Inter Nos in actie tijdens het Mannen-Koren Vesteval in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Inter Nos in actie tijdens het Mannen-Koren Vesteval in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Geslaagd Mannen-Koren Vesteval van Inter Nos

Muziek

GROENLO - Het door de Groenlose mannenzangvereniging Inter Nos -in het kader van het 75-jarig bestaan in 2021- georganiseerde Mannen-Koren Vesteval, mag als bijzonder geslaagd worden aangemerkt. De grote publieke belangstelling bij het zangfestijn van alleen maar mannenkoren in De Oude Calixtus in hartje Groenlo, zorgde voor een goed gevulde kerk, hetgeen voor de acht deelnemende mannenkoren een extra stimulans was om er iets moois van te maken. Daar komt bij dat de doelstelling van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond - Vereniging Midden Nederland, zijnde een invulling van het zanggebeuren, waarbij met name ook het ontmoetingsaspect de nodige aandacht krijgt, voor de volle honderd procent in de praktijk werd gebracht. Dit alles droeg ertoe bij dat alle koren na afloop, samen met hun trouwe aanhang, met een tevreden gevoel huiswaarts keerden. 

Door Theo Huijskes

Naast het ontmoetingsaspect, dat vele gezellige onderonsjes en bovenal nieuwe, tevens nuttige contacten tussen de deelnemende mannenkoren tot gevolg had, was het bovendien voor velen ook een groot genot om naar elkaars optredens te kijken en met name te luisteren. Een en ander had tot gevolg dat vele zangers van de in totaal acht deelnemende koren met elkaar in gesprek raakten, ook al was het alleen nog maar om koorervaringen met elkaar uit te wisselen. Aan het zanggebeuren van de jubilerende Grolse Inter Nos, waarbij de presentatie werd verzorgd door Theo Harmsen, lid en voormalig voorzitter van Inter Nos, namen in de juiste volgorde deel: De Heren van Nunspeet, Dierens Mannenkoor, Varssevelds Mannenkoor, Eibergs Mannenkoor, Nijverdals Mannenkoor, Lochems Mannenkoor, Achterhoeks Mannenkoor en vanzelfsprekend het Mannenkoor Inter Nos uit Groenlo. Daarnaast zorgde een Nijverdals Ensemble voor een extra bijzonder optreden.

Achterhoeks Mannenkoor met honderd zangers

Namen er in totaal circa 375 individuele zangers aan het Vesteval deel, het Achterhoeks Koor alleen al was met maar liefst circa 100 zangers van de partij. Mede daardoor zorgde dit koor, een samenwerkingsverband tussen het Ulft’s, Vorden’s en Borculo’s Mannekoor en dat onder leiding van de bijzonder inspirerende dirigent Christo Gueno, voor een soort hoofdgerecht van het Vesteval. Neemt niet weg dat ook alle overige koren goed voorbereid voor de dag kwamen. Dit gold zeer zeker ook voor het organiserende Inter Nos, dat onder de sympathieke leiding van Esther Gotink-van der Heijden en muzikaal op piano begeleid door Gerard Geurts, voor een puik optreden zorgde. Dat er geen enkel koor de revue passeerde, dat met een onvoldoende werd uitgezwaaid, bleek halverwege en aan het eind van het Vesteval uit de beoordelingen van dirigent Cindy Gregoor uit ’s-Heerenberg, onder andere dirigente van het Liemers Mannenkoor in Zevenaar. Ook werden er bij de afsluiting lovende woorden gesproken door vertegenwoordigers van de KNZV Nederland en Midden-Nederland en vanzelfsprekend ook door Ruud Nijhof, voorzitter van de jubilerende, tevens trotse mannenvereniging Inter Nos, die daarbij aan vele noeste medewerkers bloemen uitdeelde.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant