Afbeelding

Bloemencorso’s

Opinie

Bloemencorso’s

Ja, beste toeristen, bij de aantrekkelijke dingen in de Achterhoek horen ook de bloemencorso’s. Het duurt nog maar een paar weken en dan zijn ze er weer: de optochten met dahlia’s in alle kleuren, soorten en maten die met fantasie zijn vastgeplakt, gekleefd, getimmerd, geniet of gedrukt en aangebracht op wagens waar de deskundigen in de loop van de tijd een wonder van techniek voor hebben ontwikkeld. Wij Grollenaren hebben daar een hele grote bewondering voor, want dit is nu een van de weinige - ik mag wel zeggen een van de heel weinige - dingen waar wij niet in excelleren. Ik gebruik het woord ‘excelleren’ om onze onkunde op dit gebied op een nog enigszins nette manier te verbloemen, maar het is gewoon niks. Laat ons een feest organiseren en het wordt een mega-party. Geef ons een tent en het wordt meteen een feesttent, geef ons een ruimte en het wordt in no time en schitterende feestlocatie waarin we het dagen volhouden.

Er zijn talloze oorzaken die ten grondslag liggen aan dit opvallende gebrek, maar een daarvan is ongetwijfeld onze sterk aanwezige en doorontwikkelde logica voor gebeurtenissen die elkaar logisch opvolgen. Kijk, als je een volksfeest wilt organiseren dan heb je daar ook een zekere entourage voor nodig. Bloemencorso’s zijn ontstaan als aanloop en opwarmer naar een groot volksfeest. Je eerst uit de naad werken om daar vervolgens uitgeput en wel de vruchten van te kunnen plukken. Wij gingen ons hier echter steeds meer afvragen: als we nu eens met het feest zelf beginnen, wat gebeurt er dan? Nou dat feest werd altijd goed en dus was de noodzaak om daarvóór nog wat te doen enigszins overbodig. Zo zijn we hier wat het corso betreft wat in de versukkeling geraakt, maar gelukkig hebben de andere plaatsen dat overgenomen. De elkaar aanvullende werking.

Je hebt hier corsoplaatsen als Winterswijk, Rekken, Beltrum en Lichtenvoorde, ik noem een aantal oorden zonder daarbij naar volledigheid te streven, wat een luie en tevens altijd makkelijke manier is en ook nog eens een mooie dooddoener, anders krijg je gelazer. Waarom heb je niet gedacht aan bijvoorbeeld Varsseveld? Wel aan gedacht, maar zonder naar volledigheid te streven! Dat bedoel ik.

Maar van alle plaatsen op corsogebied neemt Lichtenvoorde het voortouw, is het op corsogebied - op corsogebied - dominant en hoort het bij de top van Nederland en de wereld. Het op één na grootste corso ter wereld, zo profileren ze zich. Dat is fantastisch, maar als wij Grollenaren die titel zouden hebben (voorlopig is daar overigens nog geen zicht op) zouden we de tekst toch net iets anders hebben aangepakt. Wij Grollenaren zouden hebben geschreven; Groenlo het grootste corso ter wereld op één na.

Het voordeel van die zin is dat je de je eigen plaats als eerste noemt en dan pas met de beperking komt. Niemand die zich afvraagt welke plaats dan de eerste is.

Dit advies is geheel gratis en kan Lichtenvoorde wat extra kleur geven. Je zou hooguit aan een bloemetje kunnen denken. Dat zullen dan wel dahlia’s zijn. Dus, beste toeristen, voor jullie weer op huis aan gaan: denk aan alle corso’s hier in de buurt, geniet ervan en willen jullie na afloop een ‘verversing’ nemen dan kan dat natuurlijk ook in Groenlo. Het is nu wachten op persberichten over de toestand van de dahlia’s; of ze zijn te groot, of te klein, of er zijn er te weinig of te veel. In ieder geval zal het over die bloemen gaan. Met een kleine variant kun je zeggen dat we tijdelijk de (bloem)bollenstreek van Nederland zijn.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant