Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Opinie Columns

De Torenwachter over de sores rond de Grolse grachtengordel

Daar heb je ze weer: onze toeristen! Jullie jaarlijkse gang naar het markante stadje in de Achterhoek met de uitstraling van een imposante metropool. Leuk dat jullie d'r weer zijn. Leuk voor jullie, maar zeker ook voor ons. Daar ga ik geen doekjes om winden: jullie brengen geld in het laatje en dat hebben we nodig. Maar jullie krijgen er wel veel voor terug; heel veel zelfs en eigenlijk veel te veel. Maar daar gaan we niet moeilijk over doen.

Ik wil het deze keer hebben over de Grolse grachtengordel. Jullie hebben die - denk ik - al gezien en wellicht de gracht ook al bevaren. Die Grolse gracht, dat voormalige laatmiddeleeuwse verdedigingswerk dat beroemde mannen als Frederik Hendrik toch maar mooi een tijdje uit de buurt en op afstand hield. Met terugwerkende kracht nog chapeau!

Wij hebben de gracht herontdekt, kun je zeggen. Een enorme ontdekking; daarbij valt het boek 'de ontdekking van de hemel' van die beroemde en bij enkelen bekende schrijver Harry Mulisch zelfs in het niet. Jullie weten het misschien nog: die schrijver die je op de boekenlijst moest hebben, maar stiekem lekker niet lezen: alleen uittreksels en daar weer hele vage extracten van moesten je redden. Overigens vond ik dat boek vooral theologisch interessant. Kijk, als je iets ontdekt dan was het er dus al, alleen had je dat eerst zelf nog niet in de smiezen. Dus eigenlijk zei Mulisch dat de hemel bestaat. Dat is toch opzienbarend of niet dan? Ik heb deze fantastische gedachte onder de aandacht gebracht van een hele serie hooggeplaatste kerkelijke deskundigen en beroepstheologen. Maar die reageerden nauwelijks, zij geloofden het denk ik wel.

De gracht hier was er ook al, maar die is herontdekt. Wat mooi, dat varen over de gracht hè. En dat je dan op enkele plekken plat in de boot moet liggen omdat de hoogte er niet is. Nu zijn er onverlaten die dan in zo'n bootje een beetje lollig gaan roepen: we gaan plat! Dat kun je wel een platitude noemen, maar het roept soms reacties en gevoelens op die niet geheel sporen met het doel van de boottocht. Vorige week werd er nog eentje om die reden door een gids uit de boot geflikkerd en kwam plat op het water terecht. Had waarschijnlijk geen diepgang. Ja, beste toeristen, je moet je wel gedragen. Ook niet de hele tijd helemaal plat in die boten gaan liggen want dan zie je alleen de hemel. Maar mooi dat het is. Er lopen nu enorm veel aanvragen voor een bootvergunning op de gracht. De gemeente en het waterschap zitten met de handen in het haar of beter gezegd: ze proberen manmoedig het hoofd boven water te houden.

Ze hadden onlangs 100 aanvragen, dat leek een soort armada op de gracht te worden met als winst allemaal gouden dukaten. De gemeente en het waterschap schreven in hoogste paniek de 100 aanvragers allemaal een brief: dat het zo echt niet kon; je zag straks helemaal geen grachtwater meer! Maar toen bleek dat de gemeente en het waterschap de aanvragers voor een aanlegsteiger en een vertreksteiger bij elkaar hadden opgeteld. Maar dat waren dezelfde aanvragers. Dus het probleem werd eigenlijk gehalveerd. En toen schreef een grappenmaker of de overheid misschien nog eens goed wilde kijken: misschien werden het er dan maar 25!

Maar er duikt er een nieuw probleem op: iedereen wil nu aan de gracht wonen of bouwen, of recreëren dan wel vissershuisjes bouwen. Die laatste groep hengelt naar een vergunning. Grote problemen aan de grachtengordel. Daarover volgende week.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids