Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Opinie Columns

De Torenwachter: krijgt Groenlo nu ook een echte metro?

Welaan, beste toeristen, al in de kerkers onder het gemeentehuis geweest waar de boeven en bandieten vroeger tijdelijk werden opgeborgen? Wrede situatie daar, maar jullie moeten wel bedenken dat het in die tijd in Groenlo hommeles was. Levensgevaarlijk was het; altijd oorlog, altijd schieten want die vervloekte Staatsen probeerden de stad in te nemen. De hele dag vlogen de kanonskogels je om de oren, dwars door de houten huizen heen. Dan zat je eigenlijk in die kerkers veel beter. En als die bandieten werden vrijgelaten en het regende kanonskogels dan vroegen ze gewoon of ze mochten blijven. Ze waren zo weer terug en dan zeiden de bewakers: 'Verrek, buj alweer hier?' Dat schijnt een slogan uit die tijd te zijn. Nu geldt die uitdrukking alleen nog voor de stamgasten in de cafés.

En er waren vroeger heel veel onderaardse gangen in de stad zodat niemand je kon vinden. Daar kwamen ook veel heimelijke relaties tot stand, want het was een gaan en komen van personen. Veel gebeurde daar dus in het geniep, zo heb ik ooit eens uit betrouwbare bron gehoord. Daar komt ook de latere algemene uitdrukking 'dat kan het daglicht niet verdragen' vandaan.

En dat heeft nu een groep van 'vooraan staande' Grollenaren op een idee gebracht, vooraan staande Grollenaren zijn Grollenaren die vooraan staan met ideeën en dat is dus wat anders dan vooraanstaande Grollenaren. Dat we dit even goed helder hebben. Maar die groep van futuristen en imaginaire denkers wil hier nu een metro aanleggen. Jullie slaan van verbazing achterover en dat kan ik me goed voorstellen. Jullie zullen zeggen: ja, Amsterdam heeft bijvoorbeeld een nieuwe metro en in Berlijn en Parijs hebben ze zo'n voorziening. Maar dat nietige Groenlo? Ja, dat nietige Groenlo, inderdaad ja. Want zo zijn ze ooit in Parijs of Berlijn toch ook begonnen en in Amsterdam zeiden ze eerst ook: Dat wordt niks. Dat is dat slappe van jullie; een beetje hangen hier op de Markt in die comfortabele stoelen. Lekker klassineren en klokken, maar zo conservatief als ik weet niet wat. Niet vooruitdenken, nee meteen dat angstige en archaïsche gedoe, dat 'minkukeldenken', dat altijd binnen het oude gareel blijven hobbelen. Marie wil niet met de metro. Marie is al bang in de bus, laat staan in het diep en in het donker in zo'n raar voertuig! Marie wil lekker op de fiets; heel misschien in de toekomst een e-bike, maar dan wel altijd in de laagste versnelling. Want als je een heup breekt of nog erger twee heupen dan zit je zo een maand of drie aan het bed gekluisterd en als je bedenkt dat je in die tijd ook fijn op de gewone fiets had kunnen zitten in plaats van in bed met een gebroken heupstel, dan is het toch raar dat je rare dingen zou doen? En haar beste vriendin Ank - die vroeger Ankie heette - is ook al zo'n tuttemetote, een schijtlaars pur sang - excusez le mot - die het hélemaal met Marie eens is. Twee handen op een niet vooruit te branden buik. Ze zien ons niet in die metro!

Nou, jullie fietsen maar door; wij bouwen aan de toekomst en aan de metro. Van Noord naar Zuid en van Oost naar West dwars onder Grolle door. Dan hebben we hier straks dwars deur Grolle en dwars onder Grolle. Asjeblieft. En het mooie is dat iedereen er hier dan onderdoor moet. En ze willen als kleine grap in een café een doorzakplaats maken. Bun ie deur-e-zakt? Joa, tot an de metro.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids