Afbeelding

Oerend Smart | 100.000 kilo afvallen

Opinie

In Galicië wonen relatief gezien de zwaarste mensen van Spanje. Vanwege het regenachtige klimaat van de kustregio zitten de inwoners veel binnen. Daar komt bij dat de keuken van de streek bekend staat om zijn vette spijzen en enorme porties. Dankzij de nabijheid van de Atlantische Oceaan aten de mensen hier vroeger flink wat vis, maar die is steeds duurder geworden. Bij menigeen staat dagelijks varkensvlees op het menu (van chorizo tot pens), naast grote hoeveelheden brood en eieren. Het gevolg: veel Galiciërs zijn te dik. Zo ook in Narón, een middelgrote provinciestad. Van de bijna 40.000 inwoners hebben er 3000 obesitas. Nog eens 9000 plaatsgenoten kampen met overgewicht.

Hoe krijg je die overtollige kilo's eraf? Volgens Carlos Piñeiro, huisarts in Narón, werkt een individuele aanpak lang niet altijd. Afvallen moet je samen doen, is zijn motto. Met steun van het gemeentebestuur zette de 63-jarige Piñeiro '100.000 Motivos de Peso' (100.000 Zwaarwegende Redenen) op: een collectief afslankprogramma waar de hele stad aan mee kan doen. Sinds het begin van dit jaar gaan 4000 inwoners de uitdaging aan. Samen hebben ze zich een helder doel gesteld: in 2020 willen ze in totaal 100.000 kilo minder wegen. Om dat bereiken, staat heel Narón in het teken van afvallen. Zo zijn er acties en campagnes om volwassenen en kinderen bewuster te maken van hun voedingspatroon en leefstijl. Elke dag wordt er om zeven uur 's ochtends een 'caminata' georganiseerd, een groepswandeling van inwoners die hun gewicht omlaag willen brengen. En het stadspark wordt gebruikt voor een gezamenlijke warming-up en andere oefeningen om fitter te worden.

Om het goede voorbeeld te geven, doen de initiatiefnemers enthousiast mee. Huisarts Piñeiro leidt een wandelgroep en is regelmatig in het park als fitnesstrainer actief. En de leden van het college van burgemeester en wethouders hebben zich in het openbaar laten wegen. Zelfs de plaatselijke restaurants leveren een bijdrage aan de stedelijke afslankkuur. Op de menukaart hebben ze gezonde gerechten uit de Atlantische keuken gezet, met daarbij extra veel aandacht voor vis, zeevruchten en groenten. De gerechten zijn niet ingewikkeld of duur, zodat gasten ze thuis gemakkelijk kunnen namaken. Op verzoek geven de koks graag tekst en uitleg. Of Narón in 2020 inderdaad 100.000 kilo is afgevallen, is natuurlijk maar de vraag. Ook in Galicië is de decembermaand in aantocht, met alle risico's van dien: de feestdagen zorgen voor een hoop culinaire verleidingen, terwijl het winterweer de meeste mensen aan huis gekluisterd houdt. Maar ongetwijfeld jut een deel van de inwoners elkaar in januari weer op om de calorieën te beperken en meer te bewegen. Want dat is de les van Narón: net zoals eten kun je afslanken het beste samen doen.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids