Marco Overbekking bij een tekening van de nieuwe plannen van Scouting Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Marco Overbekking bij een tekening van de nieuwe plannen van Scouting Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Marco Overbekking al 50 jaar lid van Scouting

Maatschappij

‘We willen heel graag verder met onze plannen’ 

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Bij een rondje langs de Grolse stadsgracht zie je regelmatig Marco Overbekking op het terrein van Scouting Groenlo. Op 19 mei, afgelopen vrijdag, was het exact 50 jaar geleden dat de toen 8-jarige Marco werd geïnstalleerd als Welp. Enkele weken geleden werd hij al geëerd met een Koninklijke onderscheiding voor al het werk dat hij sindsdien voor de vereniging heeft gedaan. Marco is, naast Scoutinglid, ook bestuurslid van de stichting Sint Ludgergroep die verantwoordelijk is voor het terrein en de gebouwen. 

Marco geeft een hand met links, een typische Scoutingbegroeting zo legt hij uit. “De linkerhand zit dichterbij je hart én is een teken van vriendschap”. Met de oudgedienden van Scouting doen we dat soms nog zo.” Het lintje dat hij kreeg, was een totale verrassing. “Ik vind het echt een hele eer, maar als ik rondkijk bij Scouting dan zijn er zoveel anderen die ook heel veel voor de club doen. Ik denk daarbij, zonder anderen tekort te willen doen, o.a. aan Ruben, Mike, Niek, Harry enz. Het gaat heel goed met Scouting en dat is te danken aan alle vrijwilligers. Scouting Groenlo staat midden in de Grolse samenleving en is zeer actief. Zo zet de club zich in voor alles rondom Sinterklaas, carnaval, de Slag om Grolle, dodenherdenking en nog veel meer. We zijn heel actief en ik denk dat de hele gemeenschap daar profijt van heeft.” 

Talloze anekdotes
Op het prachtige terrein van Scouting, binnen de Grolse gracht, vertelt Marco over alles wat hij met de club heeft meegemaakt in de afgelopen 50 jaar. “Dat zijn natuurlijk heel veel kampen. De mooiste waren in Legden bij Baron Freiherr von Oer in Duitsland. Ik weet nog dat we daar aan het fietsen waren en ik als Vaandrig tegen de Verkenners riep dat ze niet tegen die plastic afzetpaaltjes langs de weg mochten schoppen. Verkenner Gerjan deed dat natuurlijk wel tot er eentje van hout tussen stond. In de jaren 70 werd er nog oud papier opgehaald bij de inwoners. Natuurlijk dit stiekem meegenomen en de fik er in. Met vrienden Freddie en Bas zaten we op oude jerrycans niet wetende dat hier brandbare vloeistof in had gezeten.  Plots kwam een enorme steekvlam en we liepen vervolgens een paar weken rond zonder wenkbrauwen.” Eén van de hoogtijdagen was het bloemencorso dat toen nog volop bestond in Groenlo. “Daar deden we als Scouting altijd fanatiek aan mee, maar we kwamen nooit in de top 3. We hebben toen een wagen gemaakt met daarop een analyse losgelaten waarom anderen wel wonnen en wij niet. We kregen prompt de eerste prijs! Groot feest natuurlijk, maar we waren de beker kwijt! Bleek later dat Frans Koenderinck hem meegenomen had. Een ander hoogtepunt was de Europese én Wereldjamboree met uit Grolle als hoogtepunt De ‘als je maar van Scouting bent’ Band.”

Trots op Grolle
Marco is niet alleen gek van Scouting maar ook van Groenlo. “Ik ben geboren en getogen binnen de gracht en ben heel trots op Grolle. Zie je die stenen hier bij het hoofdkwartier rondom het tuintje? Dat zijn delen van de oude laatgotische ramen van de Protestantse kerk. In de oorlogsjaren is er een bom op de kerk gevallen en het puin is toen hier gestort en dat heb ik uitgezocht. Kijk, bij deze steen zie je dat die bij het gewelf hoorde.” Dankzij de drieploegendienst die hij draait bij Grolsch, kan Marco door de week redelijk veel op De Pol zijn. “Ik zit bij het onderhoudsteam, wij zorgen ervoor dat de Scouts die leiding en begeleiding geven, dat goed en veilig kunnen doen zonder zich druk te hoeven maken over het onderhoud. Al vanaf mijn 18de help ik hier mee bij het onderhoud.”

Nieuwbouw
De brand van 5 juni vorig jaar heeft veel impact gehad op Scouting Groenlo, zo vertelt Marco. “We hadden bijna geen materiaal meer en we waren net bezig met de plannen voor de nieuwbouw. Veel geld is helaas opgegaan aan nieuw materiaal en herstelwerkzaamheden, het is nu heel lastig om het geld voor de nieuwbouw bij elkaar te krijgen. We gaan daarvoor ook een beroep doen op de gemeente en de gemeenschap. Met alle groepen van Scouting zijn we druk aan het brainstormen over hoe we een en ander verder gaan inrichten. Scouting is nog steeds groeiende en we willen heel graag verder met de prachtige plannen van Herman van der Heijden.”

Marco Overbekking op De Pol met de oorkonde van zijn installatie als welp, 50 jaar geleden. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant