Afbeelding

Frank Zand | Op de fietse

Opinie Columns

Ik fiets weleens van Groenlo naar Lichtenvoorde en ook weleens van Lichtenvoorde naar Groenlo. En ook weleens door en langs de buurtschappen en kerkdorpen in Oost Gelre.

Altijd mooi om een kerk te zien, soms zelfs vanbinnen. Zeker op een warme dag is het in een kerk lekker koel. En als er maar geen voorganger aan het oreren is, is het er goed toeven.

Een kilometer of dertien door het, zeker in mei voor mij, aangename Oost Gelrese landschap. De berm wordt hier en daar ontsierd door wat asociaal neergeflikkerd afval. Meestal verpakkingen van voedsel. Ik reken dan voor het gemak energiedrankjes en Big Macs ook maar tot voedsel.

Daar word ik dan toch weer een beetje onrustig en opstandig van. Dan wordt het lastiger om mijn mind te setten. Ook doordat het zelfs in Oost Gelre vaak nergens echt stil is - zeker als je in de buurt fietst van de N18, zelfs het stuk waar je maar 80 kilometer per uur mag (als auto).

Afgezien van die ergernissen verlopen de intragemeentelijke fietstochten best wel goed. Een seizoensergernis in deze weken is een fietsende en op de telefoon kijkende en oordopjes dragende scholiere - we kennen elkaar alleen van geïrriteerde blikken - die haast heeft vanwege een examen. Maar we hebben nog geen aanfietsing gehad. Gelukkig, niet zozeer vanwege haar examen, maar wel vanwege mijn gebit.

Ik doe er ongeveer 25 minuten over, van hoofdkern naar hoofdkern. Op een stokoude fiets. En ik ben natuurlijk geen topsporter als Tom Dumoulin of een rijdende apotheek als Chris Froome.

Ik eet en drink gewoon gezond, meestal dat is. Gezonder dan de gemiddelde bezoeker van de Lieveldse kermis, waardoor ik afgelopen dagen om moest fietsen.

Ik hoef ook niet mee te doen aan de Ramadan ofzo. Van dat soort collectieve mindsets heb ik gelukkig geen last.

Ik fiets alleen en ik denk alleen. Wie doet mij wat? Ik heb niet alleen de banden vol met wind.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids