'Tussen de middag' zijn er versgebakken pannenkoeken voor de kinderen van De Hoeksteen. Foto: Kyra Broshuis
'Tussen de middag' zijn er versgebakken pannenkoeken voor de kinderen van De Hoeksteen. Foto: Kyra Broshuis

Basisschool De Hoeksteen viert 100-jarig bestaan

Onderwijs

GROENLO - Overal blije kinderen die zich vermaken met bekende spelletjes van vroeger en tussen de middag versgebakken pannenkoeken eten van Janet’s KEETering. Basisschool de Hoeksteen viert op deze manier het 100-jarig bestaan van de school. Twee dagen lang is het feest op school, op vrijdag staat de school in het teken van het circus. De kinderen studeren dan, onder deskundige begeleiding, een heuse circusact in die op het eind van de dag voor de ouders wordt opgevoerd. 

Door Kyra Broshuis

De altijd actieve oudervereniging van de school is nauw betrokken bij de organisatie van deze feestweek. Liz Janssen van de oudervereniging vertelt dat er een speciale werkgroep in het leven is geroepen voor de feestelijkheden. “De leerkrachten en het overige personeel hebben zich, speciaal voor vandaag, gehuld in kleding van toen. We hebben er de hele week gelukkig prachtig weer bij en de kinderen vinden het prachtig.” Directeur Jan-Willem Duenk van De Hoeksteen is zeer gelukkig met de inzet van alle ouders. “Veel vaders en moeders komen deze week helpen, we kregen hele enthousiaste reacties op onze vraag. De ouders zijn altijd heel betrokken bij onze school en daar zijn we ontzettend blij mee.”

Sinds 1979 op deze plek
De eerste protestantse school in Groenlo werd opgericht op 30 juni 1922. Die school stond aan de Gasthuisstraat en hoorde bij de Oude Calixtus, de toenmalige Hervormde kerk. “Groenlo was ook in die tijd overwegend katholiek”, legt Duenk uit, “de protestantse kinderen maar ook veel joodse kinderen gingen naar de nieuwe school. Binnen 4 jaar groeide de school uit haar voegen en werd al verbouwd. Bij de opening waren er 84 leerlingen, bij het 5-jarig bestaan waren dat er al 115 en op dit moment hebben we 191 leerlingen.” De Hoeksteen vestigde zich in 1979 op het huidige adres aan de Bisschop Philip Roveniusstraat. Hier was eerder de Rooms Katholieke kleuterschool De Hummelhof gevestigd.  Deze werd overgenomen door de Hervormde Kerk en zo trokken de Protestantse school en de kleuterschool samen op in het nieuwe gebouw, vanaf dat moment heet de school De Hoeksteen, een christelijke school waar iedereen van harte welkom is.

Reünie
In de afgelopen 100 jaar hebben vele leerlingen de school bezocht. Er wordt dan ook gewerkt aan een reünie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan. Vanwege de corona-periode is besloten deze reünie te houden op zaterdag 13 mei 2023. Na de zomervakantie zal daar meer informatie over gedeeld worden. Houd de facebookpagina van De Hoeksteen goed in de gaten!

Het team van De Hoeksteen heeft zich voor het 100-jarig bestaan uitgedost in kleding uit 1922. Foto: De Hoeksteen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids