Afbeelding

Oerend Smart | Innovatief op de fiets

Opinie

Is uw fiets al winterklaar? Donkere dagen, regen en kou vragen om extra aandacht voor het stalen ros. Ben ik goed zichtbaar in het donker? Is mijn fietstas waterdicht? En kan de accu van mijn e-bike wel tegen lage temperaturen? Het kan geen kwaad het even te checken voordat Koning Winter plotseling zijn intrede doet. Wie het zekere voor het onzekere neemt, brengt de fiets even naar de werkplaats voor een onderhoudsbeurt. Grote kans dat de fietsenmaker de ketting smeert, een beetje antivries in de rem- en versnellingskabels doet en u praktische tips geeft.

Het bedrijf Basil uit Ulft is in elk geval helemaal klaar voor de winter. Ooit begonnen als rijwielzaak Van Balveren in Silvolde (vandaar de samentrekking tot 'Basil') is de onderneming nu een belangrijke speler in de markt van fietsaccessoires. De tassen, manden, kratten en bevestigingssystemen van Basil worden wereldwijd verkocht. Het Achterhoekse bedrijf heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt en exporteert zijn producten intussen al naar 48 landen. Telkens laat Basil zien hoeveel innovatie er op het gebied van fietsaccessoires mogelijk is, of het nu gaat om 100% waterdichte tassen in trendy design tot makkelijk afneembare hondenfietsmanden. Vorig jaar introduceerde Basil de MIK-oplossing, een systeem voor bagagedragers waarop fietstassen en fietsmanden van alle merken passen. En wat te denken van een speciale accuhoes om de prestaties van de e-bike tijdens winterse omstandigheden te verbeteren? In de nieuwste collectie van Basil is 'zichtbaarheid' een belangrijk element. In diverse producten is het 'Nordlicht Technology'-systeem geïntegreerd: een led-strip waardoor fietsers in het donker beter zichtbaar zijn. Neem de Miles Daypack Nordlicht, een waterdichte fietsrugtas die je van de bagagedrager kunt halen om hem vervolgens als draagtas of rugzak te gebruiken. Met een drukknop bedien je de ledverlichting op de voorzijde van de tas. Topmodel in de Basil-collectie van 2019 is de B-Safe Backpack Nordlicht. In de fietsrugzak zitten naast led-licht allerlei slimme snufjes, zoals een usb-oplaadpoort, opbergvakjes voor chipkaarten en onzichtbaar weggewerkte ritsen en verborgen vakken die diefstal tegengaan.

Zelf gebruik ik al jaren een Basil-fietstas. Hij is tijdloos qua design, bewijst goede diensten en dankzij een aparte regenhoes is de tas waterdicht. Ik kan er nog jaren mee vooruit, ook in de winter. Maar die innovatieve fietsrugzak van Basil, dat is toch wel een hebbeding, zeker voor een fietsfanaat als ik. Daarom heb ik hem op mijn verlanglijstje voor de kerst gezet. Ik heb goede hoop dat de kerstman me gunstig gezind is, al was het maar omdat de ledverlichting op de fietstas bijdraagt aan mijn veiligheid. Eigenlijk is het dus een heel verantwoord cadeau. Laat de winter maar komen!

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids