Burgemeester Annette Bronsvoort leest voor op de Antoniusschool in Vragender ter ere van 10 jaar bieb op school. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek
Burgemeester Annette Bronsvoort leest voor op de Antoniusschool in Vragender ter ere van 10 jaar bieb op school. Foto: PR Bibliotheek Oost-Achterhoek

Tien jaar de Bibliotheek op School in Oost Gelre

Onderwijs

VRAGENDER/OOST GELRE - De ruim honderd kinderen uit Vragender komen op donderdagmiddag 18 april verwachtingsvol de gemeenschapsruimte van de Antoniusschool in gelopen. Allemaal met eigen stoeltje, dat door iedereen, met een beetje hulp van de juffen, in een keurig rijtje geplaatst wordt. Eén van de juffen heeft in de klas al gevraagd: “Waarom gaan wij straks allemaal naar de gemeenschapsruimte”, waarop de kinderen antwoordden dat ze naar meester Louis gingen. Louis van Steenbergen is educatiemedewerker van de Bibliotheek Oost-Achterhoek en onder andere contactpersoon van de Bibliotheek op School van de Antoniusschool. Samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers zorgt hij voor heel veel leesplezier.

Bibliotheek op School
Toen ongeveer 12 jaar geleden door bezuinigingen de bibliobus verdween uit de kleine kernen van Oost Gelre, sloegen de belangenverenigingen van deze dorpen de handen ineen. In overleg met de Bibliotheek Oost-Achterhoek en de gemeente Oost Gelre werd in elke basisschool een Bibliotheek op School gestart. Enthousiaste vrijwilligers uit het dorp draaien de ‘uitleendiensten’ en een vrijwilliger zorgt (inmiddels ook al 10 jaar) voor het transport van boeken van en naar de bibliotheken in Groenlo en Lichtenvoorde. Daarnaast kreeg elke school een vaste contactpersoon, een educatiemedewerker van de bibliotheek, die ook leesbevorderingsprogramma’s op school verzorgt. Een meer dan mooie samenwerking, die inmiddels 10 jaar naar volle tevredenheid werkt.

Effect op leesvaardigheid
Anouk van Meurs, directeur van de Antoniusschool, is blij met haar Bibliotheek op School. “We merken het aan de resultaten”, vertelt ze trots. “Via de Bibliomonitor kunnen we zien dat alle inspanningen van de Bibliotheek op School een positief effect hebben op het leesniveau van de kinderen. De resultaten wijzen uit dat de leesmotivatie stijgt. En we zijn vooral blij dat onze kinderen veel meer plezier beleven aan het lezen. Daar hebben ze straks, in hun verdere leven, heel veel profijt van”.

Burgemeester als verrassing
Natuurlijk wordt dit 10-jarige jubileum van de Bibliotheek op School gevierd. Op elke basisschool wordt een feestje georganiseerd en op woensdagavond 24 april is er in de Bibliotheek Lichtenvoorde een speciale avond voor iedereen die bij de Bibliotheek op School betrokken is. In Vragender wordt die middag een fantastisch toneelstuk opgevoerd, met een hoofdrol voor een mini-uitgave van Louis. Louis zelf verrast de kinderen met een lekker taartje. Maar toch wel de grootste verrassing is de komst van burgemeester Annette Bronsvoort, die voorleest uit het boek ‘Niet brullen in de bieb’. En wát een aandachtig gehoor heeft ze bij het vertellen van dit spannende verhaal in Vragender.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant