IVN organiseert een wandeling door de prachtige omgeving van Noordijk/Neede. Foto: Anke Hollink
IVN organiseert een wandeling door de prachtige omgeving van Noordijk/Neede. Foto: Anke Hollink

IVN Doorstapwandeling rondom landgoed Hilhorst

Natuur

NEEDE/NOORDIJK - De afdeling IVN Oost Achterhoek organiseert dit jaar weer de traditionele doorstapwandeling. Deze vindt plaats op zondag 15 januari vanaf Café Hassink aan de GL. Rutgersweg 41 te Noordijk –Neede. Vertrek is om 11.00 uur. 

In tegenstelling tot de zondagmiddagwandelingen, waarin de natuurgidsen van het IVN regelmatig stilstaan bij bezienswaardigheden van dat moment, stappen we in deze wandeling lekker door. Ondertussen genieten we van de wisselende landschappen in de directe omgeving van Neede. De wandeling gaat door gebieden waar het karakteristieke Achterhoeks landschap zich nog in alle schoonheid openbaart. Dit landschap wordt gekenmerkt door de afwisseling van weilanden en akkers met oude boerderijen, houtwallen bossen en bomenrijen.

Via een klompenpad dat door weilanden leidt, wandelen we naar het Noordijkerveld /Bollert. We passeren gebieden die vrij recentelijk terug zijn gebracht naar hun oorspronkelijke situatie. Vennen zijn hersteld en de bodemlaag is opnieuw afgegraven, zodat de oorspronkelijke vegetatie weer terug komt. Halverwege de wandeling is het tijd voor een pauze op Landgoed Hilhorst. Hier is gelegenheid om gebruik te maken van het toilet. Koffie, thee en overige dranken zijn hier verkrijgbaar. Consumpties zijn voor eigen rekening. Deelnemers dienen zelf voor lunch te zorgen.

Na de pauze vervolgen we onze wandeling, het eerste gedeelte over landgoed Hilhorst. Jan en Brendi e hebben na beëindiging van het boerenbedrijf, hun gronden volledig teruggegeven aan de natuur. Prachtig ontwikkelde vennen en aanplant van gebiedseigen begroeiing, zoals Gelderse roos, meidoorn en hazelnoot, maken dit een prachtig gebied om te wandelen.

IVN hoopt op veel belangstellende deelnemers. Stevige wandelschoenen zijn gewenst! De route voert over een terrein waar het meenemen van honden niet is toegestaan. Meer informatie via Anke Hollink. 0545-29 11 09.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant