Kinderen van de Willibrordusschool leren over 'jezelf zijn'. In het midden schrijfster Regine Hilhorst met rechts illustrator Lies Koning en links juf Hedwig Meijer. Foto: Kyra Broshuis

Kinderen van de Willibrordusschool leren over 'jezelf zijn'. In het midden schrijfster Regine Hilhorst met rechts illustrator Lies Koning en links juf Hedwig Meijer. Foto: Kyra Broshuis

Willibrordusschool neemt voorschot op Achterhoek PRIDE-maand

Onderwijs

Leerlingen Willibrordus leren over kleurrijke samenleving 

GROENLO - De maand juni is in de Achterhoek de PRIDE-maand, een initiatief van de regenbooggemeenten Oost Gelre en Winterswijk. In de hele maand worden er allerlei activiteiten gehouden om diversiteit en verscheidenheid te vieren. Een heuse pridewalk, een wandeltocht door steden en dorpen in de Achterhoek, is een belangrijk onderdeel. De PRIDE-maand moet nog eens extra uitdragen dat iedereen zichzelf kan en mag zijn. De leerlingen van de Willibrordusschool in Groenlo krijgen vandaag al een workshop over dit onderwerp.

Door Kyra Broshuis

Schrijfster Regine Hilhorst en illustrator Lies Koning zijn op de school om te vertellen over hun boek ‘Morgen ben je een ander kind’. Dit boek gaat over Tara en een Rode Krijger. De kinderen van de groepen 3,4,6 en 8 krijgen onder andere uitleg over het boek, zien een kort filmpje en zingen samen het Rode Krijgerslied. Ze hebben het boek samen met juf Hedwig Meijer gelezen. De leerlingen hebben nog wel wat vragen over het boek zoals ‘Waarom heet het boek zo?’ Hilhorst legt uit dat hoofdpersoon Tara graag een Rode Krijger wil zijn maar van haar moeder op de verjaardag een jurk aan moet. ‘Gewone meiden dragen geen verkleedkleren, dat doe je alleen als je een beetje koekkoek bent’, zegt de moeder, ‘morgen ben je een ander kind met die jurk’. “Maar dat is natuurlijk onzin, je bent wie je bent.”

Verwachtingen
Hilhorst vertelt over het waarom van het boek: “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen kan zijn zoals ie zich voelt. Daarom heb ik dit verhaal gemaakt. Morgen ben je een ander kind, gaat over diversiteit: mogen zijn die je bent, al voldoe je niet aan de verwachting van je ouders of de buitenwereld. Het biedt de mogelijkheid om een pittig thema herkenbaar te maken en te bespreken. Als voorleesboek en/of leesboek. Maar dit boek gaat ook over de rol van de ouder, de opvoeder en de leerkracht, die onbewust en goedbedoeld hun eigen verwachtingen plakken op kinderen.” Het boek is onderdeel van de lesmethode van de DaVinci Academie, een onderwijsbeweging waarin kinderen en volwassenen zichzelf, elkaar en de wereld laten stralen.

Betrokken 
Juf Hedwig is erg betrokken bij het thema ‘jezelf kunnen zijn’. Ze zit voor de gemeente Oost Gelre en Winterswijk in de klankbordgroep voor de Regenbooggemeente en in de organisatie Achterhoek PRIDE. “Als leerkracht draag ik graag uit dat iedereen zichzelf mag zijn. In de loop der jaren heb altijd wel kinderen in de klas gehad die hiermee worstelen. In 2019 is Nicole Rouwmaat van Goed Geaard hier geweest om onder andere te vertellen over het boek Koning is Koning. Ik probeer de kinderen echt zichzelf te laten zijn, dat stimuleer ik graag. Het moet gewoon normaal zijn. Ik doe ook altijd actief mee met Paarse Vrijdag en Coming Out day. Het is heel belangrijk dat kinderen al zo jong mogelijk leren dat je mag zijn wie je bent.”

Schrijfster Regine Hilhorst bij de workshop over 'jezelf zijn'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant