinck in Zwolle.
Geen zonnepanelen op het dak of in de tuin maar op agrarische grond bij 't Reirinck in Zwolle. Kyra Broshuis

Zonnepanelen op agrarische grond bij ‘t Reirinck in Zwolle

Maatschappij

Gemeente wil meewerken ondanks afwijking bestemmings-plan

Door Kyra Broshuis

ZWOLLE - De gemeente Oost Gelre is bereid af te wijken van het bestemmingsplan om een grondopstelling aan zonnepanelen op een perceel agrarische grond mogelijk te maken. Het gaat hier om een zogenaamde kruimelafwijking.

De eigenaar van ‘t Reirinck aan de Oude Winterswijkseweg 52 in Groenlo/Zwolle wil de zonnepanelen plaatsen om het bedrijf verder duurzaam te exploiteren. Panelen plaatsen op de monumentale gebouwen achten de eigenaar en de gemeente niet wenselijk.

recreatieve bedrijfsvoering
“Vanwege de recreatieve bedrijfsvoering wil de eigenaar de omliggende recreatieve gronden hier ook liever niet voor gebruiken. Het gaat dan om het speelveld en een terras. Het verzoek is dan ook om de zonnepanelen te plaatsen op een grondopstelling op een aangrenzend perceel agrarische grond, dat in eigendom is. De grondopstelling krijgt een afmeting van 25m lang en 8m breed oftewel een grondoppervlak van 200 m2”, legt wethouder Jos Hoenderboom uit. De hoogte bedraagt ongeveer 0,95 m.

Groene ontwikkelingszone
De agrarische grond voor de grondopstelling met zonnepanelen is gelegen in de Groene ontwikkelingszone. Hier is echter geen sprake van ‘gerealiseerde natuur’. De grondopstelling kan dan ook voldoen aan de vastgestelde beleidsnotitie ‘zon op erf in het buitengebied’.

Wel zal er een procedure om afwijking van het bestemmingsplan (kruimelafwijking) met een omgevingsvergunning Wabo moeten worden gevolgd nu het niet past binnen de regels van het geldend bestemmingsplan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids