Afbeelding

Examens

Opinie

Examens

Als ik goed op de hoogte ben, beste Grollenaren, dan beginnen deze week de schoolexamens. Dat zijn voor veel leerlingen verduveld vervelende weken want ze vragen je het hemd van het lijf. En maar wanhopig proberen die opgeslagen of net verkregen kennis te reproduceren. In mijn familie moet ook examen worden gedaan en er is bij ons een soort wisselend beeld, wat in meerdere families zal voorkomen. Nee, ik begrijp dat dit uiteraard niet in úw familie speelt want die bestaat alleen uit bollebozen en die gaan zo ver, dat hun interesse daarin ligt dat ze proberen fouten in de vraagstellingen te ontdekken. De vragen zelf dat is appeltje eitje. Het is tijd voor een teiltje!

In mijn familie heb je gewone gevallen; er zijn wat zwakke jongens en meisjes bij die ondanks die wankele toestand toch al meer dan goed hebben nagedacht over het mogelijke slagingsfestijn. Er is een bij die zelfs al heeft voorgesorteerd op de vraag vanuit welke positie de camera het best die vermaledijde boekentas en die vlag in beeld kan brengen. Als je praat van serieuze voorbereiding!

Er is bij ons ook een aantal kandidaten dat van het decimale stelsel slechts een aantal cijfers gebruikt. Dat vind ik wel vreemd; ik hoor ze alleen maar over een vijf of een zes, een vier-plus en als een wonder hoor ik soms heel even een wel erg schrale zeven langskomen, maar zo minimaal dat het lijkt alsof ze er zelf niet echt in geloven. Hogere getallen zijn niet in beeld.

Misschien is dat in jullie familie ook zo, bij ons heb je duidelijk twee richtingeninteresse. Je hebt de meer wiskundige boys en girls en scholieren die vluchten in de talen want die hebben wat minder van dergelijke bagage, om het eens netjes te zeggen. Ik wil dee wiskundigen neet veur de veute lopen, zo vatte een jong familielid het ludiek samen. Als het vak ‘humor’ in zijn pakket had gezeten had hij daar zeker hoog gescoord!

Een onderwerp van aanhoudende zorg is de literatuurlijst, als dat nog zo heet. Je moet een aantal literair verantwoorde boeken lezen of in ieder geval zoveel uittreksels daarvan dat het de lengte van de boeken bijna evenaart. En dan ook nog graag weten waar het zo ongeveer over gaat in die boeken.

Ik heb ooit eens - al zeg ik het zelf - een dijk van een opstel geschreven en dat cijfer dat ik daarvoor kreeg zou er ook toe dienen. Het was een juweel; ik ben er nu vele jaren later nog steeds trots op. Het verhaal ging over een overval op de stad Grol (dicht bij huis blijven!). Twee kloeke mannen zwommen over de stadsgracht en daar had ik de volgende zin voor gecomponeerd: ‘met forse slagen doorkliefden zij het bijna rimpelloze water van de oude stadsgracht’. Ik ben zelden zo trots op mezelf geweest, daar was meestal ook geen reden voor.

Ik dacht dat dit glanzend stukje proza met die juweelzin zeker een negen zou opleveren. Ik kreeg echter tot mijn stomme verbazing een onvoldoende! Er stond bijgeschreven dat ik die zin niet zelf had bedacht, maar dat het vast en zeker een citaat van een beroemd schrijver zou zijn. Pronken met andermans veren is ongepast, stond erbij gekalkt. Ik was woedend, ik had helemaal niks gestolen, dus in feite was ik die beroemde schrijver!

Ik ben vergeten hoe het uiteindelijk is afgelopen. Maar examen doen dat is stressen, rekenen en blijven loeren op kansen. Dat heb ik ervan geleerd.

Mocht het lukken, dan vooral foto’s maken van die tas en zo.

Nog even doordouwen.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids