De studenten die naar Gambia afreizen. V.l.n.r. Jeroen Luesink (Hummelo), Femke Bijen (Doesburg), Mandy Blok (Borculo), Lorin Walterbos (Groenlo) en Beau te Brake (Lievelde)

De studenten die naar Gambia afreizen. V.l.n.r. Jeroen Luesink (Hummelo), Femke Bijen (Doesburg), Mandy Blok (Borculo), Lorin Walterbos (Groenlo) en Beau te Brake (Lievelde)

Eigen foto

Achterhoekse studenten introduceren nieuwe leermiddelen in Gambia

Onderwijs

REGIO - De Groenlose Lorin Walterbos vertrekt medio april samen met haar studiegenoten Jeroen Luesink uit Hummelo, Femke Bijen uit Doesburg, Mandy Blok uit Borculo en Beau te Brake uit Lievelde voor drie weken naar Gambia. De pabo-studenten van de Iselinge Hogeschool in Doetinchem gaan op pad om inspiratie op te doen, van elkaar en de leerkrachten aldaar te leren en om nieuwe leermiddelen te introduceren. Daarbij kunnen ze uw hulp goed gebruiken.

Door Henri Walterbos

Lorin vertelt over de plannen: “Hier gaan wij rondreizen langs verschillende basisscholen en brengen een bezoek aan een lerarenopleiding aldaar. Wij gaan nieuwe leermiddelen introduceren aan de leerkrachten in Gambia en kijken mee in het basisonderwijs om van elkaar te kunnen leren. Een goede toekomst van een kind in een ontwikkelingsland begint namelijk met onderwijs. Dat is ontzettend belangrijk voor de toekomst en ontwikkeling van het kind, maar ook van het land.” Jeroen vult aan: “Wij nemen vanuit Nederland verschillende leermiddelen mee naar Gambia, om daar de leerkrachten te inspireren en handvatten te geven voor goed onderwijs. Op deze manier hopen wij ons steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van het onderwijs in Gambia. Alle beetjes helpen om uiteindelijk grote stappen te zetten.”

Stichting Buganala
“Van de Gambiaanse kinderen gaat maar de helft naar school,” weet Beau. “Ouders moeten zelf de boeken, schriften en pennen voor de kinderen betalen. Ook is het in Gambia verplicht om een schooluniform te dragen. Veel ouders hebben hier geen geld voor,” vult Mandy aan. “Stichting Buganala, afkomstig uit de Achterhoek, bekostigt veel van deze materialen voor de kinderen in arme gezinnen en voor weeskinderen. Buganala zet zich in voor het organiseren en bekostigen van onderwijs in Gambia en het ontwikkelen van materialen en activiteiten. Ook zorgen ze voor het onderhoud van schoolgebouwen. Wij gaan geld inzamelen dat we gaan schenken aan Stichting Buganala, zodat zij in de toekomst nog meer kinderen in Gambia goed onderwijs kunnen bieden.”

Showroom snoepwinkel
Onlangs zijn de studenten op bezoek geweest in de showroom van de firma Reinders in Oisterwijk gevestigd. “Reinders is een leverancier van onder andere leermiddelen. Wij hebben hier samen met Stichting Buganala een rondleiding gehad om leermiddelen uit te zoeken, die we gaan introduceren op de basisscholen in Gambia. Nadat wij rond hebben gekeken in de showroom, hebben we verschillende leermiddelen gekozen en besteld. Wij mochten zelfs nog een kijkje achter de schermen nemen, in het magazijn. Deze leermiddelen mogen wij vanuit Stichting Buganala aanbieden aan de scholen in Gambia. Hiervoor willen wij Stichting Buganala en Reinders enorm bedanken. Wij kunnen niet wachten totdat ze binnen zijn. Voor ons, als aanstaande leerkrachten, was het stiekem ook wel een grote snoepwinkel om in rond te kijken met al die leuke leermiddelen.”

Veel dove kinderen
De studenten sommen enkele weetjes op ter aanvulling. “Er zijn in Gambia relatief veel dove kinderen. Een combinatie van onder andere slechte gezondheidszorg en eenzijdige voeding veroorzaken vaak die gehoorproblemen. Deze kinderen kunnen niet in de dorpsscholen terecht, omdat de kennis hiervoor ontbreekt en de groepen overvol zijn. En de school in Ebo Town is opgericht om de kinderen, die dagelijks op de vuilnisbelt op zoek waren naar bruikbare spullen, onderwijs te kunnen bieden. De school is dan ook naast de vuilnisbelt gebouwd.” “Wij hopen dat mensen ons enthousiasme voor dit doel honoreren met een kleine gift. Alle beetjes helpen hierbij. Dat zou ons erg blij maken en wij maken op onze beurt dan Stichting Buganala weer blij,” spreekt Femke uit. Doneren kan middels de QR-code (zie bovenstaande donatieflyer).

De studenten zijn op hun reis te volgen op Facebook of Instagram @OnzeGambiaReis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant