Afbeelding

Frank Zand | Tabakken

Opinie Columns

Op die waarschuwingen op pakjes sigaretten ('roken is slecht voor het sperma van je meerokende buurman etc.') moet een aanvulling komen.

'Roken is slecht voor je rechtsgevoel' Laten ze dat eens op de verpakkingen zetten. Ik zag op het Journaal iets over de Zwarte Cross wat me verbijsterde. Waarom krijgt de organisatie van een evenement een boete, terwijl de roker die de regels overtreedt onbestraft blijft? Het staat zo in de wet, dus juridisch zal het wel kloppen, maar gevoelsmatig niet. Althans naar mijn gevoel, en dat is toch voor mij het belangrijkste gevoel dat er is.

Als undercover controleurs een organisatie of een horecabedrijf - daarvoor geldt hetzelfde - beboeten als iemand rookt, terwijl alleen een idioot niet weet dat dat niet mag op een werkplek van horecapersoneel, en als er ook nog overal van die duidelijke visuele grensoverschrijdend begrijpelijke rookverbodsbordjes zijn aangebracht, dan is dat raarrrrr. Ook al klopt het formeel wel, net zoals deze onnodig lange voorgaande zin.

Het is net zoiets als een supermarkt een boete geven omdat iemand in de winkel steelt. Het lijkt een slechte bak.

Als iemand teveel gezopen heeft - op een plek waar dat op zich wel mag - om te mogen rijden en het daarna toch doet, wordt-ie wel zelf beboet. Ik zag het gebeuren: een potje profilering door de politie. Een Opel Ascona uit 1985 ofzo met stickers van doodskoppen en wat rebelse poëzie erop en vijf extreem blanke vrij jonge, shag rokende, mannen met hoeden. Ze werden op basis daarvan aan de kant gezet. Ik heb niet afgewacht om te zien hoe het afliep, dat zou indiscreet zijn.

Nou heb ik wel begrip voor profilering door de politie. Het is gewoon het toepassen van statistiek op risicogroepen. Het wordt veroorzaakt door leden van een groep die het gemiddelde een bepaalde kant op duwen.

Terug naar de stilgezetten in de oude bak. Ze hadden nog geen nieuwe Achterhoekse vlag op de auto. Best een leuke vlag. Niet opvallend genoeg om een echt goed merchandisingding te worden. Geen Union Jack, geen Stars & Stripes. Zelfs geen Friese vlag, maar het Achterhoeks is dan ook geen echte taal, alleen maar een dialect. En ook geen zuivel. Hoewel FrieslandCampina wel mooi in Borculo zit. Geen Oost Gelre, maar wel de hoofdstad van Berkelland dus ook van Beltrum.

Autre sujet, Frankrijk is wereldkampioen. Dat is niet heel fijn natuurlijk. Ondanks de geweldige naam van het land. Ik had liever een Belgenbak gehad. Frankrijk speelde effectief maar afwindend voetbal. En in de finale ook nog eens slecht voor je scheidsrechtsgevoel. Nou ja, het maakt niet uit, een WK of EK ben ik altijd vergeten een dag nadat de finale is gespeeld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids