Afbeelding

Variatie in vertier

Opinie

Variatie in vertier

Je moet met de tijd meegaan, beste Grollenaren. Die zin hoorde ik als kind altijd al en die hoor ik nog steeds, dus het zal wel zo zijn nietwaar? Het valt me op dat in onze geliefde veste ook met de tijd wordt meegegaan en dan heb ik het over het aanbod aan amusement. Een lange reeks van jaren hebben we ons ontpopt als het Las Vegas van de Achterhoek, de place to be als het over het uitgaansleven in glanzende discotheken ging en meer dat soort natte etablissementen. Het stadje van plezier was ook zo’n kleinood en een zinnetje dat heerlijk in de mond lag en dat doet het trouwens nog steeds.

Maar de stad Grol heeft toch langzamerhand ook een wat ander aanzien gekregen en blijkt op meerdere gebieden tevens een trekker te zijn. Naar mijn voorzichtige inschatting kwamen we pas vrij laat tot de ontdekking dat we een echte vestingstad zijn met veel potentie die mooi te vermarkten is, om het eens netjes uit te drukken. We hebben veel jaren alleen met hartstocht gezongen over ons vermaarde kanon op het Noorderbastion. Die zinnen zitten in mijn geheugen geëtst.

Maar dat we daarnaast ook munt konden slaan uit onze geschiedenis in de Tachtigjarige Oorlog, dat hebben we eigenlijk pas laat in de gaten gekregen. Het vreemde met oorlogen is natuurlijk dat als je er wat mee wilt, er een enorme tijd moet zijn verstreken om er gebruik van te maken. Op zich is oorlog natuurlijk iets verschrikkelijks, maar als er bijna lichtjaren zijn verstreken dan zijn het gruwelheden niet meer voelbaar. Zo zie ik dat ook met de Tachtigjarige Oorlog waar mensen hier massaal hebben geleden onder het oorlogsgeweld.

Je kunt nu ook de mening hanteren dat we in het verleden enorm hebben geleden onder die oorlog, maar daar nu na zoveel eeuwen toch nog de vruchten van plukken. Als ik de berichten moet geloven dan zijn we al heel druk in de weer voor komende oktober als de Slag om Grolle plaatsvindt. Om in oorlogstermen te blijven: Vorig jaar werden we door het coronavirus verslagen maar dat zal nu (hopelijk) niet gebeuren!

We hebben ook al heel lang de stadsgracht, tot voor een paar jaar geleden eigenlijk alleen het domein van de Groenlose Hengelsportvereniging en een beetje Sprookjesstad, maar nu krijgt de gracht een meer multifunctioneel karakter. Ik zie nu met regelmaat de bootjes op de gracht dobberen en eigenlijk is het een nieuw soort ’bierroute’, of zo u wilt stadsrondleiding op het water. Zeker een aanwinst die door mensen hoog wordt gewaardeerd, zo beluister ik. En dan lees ik dat we er ook nog een escaperuimte bijkrijgen, een voorziening die vrij nieuw is en die ook de nodige belangstelling trekt. Het woord ‘escaperoom’ past wel bij de vestingstad want bij de belegering in oorlogstijd was het bijna onmogelijk de stad te verlaten en omgekeerd ook bijkans onmogelijk de stad binnen te komen. Groenlo was toen eigenlijk al een escaperoom avant la lettre!

Nieuwe ontwikkelingen dus en daar past ook het bericht bij dat er een museum moet komen in de oude Calixtuskerk over de Tachtigjarige Oorlog.

Ik begrijp uit reacties dat er druk aan de plannen wordt gewerkt. De vraag die zich dan opdringt is: Wordt het een te megalomaan project voor een stadje als Groenlo of is het misschien juist de kans voor ons de geschiedenis verder te ontwikkelen? Ik zie met belangstelling uit naar de plannen met daarbij de oer-Hollandse gedachte: Kunnen we dit betalen of houden we de hand op de knip?

De toekomst zal het leren.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids