Presentatie van het Achterhoeks lesprogramma bij de persdag van de Zwarte Cross 2022. Foto: Meindert Bussink

Presentatie van het Achterhoeks lesprogramma bij de persdag van de Zwarte Cross 2022. Foto: Meindert Bussink

Achterhoeks lesprogramma voor scholen

Onderwijs

LICHTENVOORDE - Op dinsdag 12 juli bij de persdag van de Zwarte Cross werd een Achterhoeks lesprogramma gepresenteerd. Een unieke samenwerking van Zwarte Cross (Feestfabriek AKG BV), Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Het gratis lesprogramma is vanaf oktober voor alle basisscholen beschikbaar en bestaat uit leskaarten, een voorleesboek en een digitale app.

Door Meindert Bussink

“Het Achterhoeks lesprogramma is een initiatief om de streektalen in het algemeen en de Achterhoekse taal in het bijzonder levend te houden en te ontwikkelen. Wereldwijd verdwijnen er continu talen. En dat is jammer, want taal verbindt en meertaligheid is een verrijking. Dus zouden we onze kinderen, naast goed Nederlands en Engels, onze eigen streektaal moeten leren. Want als we dat niet doen is een taal die meer dan duizend jaar gebezigd is, binnen enkele generaties uitgestorven. Dus daarom deze oproep en dit initiatief. En vroeg beginnen is beter, want een taal leren is voor een kind een stuk makkelijker dan voor een volwassene”, aldus mede-eigenaar van de Feestfabriek, Gijs Jolink.

Ontwikkeling door RUG, financiering van NWA
Bij het lesprogramma met leskaarten hoort een gratis app waarbij alle schoolkinderen, maar ook iedereen die dit leuk vindt, spelenderwijs Achterhoeks kunnen leren. De app is ontwikkeld door promovendus Wietse de Vries van de RUG, onder leiding van professor Martijn Wieling, Bijzonder hoogleraar Nedersaksische Taal en Cultuur. De app (’Van Old naor Jong: Achterhooks’) is beschikbaar voor zowel Apple als Android en de eerste versie is vanaf nu te downloaden in de verschillende app stores. De lespakketten kunnen door alle basisscholen aangevraagd worden en zijn geheel gratis. Martijn Wieling zal onder andere over dit onderwerp ook een college geven in de Universitent op de Zwarte Cross: hoe talen geleidelijk kunnen veranderen, maar snel kunnen verdwijnen.

De afgelopen twee jaar heeft de Feestfabriek gebruikt om het lesmateriaal, in de vorm van video’s en een kinderboek, vorm te geven. Inmiddels is de NWA financier van de ontwikkeling van de app en het bijbehorende lespakket, waardoor een nóg uitgebreider en mooier lespakket kan worden aangeboden aan alle basisscholen. Hiervoor worden dit jaar honderd lespakketten gedrukt.

Videoserie Zwarte Cross TV
Vanaf oktober 2022 is de videoserie Zwarte Cross TV gratis beschikbaar als lesmateriaal voor alle basisscholen. Docenten die zelf het dialect niet machtig zijn kunnen naast de ‘blagen’ in de schoolbanken plaatsnemen, want het streektaalonderwijs van 3 minuten per keer wordt compleet verzorgd door presentator Hendrik Hopman. Het is een reeks van een stuk of 10 video’s van ongeveer 3 minuten die leuk, grappig of inspirerend zijn. En de video’s gaan over onderwerpen die kinderen interessant vinden. Zo leren de kinderen spelenderwijs Achterhoeks door één keer per week / maand een cool filmpje te kijken. Op deze manier pioniert het festival met een nieuwe manier van streektaalonderwijs op basis van inspirerende en korte video’s. De video’s zijn gemaakt door een werkgroep van enthousiaste Feestfabriekers, aangevuld met Sander Berendsen en Richard Klompenhouwer van Warboel. De presentator Hendrik Hopman en de Warboelband treden op de Zwarte Cross ook daadwerkelijk op in het Blagenparadijs, zodat alle kinderen hen in levenden lijve kunnen ontmoeten en zien optreden. De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) biedt ook programma over (streek)taal aan in het Blagenparadijs: Expeditie NEXT on Tour.
Scholen kunnen zich aanmelden om het lespakket te ontvangen via de website van de RUG.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant