Doppen's Textiel heeft zojuist de avond afgetrapt. Foto: Henri Walterbos
Doppen's Textiel heeft zojuist de avond afgetrapt. Foto: Henri Walterbos

Doppen’s Textiel tovert Hightea afternoonkransje om tot Achterhoeks rockfeest

Muziek

EDINBURGH (SCHOTLAND) - Met een diepe buiging naar het publiek, een brede grijns op het gelaat, glinsterende sterretjes in een tiental mannenogen, nemen de vijf mannen van Doppen’s Textiel vol adrenaline nog in het nat bezwete lijf voldaan afscheid van een uitzinnige menigte in Musicbar Whistlebinkies, hartje Edinburgh. Een buiging als dank voor het enthousiasme en extase dat de enkele honderden aanwezigen van het eerste gitaarakkoord tot en met het slotakkoord aan de dag leggen.

Door Henri Walterbos

Dertig Achterhoekers
De sfeer in Whistlebinkies is er om 23.00 uur een van een gemiddelde Schotse ‘High tea afternoon’. Een bandje speelt op het podium als muzikaal behangetje, mensen staan aan de bar en zitten aan tafeltjes gezellig te keuvelen onder het genot van grote potten bier. Tussendoor hoorbaar bulderende Achterhoekse lachsalvo’s. Onder de aanwezigen namelijk, verspreid door de gehele zaak heen, een groep van ruim twintig Achterhoekers, bestaand uit veelal Lichtenvoordenaren, enkele Harrevelders, Zieuwentenaren en een Grollenaar. Zij zijn erbij op deze, vooraf al met het predicaat ‘historisch’ bestempelde avond. Het Achterhoekse gezelschap heeft het naar de zin en acclimatiseert bij het zien van de grote ‘pints’ binnen één nanoseconde.

De onwetende bezoeker die in Whistlebinkies denkt het weekend rustig af te kunnen sluiten als opmaat naar een nieuwe studie- of werkweek, komt deze avond bedrogen uit. Is het tussen 22.00 en 23.30 rustig, om middernacht gaat de energiekraan helemaal open, tot ver in het rood, met als energieleverancier Doppen’s Textiel, ‘from Lichtenvoorde, the behindcorner’. Onder de aanwezige studenten ook Mick Zijdel uit Groenlo die zich bij binnenkomst meldt aan een tafel met lachende Lichtenvoordenaren en de Grollenaar. “Ik studeer hier, Acoustics and Music Technology. Mijn vader (Robert, HW) appte me het artikel door over het optreden van deze band uit Lichtenvoorde en zei dat ik daar naar toe moest gaan. Ik ben hier met enkele studievrienden van hier.” Max Wekking, aan tafel met zoon Willem is onder de indruk. “Dat ne Grolsen studeert, dat is heel wat, heel bezunder,” en geeft Mick lachend een hand. Iedereen lacht, ook Mick, die hartelijk ontvangen wordt.

‘Hello Whistle-
binkies, we’re
gonna start
with a Dutch
song, ‘Loat
ow neet
beproaten’…
Allright let’s
go!’


Mr Brightside
Even na middernacht staat de band klaar en neemt bassist van de band Jan Doppen het woord. ‘Hello Whistlebinkies, we’re gonna start with a Dutch song. ‘Loat ow neet beproaten’ Allright let’s go!’ Het is de start van twee sets vol gas knallen voor een uitgelaten ‘crowd’. Na enkele vaste nummers van de eigen setlist richt Jan Doppen, deze avond ‘Uncle John’, zich nogmaals tot de aanwezigen; ‘Lady’s and gentlemen. We start this evening our European tour in Whistlebinkies. The song we’re now gonna play is the first time and the last time we play it. ‘Mr. Brightside’. Het is een klassieker van The Killers die de band heeft ingestudeerd op verzoek van Etienne Heutinck, ‘reisleider’ van Keistadtours, die de trip tot in de puntjes organiseerde. “Dat is een nummer dat het daar heel goed doet, zowel bij Schotten als Ieren,” had Heutinck de band vooraf meegegeven. Groot gejuich stijgt op en al snel stapt een uitgelaten Ier, uitgedost in Iers tenue, het podium op om spontaan het nummer als duet met een vol vuur en passie zingende zanger Willem Doppen ‘together’ uit te zingen. Iedereen doet mee!

Nederlanders
In de zaal ook Nederlanders uit Amsterdam, Dronten en Utrecht. Ze staan voor aanvang van het optreden al vooraan als ze gehoord hebben dat om middernacht een Nederlandse band optreedt. Als de Amsterdammers vernemen dat de band uit de Achterhoek afkomstig is, vraagt één van hen of de band dan toch hopelijk ook wel nummers van Normaal of Jovink speelt. Nee, maar de groep is enthousiast als ze horen van een insider rond de band dat de band opent met een nummer dat geschreven is door een Normaal-bandlid, tevens mede componist van ‘Oerend hard’. ‘Loat ow neet beproaten’ van SSST, de formatie die Ferdy Jolij begin jaren 80 startte na zijn uitzetting bij Normaal. Ook Jan Doppen maakte deel uit van SSST. Ondanks dat de Nederlanders het nummer niet kennen wordt volop genoten en mee gehost. Ergens midden in het optreden wordt ineens ‘Vrouw Haverkamp’ ingezet. Door de Amsterdammers, want de zin ‘wat he’j toch dikke titt’n’ klinkt nu als ‘wat he’j toch dikke tiete’. Iedereen doet mee, met de Schotten en Ieren lachend toekijkend, geen idee hebbend welke Nederlandse poëzie er gezongen wordt.

‘’t Geet hier spoken’
Ondanks dat er afgesproken is dat het na twee sets over en sluiten is, er gezien het late nachtelijke tijdstip (02.15 uur) geen toegift meer gespeeld mag worden, valt de roep ‘we want more’ van de menigte niet te negeren. Met als slotaccoord ‘’t Geet hier spoken’ van Jovink gaat de menigte nog een keer volledig uit zijn dak. Iedereen blij. Zo ook een van zweet en trots glimmende Willem Doppen na afloop. Hoe kijkt hij terug? “Zoals de Schotten hier zeggen ‘it’s fucking great’. Het is bij mij altijd zo voor aanvang van een optreden, ik word misselijk, word ziek. Dat was vanavond ook zo. Ik was de stem bijna kwijt. Na twee nummers dacht ik van ‘noh, dat wordt hem niet’, maar bam, het kwam helemaal terug en dacht ‘come on’ en gaan voor die volle honderdtien procent. Helemaal geweldig. Ik heb vanmorgen nog een nieuwe kilt gekocht, want die andere was versleten. De reacties waren te gek. Na afloop op de foto met veel vrouwen. Dat is toch fantastisch,” schatert hij. “Na afloop kwamen mensen uit Nederland naar ons toe. We zijn al uitgenodigd voor optredens in Dronten en twee in Utrecht. Geweldig!” Ook ‘Ome Jan’ geniet na. “Dit was precies wat ik verwachtte. Een mooie mix van Engelsen en ontzettend veel Hollanders ook. De reacties bunt prachtig. Ook de eigenaar was zeer tevreden. We kregen complimenten en fooi. Hij heeft een goede omzet gedraaid.” Ook Jan’s broer, en Willem’s vader, Eric Doppen, merkte dat ook aanwezigen uit Schotland en Ierland genoten. Hij sprak een enthousiaste Ier. “’This band is completely playing out of the box. Hij hoorde The Who, zette zijn bier neer en vloog naar voren.”

Als het gezelschap weer voet op Nederlandse bodem heeft gezet, regelt Etienne Heutinck nog snel een treinrit voor 15 Achterhoekers van Schiphol naar Lievelde, vanwege een zojuiste gecancelde treinreis met de InterCity. “Ik organiseer als Keistadtours graag tripjes naar Fins Lapland, Schotland, Ierland en de Oktoberfeste München. Belangrijkste kernwaarden zijn ontzorgen en maatwerk.” Weer een missie geslaagd!

(APART KADER)

Rugby-interland
‘s Middags is het Lichtenvoordse gezelschap ook aanwezig bij de rugby wedstrijd Schotland - Ierland in het kader van de Nations Cup. Wat een sfeer, wat een respect voor elkaar. Zowel op de tribune als op het veld. Stoere jongens, blanke pit. Schotten en Ieren, uitgerust in de kleuren van hun land, gebroederlijk en gezusterlijk naast elkaar, hartstochtelijk hun land aanmoedigend, samen poserend voor camera’s. De Achterhoekers weet niet wat ze meemaken. Bij de volksliederen geen gefluit bij de hymne van de tegenpartij, bij de aankondiging van de teams evenveel enthousiasme bij het thuisland als voor de Ierse opponent. Ruim 67.000 toeschouwers en geen politie te zien. “Als je dat dan vergelijkt met het voetbal bij ons, ook op het veld, dat gaat dan helemaal nergens meer over,” vindt Jan Doppen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Peter Roemaat (links) en Etienne Heutinck wijzen Doppen's textiel aan op de bandkaart van Whistlebinkies. Foto: Henri Walterbos
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mick Zijdel (links staand) zoekt het Achterhoekse gezelschap in zijn woonplaats Edinburg. Foto: Henri Walterbos
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant