Achterhoek Nieuws sprak ook met diverse jongeren van het Marianum. Foto: Meindert Bussink
Achterhoek Nieuws sprak ook met diverse jongeren van het Marianum. Foto: Meindert Bussink

‘Als ’t olde wief niet op de mat ligt, mis ik haar wel‘

Maatschappij

GROENLO - Als je op donderdagochtend 29 juni de Bibliotheek van Groenlo binnenloopt, kan je Meindert Bussink, coördinator online van Achterhoek Nieuws en Barbara Pavinati correspondent van dezelfde krant niet missen. Bij binnenkomst zitten ze gelijk in je blikveld aan een tafel omringd met kranten, banners en merchandise. Ze gaan met dertien bezoekers van de bibliotheek in gesprek variërend in de leeftijd van 12 jaar tot 84 jaar. Achterhoek Nieuws wil graag weten wat er leeft bij haar lezers, of ze de krant lezen, hoe ze de krant lezen en of ze nog tips hebben. Daarom zijn er van 19 juni tot en met 30 juni tien spreekuren in de vestigingen van Bibliotheek Oost-Achterhoek.

Door Barbara Pavinati

Achterhoek Nieuws is de uitgever van vijftien verschillende huis-aan-huiskranten. Het hoofdkantoor zit in Lichtenvoorde op de Bleekwal. Daar werken de redacteuren van de verschillende edities, veelal ook vanuit huis. Deze kranten brengen lokaal nieuws dat dicht bij de mensen leeft. Oost Gelre kent twee kranten. De Elna en Groenlose Gids. “Waarom worden de Elna en Groenlose Gids niet samengevoegd?”, vraagt iemand, “Ik hoor wel meer mensen die zich dit afvragen. Ook omdat veel nieuws dat erin staat hetzelfde is.”

Historie
Een 63-jarige vrouw is heel stellig: ”Ik lees de Groenlose Gids amper, er staat zoveel Grolse wind in. Dat gepoch hoeft van mij niet. Nee, geef mij dan maar de Elna. Ik blader de Groenlose Gids wel altijd door hoor. Laat stond er een heel mooi historisch artikel in over de Tachtigjarige Oorlog. Dat soort verhalen mogen van mij wel meer. Verhalen over de geschiedenis van Groenlo, want een mooie historie heeft onze stad zeker. De artikelen over de politiek hoeven van mij ook niet zo nodig, dat is voor mij een ver-van-mijn-bedshow. De mensen die het beleid maken snappen het echte leven toch niet. We moeten leren om op een fatsoenlijke manier met elkaar om te gaan. Dat is alles.” Een andere bezoekster van 83 zweert juist bij de Groenlose Gids:”Als ’t olde wief niet op de mat ligt, mis ik haar wel! Ik blader haar altijd aandachtig door en wist niet dat de krant ook online te lezen was. Dat kan ik zeker wel gaan doen. Ook de edities van andere plaatsen die online te vinden zijn. Ik zal mijn kinderen eens vragen om mij dat uit te leggen.” “Ik zou in de papieren krant best wat meer berichtgeving over de regio willen terugzien, ook omdat ik niet online actief ben,” vindt een 84-jarige. Een Braziliaanse leest de krant helemaal niet, omdat ze de Nederlandse taal niet beheerst en ze lezen erg moeilijk vindt. Ze krijgt hem wel in de bus, maar kijkt er niet naar om.

Woningmarkt
“Ik lees de krant voornamelijk vanwege de ‘beursberichten’,” vertelt een bibliotheekmedewerkster die in Winterswijk woont, “Zo noemen wij bij ons thuis de overlijdensberichten altijd. De rest van de krant blader ik door. Ik lees online losse berichten, soms wat op Facebook. Af en toe zoek ik zelf ook nieuws op. Op het moment mis ik wel heel erg informatie over de woningmarkt. Dat speelt nu in de maatschappij. Ik wil graag weten wat er rond nieuwbouwprojecten gaande is. Wie gaat die woningen huren of kopen? Om daarachter te komen, moet je op het moment veel zoekwerk verrichten. Verder vind ik het leuk om de pagina’s met auto’s te bekijken. Dan wil ik weten wat een tweedehands auto kost.”

Voorpagina
Wat opvalt is dat de jongeren tussen 12 en 18 vertellen dat ze de krant eigenlijk niet lezen. De meesten bekijken alleen de voorpagina en dat nog niet eens altijd. Een enkeling bladert hem door, snelt koppen en bekijkt foto’s. Artikelen over vrienden, familie en bekenden worden wel gelezen. Strips worden als interessant genoemd. Een paar noemen dat het nieuws best positiever kan en de stoere jongens die een brommer hebben, willen graag meer over motorcross lezen of weten waar er kermis te vieren is. “Het nieuws moet eigenlijk voor iedereen en voor alle leeftijden zijn,” vindt een dertienjarig meisje. Een jongen van 14 zegt: ”Er zouden ook wat meer verhalen over wat er op school gebeurt in kunnen.” De jongeren lezen de krant niet online maar volgen wel landelijk nieuws via TikTok. Er is een jonge vrouw van 18 die het AD globaal leest.

Open Redactie
Ben je geïnspireerd door dit artikel en wil je ook je mening over de krant geven? Of heb je een goede tip? Meld je aan voor de Open Redactie www.achterhoeknieuws.nl/openredactie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant