Wethouder bart Porskamp spuit samen met leerlingen de tekst 'Hier begint de zee' op het schoolplein. Foto: Dinès Quist

Wethouder bart Porskamp spuit samen met leerlingen de tekst 'Hier begint de zee' op het schoolplein. Foto: Dinès Quist

Aftrap Week van Mooi Schoon op Antoniusschool in Lievelde

Onderwijs

OOST GELRE - Afgelopen dinsdag werd de Week van Mooi Schoon afgetrapt op de Antoniusschool in Lievelde. Wethouder Bart Porskamp gaf het startsein, waarna alle leerlingen eropuit gingen met knijpers en vuilniszakken, om zwerfafval op te ruimen in de buurt. Zeven basisscholen in Oost Gelre doen mee aan dit project. Aanstaande vrijdag komt Porskamp op de Antoniusschool in Vragender om ook daar de kinderen te inspireren om de buurt zwerfafvalvrij te maken. Het zwerfvuilprogramma is een initiatief van ROVA. Ruim 150 basisscholen in Oost Nederland doen mee aan de week van Mooi Schoon.

Door Dinès Quist

Alle leerlingen van de Antoniusschool zijn gehuld in felgele hesjes en hebben een knijpstok in hun hand. Ze staan te popelen om de buurt in te gaan, maar eerst luisteren ze naar wat de wethouder te vertellen heeft. Porskamp vertelt hen dat het belangrijk is dat er geen afval in het openbaar groen ligt. De bodem wordt erdoor vervuild en dieren kunnen er ziek van worden en zelfs aan overlijden. Hij heeft een boek van Superjuffie meegenomen dat hij overhandigt aan schooldirectrice Dicky ter Beek. Het boek beschrijft op een leuke manier waarom het belangrijk is dat we zuinig zijn op onze omgeving en die schoon moet houden. 

Met knijpstok de bosjes in
Noud Pape uit groep 7 en Yenthe van Bree uit groep 1/2 mogen samen met de wethouder, op het schoolplein bij twee kolken, de tekst ‘Hier begint de zee’ spuiten. Uiteraard gebeurt dit met biologisch afbreekbare verf. De tekst bij de kolken markeert dat we ook zuinig moeten zijn op ons water. Zwerfafval komt ook in het water terecht met alle vervuilende gevolgen van dien. Het thema ‘Hier begint de zee’ is tot stand gekomen door een samenwerkingsverband met gemeenten en Waterschap Rijn IJsel en sluit haarfijn aan bij het Mooi Schoonproject van deze week.

Na het ceremoniële gedeelte mogen de leerlingen dan echt de bosjes in om met hun knijpstokken het zwerfafval in de buurt op te ruimen. Twee vriendinnetjes uit groep vier hopen dat er veel rommel ligt zodat ze hun bolderkar vol kunnen gooien met afval. Directrice ter Beek vertelt: “We doen al jaren mee met dit project en zien dat de kinderen erg enthousiast meedoen. We hopen dat dit project helpt in de bewustwording van wat zwerfvuil tot gevolgen kan hebben voor de natuur om ons heen.” 

ROVA
De opschoondag is een jaarlijks terugkerende landelijke campagne die georganiseerd wordt door ‘Nederland Schoon’ waarbij Mooi Schoon zich aansluit. ROVA doet mee met achttien ROVA-gemeenten door heel Oost Nederland.

De leerlingen van de Antoniusschool kennen de vuilniswagens van ROVA wel maar weten sinds vandaag ook dat ROVA zich bezig houdt met recycling van huiselijk afval, groenonderhoud en het schoonhouden van de omgeving. Het project Mooi Schoon is een samenwerking tussen de gemeenten en ROVA. Twee afgevaardigden van ROVA zijn aanwezig. “Het schoolproject Mooi Schoon is een combinatie van leren en doen. Het praktijkgedeelte bestaat uit een opruimactie. Wij voorzien in de opruimmaterialen zoals afvalgrijpers, handschoenen, veiligheidshesjes en vuilniszakken. Overigens kan iedereen die bij wil dragen aan het opruimen van de openbare ruimte deze opruimset gratis bij ons aanvragen en zelf aan de slag gaan met het zwerfafvalvrij maken van zijn buurt,” vertelt één van hen. Ook organiseert ROVA gastlessen op scholen en hebben zij in Winterswijk een educatiecentrum dat bezocht kan worden door scholen.

Wethouder Bart Porskamp spreekt de leerlingen toe van basisschool Antoniusschool.  Foto: Dinès Quist
Wethouder Bart Porskamp spreekt de leerlingen toe van basisschool Antoniusschool.  Foto: Dinès Quist
Noud Pap spuit de tekst 'Hier begint de zee' op het schoolplein.  Foto: Dinès Quist
 Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant