Afbeelding

Sportweekdier in sleutelcolumn

Opinie

Sportweekdier in sleutelcolumn

Het is de Oost Gelre Sportweek. Ik las het op de site van Achterhoek Nieuws, dus dan zal het echt wel waar zijn.

Ik moest opeens denken aan vroeguh.

Een schoolgymzaal tientallen jaren geleden. Hoge, neokatholieke ramen en scholierenlucht. Op het programma staat radslag. De leerlingen moeten van tevoren zeggen of ze hun handen links of rechts zetten. Dan kan meneer De Oude zijn hurkpositie bepalen, links of rechts, zodat hij zo nodig je benen kan pakken. Je handen moeten naar hem toe, je knieën van hem af. (Ik moest het ook ff weer uittekenen.)

Ik sta in de rij maar let niet op bij de instructie. Denk aan een boomhut in de grote achtertuin van mijn oma. Waar ik de avond ervoor nog iets heb gedaan aan lichamelijke opvoeding wat niemand hoeft te weten. Zelfs de mentor niet.

Meneer De Oude zit rechts. Ik neem een aanloop voor de radslag, op weg naar in elk geval een voldoende, genoeg voor een matige gymleerling als ik. Ik zet mijn handen links en zwaai mijn benen omhoog. Maar niet omhoog genoeg. Mijn knieën raken meneer De Oude in het gezicht.
Hij begint te slaan. Niet eens zo hard, maar vol walging en vol afkeer. Vol minachting voor een zestienjarige jongen die slank is, maar toch zo’n matige sporter. Die geen echte kerel zal worden.
Ik zeg ‘sorry’ en meneer De Oude zegt ‘sukkel’.

‘Sukkel’ had-ie gezegd. Als veertigjarige man of zo tegen een zestienjarige leerling. Geen ‘sufferd’ - zoveel vriendelijker - maar ‘sukkel’. Hij had het meer gesist dan gezegd.

De man die nu zo’n beetje met pensioen moet zijn. Die vierdegraads leraar. Want gymleraren, dat zijn toch mensen die graag leraar willen worden, maar niet de hersens hebben om een echt vak te geven. Dacht ik toen ik zestien was. En nu weet ik nog niet beter.

Maar ik dwaal af. Het is Oost Gelre Sportweek. Voor jong en De Oude.

(De naam is fictief. Misschien heet ie wel Dick of Frans of Frank. Zijn voornaam weet ik niet eens, ik zei altijd meneer - onterecht.)

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids