Leerlingen bouwen een windmolen op schaal in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist

Leerlingen bouwen een windmolen op schaal in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist

FUTURELAB Marianum van start

Onderwijs

LICHTENVOORDE - Marianum in Lichtenvoorde heeft er een hypermodern lokaal bij, genaamd het FUTURELAB. Afgelopen dinsdag werd het nieuwe lokaal voor het eerst in gebruik genomen. Leerlingen kunnen er op een laagdrempelige manier kennismaken met de nieuwste technieken en technologieën. Met 3D-printers, Virtual Reality-brillen en robotarmen leren zij werken met de techniek van de toekomst. 

Door Dinès Quist

Het FUTURELAB maakt zijn naam waar. Innovatieve hightech-apparatuur prijkt te midden van een licht en modern lokaal in de bovenbouw van Marianum. De allereerste leerlingen die les krijgen in dit lokaal luisteren aandachtig naar techniekdocent Herbert Theunissen. Hij vertelt dat de robotarmen ontwerpen kunnen tekenen die via een computer ingevoerd worden, 3D-printers van haarfijne kunststof lijntjes figuurtjes kunnen maken en je met een Virtual Reality-bril in een andere wereld kunt stappen. 

FUTURELAB
Alle leerlingen van Marianum in Lichtenvoorde en Groenlo krijgen les in dit lokaal, van vmbo tot aan vwo. Maar ook basisschoolleerlingen komen kennismaken met de nieuwe vorm van techniek. Voorheen kregen zij al een aantal keer per jaar les in het Tech4Life lokaal van Marianum. Het FUTURELAB is een doorontwikkeling hiervan. Het FUTURELAB is een initiatief van de basisscholen in de gemeente Oost Gelre, Marianum, de Industriële Kring Groenlo/Lichtenvoorden en de gemeente Oost Gelre. Zij hebben zich gezamenlijk ingezet om te komen tot een goed samengesteld lokaal, zowel inhoudelijk als financieel.

De heer Kumas, teamleider bovenbouw vmbo, is trots op het nieuwe lokaal en vertelt: “Het FUTUTRELAB is tot stand gekomen vanuit de visie dat de arbeidsmarkt van de toekomst steeds meer gericht is op digitale techniek. Zo kunnen we leerlingen laten ervaren wat er allemaal mogelijk is met deze vorm van techniek. Maar ook andere vakken kunnen in dit lokaal gegeven worden zoals aardrijkskunde, economie en wiskunde. Het kan leerlingen bijvoorbeeld helpen om met een VR-bril een land te verkennen of te kunnen zien hoe een distributiecentrum werkt. De slag naar andere vakgebieden gaan we nog verder uitwerken.”

Trappelen van ongeduld

Een klasje van 23 groep 7-leerlingen van Het Gele Park staat op dinsdagochtend te trappelen van ongeduld voordat ze aan de slag mogen. Zij hadden de primeur en mochten het lokaal als eerst officieel in gebruik nemen. Op hun eigen school hebben ze zich al voor kunnen bereiden; via een online programma konden zij al virtueel een kijkje nemen in het FUTUTELAB. Het lokaal biedt zeven verschillende techniekvormen, deze worden de ‘7 werelden van techniek’ genoemd, van productie tot aan media. De leerlingen mochten een keus maken met welke techniekvorm zij wilden werken. Twee meisjes kozen voor de robotarm en creëren het ene na het andere ontwerp op de computer die de robot verfijnd uittekent. Een ander clubje bouwt van legoblokjes een geavanceerde auto die echt kan rijden. Een jongen ligt plat op zijn buik om filmopnames te maken voor een groen doek, om ze later te bewerken. Achterin het lokaal werkt een clubje aan het bouwen van een windmolen. 

Techniek van de toekomst

Herbert Theunissen begeleidt de leerlingen in het FUTURELAB. Hij is één van de collega’s die aan de voet staat van de inrichting van het lokaal. Van zowel het bedenken welke techniekvormen er moesten komen tot aan de uitvoering in het lokaal. “Het is de bedoeling dat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen en ontdekken. Zo leren ze waar hun interesse ligt en welke beroepen erbij horen. Hopelijk kiezen straks meer leerlingen voor de techniek, want dat is hard nodig in de banen van de toekomst.” Niet voor niets staat er in grote letters op de wand geschreven: ‘We create tomorrow by what we dream today’

Leerlingen van Het Gele Park staan bij de 3D printers. Foto: Dinès Quist
Een bouwvoorbeeld in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist
3D printers in het FUTRELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist
FUTURELAB in Marianum. Foto: Dinès Quist
Leerlingen ervaren VR brillen in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist
Leerlingen maken filmopnames in FUTURELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist
Een voorbeeld bouwwerk in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Dinès Quist
Leerlingen in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Erick van Rijswick
Leerlingen in het FUTURELAB van Marianum. Foto: Erick van Rijswick

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant