Lucy Stoltenborg (rechts) was ook de drijvende kracht achter het Raku stoken. Foto: KVT

Lucy Stoltenborg (rechts) was ook de drijvende kracht achter het Raku stoken. Foto: KVT

Lucy Stoltenborg neemt na 15 jaar afscheid van de KVT

Onderwijs

LICHTENVOORDE - Na de korte winterstop zijn alle lessen weer begonnen bij de KVT. Voor de keramiekgroep op de dinsdagavond is dit niet alleen een start van een nieuw jaar, maar ook een start met een nieuwe docent; Lucy Stoltenborg heeft na 15 jaar afscheid genomen. Niet omdat ze het welletjes vindt. “Lucy is onlangs verhuisd naar Zutphen en die afstand maakt het wat lastiger” vertelt voorzitter Jannien Doornbal. “Lucy was en is nog steeds enthousiast, maar in Zutphen is een atelier naast de deur. Daar zal ze doorgaan met het overbrengen van haar passie en haar ideeën graag delen met anderen.” 

Voordat Lucy les gaf heeft ze jarenlang de lessen van Mary Naayer bezocht. Zij was het ook die 15 jaar geleden haar vraagbaak en steunpunt werd toen ze zelf begon als docent bij KVT. De passie van Lucy sloeg over op de cursisten. Veel cursisten bleven langere tijd haar lessen volgen, want ze ging diverse nieuwe uitdagingen aan en leerde hen nieuwe technieken. “Met klei raak je nooit uitgewerkt en Lucy probeert altijd nieuwe ideeën uit.” In haar lessen lette ze ook goed op de onderlinge verhoudingen. “Voor Lucy is het ook belangrijk dat er een goede sfeer is in een groep en dat mensen met plezier samen aan het werk zijn.”

Lucy was ook de drijvende kracht achter het Rakustoken. Zij organiseerde die dag. Kocht klei, glazuur en andere materialen in en zorgde vooraf dat alle werkstukken al 2x gebakken waren en geglazuurd. “Altijd spannend zo’n dag want je weet nooit precies wat het resultaat wordt. Dit jaar was de Rakustookdag aan het eind van het jaar. Bij de planning was nog niet bekend dat Lucy zou stoppen, maar dit was wel een heel mooie afsluiting van haar jaren bij de KVT. Op een koude, maar droge zaterdag verzamelden zich ruim 40 mensen rondom de stookovens.”

De docenten voor de keramieklessen gaan Lucy missen, maar kijken met vertrouwen uit naar de samenwerking met haar opvolgster Birgit Kleinnibbelink uit Vragender. Zij vindt het heel mooi om ruwe klei te verwerken tot persoonlijke producten. “Het gave van klei is dat je het kunt vormen naar eigen inzicht, hier kan ik mijn creativiteit helemaal in kwijt. Niets is standaard en dat maakt elk stuk uniek. Je zult nergens een tweede exemplaar zien”, aldus Birgit.


www.kvt-lichtenvoorde.nl

Foto: KVT

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant