Jan Hulsof en Imka Wieggers willen ontmoeting tussen mensen met NAH stimuleren. Foto: PR

Jan Hulsof en Imka Wieggers willen ontmoeting tussen mensen met NAH stimuleren. Foto: PR

Ideeënfabriek wil ontmoeting tussen mensen met NAH stimuleren in Oost Gelre

Maatschappij

OOST GELRE - Een trouwe groep bezoekers gaan nu elke maand naar het in 2017 gestarte NAH Kaffee in Lichtenvoorde. Er is veel enthousiasme voor deze bijeenkomsten. Zoveel dat de groep te groot wordt voor de deelnemers en deze thuisblijven. Mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) zijn erg prikkelgevoelig en raakten overprikkeld door de grootte van de groep. Om weer meer mensen te laten komen, is de Ideeënfabriek in samenwerking met Stadskamer op 1 februari gestart in Den Diek. Dit is een plek van, voor en door mensen met NAH en hun directe naasten.

Door Barbara Pavinati

Wereld groter maken
Jan Hulshof is een van de initiatiefnemers van het NAH Kaffee. Toen hij merkte dat de bezoekers thuisbleven zocht hij contact met een van hen: Imka Wieggers. Samen bedachten ze het plan voor de Ideeënfabriek. De twee activiteiten vallen onder Stichting Leven met Hersenletsel. Op 1 februari was de aftrap en er waren toen acht bezoekers. Jan en Imka zien graag dat deze groep groter wordt. Imka:“Als je NAH hebt, word je wereld een stuk kleiner. Deels omdat je niet meer kan werken. Vaak wil je nog wel iets doen, van betekenis zijn voor de maatschappij, maar weet je niet hoe. Wij willen voor die mensen een ontmoetingsplek creëren waar je op eigen initiatief kan werken aan maatschappelijk betrokken projecten. Dat laatste omdat je wereld al zo klein is en we deze graag wat groter maken. Uiteraard kan alles in je eigen tempo plaatsvinden. Zo heb ik bijvoorbeeld het project Sweet Wonder uitgevoerd. Daarvoor maakte ik kleine prematuurmutsjes voor een afdeling neonatologie van een algemeen ziekenhuis in de buurt. Zo zijn er ook een memoriespel en plukschorten voor mensen die lijden aan de ziekte dementie gemaakt. “

Op gang helpen
“Het is de bedoeling dat je je idee niet alleen bedenkt, maar ook uitvoert. Je moet zelf of samen met anderen contact zoeken met bijvoorbeeld non-profit organisaties, hulpbehoevenden, verpleeghuizen, speciale kindercentra,” legt Jan uit, “Wij willen graag mensen bereiken die thuis zitten, wel ideeën en interesses hebben, maar niet aan de gang komen. Bij ons zijn er mensen die je op gang helpen en je inspireren. Bij het NAH Kaffee is er bijvoorbeeld elk jaar een lezing van Renata Gierkink, een neuroverpleegkundige van het SKB.”

Wat is NAH?
“In de volksmond worden mensen met NAH vaak als patiënten gezien, maar dat zijn ze niet,” vindt Imka, “ Zij zijn mensen die leven met NAH. NAH is hersenletsel dat ontstaan is na de geboorte. Je kan het oplopen door trauma zoals bijvoorbeeld een ongeluk of toxologisch. Het kan ook niet-traumatisch ontstaan, bijvoorbeeld door een herseninfarct of bloeding, tumor of als gevolg van MS of Parkinson. Er zijn ook mensen met NAH die gedeeltelijk verlamd zijn geraakt maar in hun hoofd nog erg helder. Kenmerkend is dat je blijvende fysieke, mentale of emotionele problemen kunt hebben. Vaak gaat het cognitief niet zo goed of heb je geheugen- en concentratieproblemen, waardoor je erg moe kunt worden. Ook zijn er veel mensen die snel overprikkeld zijn en laag belastbaar. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld niet meer goed tegen licht en geluid kunnen en daar rekening mee houden in een groep mensen en in de ruimte waar zij zich bevinden. Sommige mensen gebruiken oordoppen en/of een zonnebril of pet. “

Je hebt het niet alleen
“Belangrijk om te noemen is dat je NAH niet alleen hebt, maar ook met je partner en kinderen,” weet Jan, “Daarom hebben we twee of drie keer per jaar bij het NAH Kaffee ook bijeenkomsten voor partners en mantelzorgers, want in de praktijk lopen die ook tegen dagelijkse dingen aan. Je denkt dat als je een behandeling hebt gehad en je ‘los wordt gelaten’ dat je de hele wereld weer aan kan. Vaak begint het dan pas. Dan moet je in het dagelijkse leven je weg vinden en je grenzen leren kennen. Je hebt daar als het goed is wel handvatten voor gekregen, maar je moet wel al levend leren om ze in de praktijk te brengen.” “Bij de Ideeënfabriek ben je welkom,” vult Imka aan, “We zetten je in je kracht, want je hebt nog genoeg in je mars. Wij hebben een netwerk waarmee we je verder kunnen helpen om zo je wereld weer wat groter te maken.”

Wanneer?
De informatiebijeenkomst over de Ideeënfabriek is op vrijdag 1 maart om 14.00 uur in Den Diek. Vanaf april is de nieuwe activiteit elke eerste dinsdagmiddag van de maand om 13.30 uur in Den Diek en op elke eerste vrijdagmiddag van de maand om 13.30 in Het Vincentius in Groenlo. Het NAH Kaffee blijft daarnaast bestaan en is elke vierde zaterdag van de maand om 10.00 uur in Den Diek.

Adres Den Diek: Dijkstraat 30 in Lichtenvoorde. Adres Vincentius: Ruurloseweg 13b Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant