Afbeelding

Kampioen!

Opinie

Het is dan toch gelukt: Grol 1 kampioen na een enorme eindsprint en daardoor de promotie naar de 1ste klas. Daar hoorde de Grol eigenlijk altijd al thuis, maar soms laten dingen om onbegrijpelijke redenen op zich wachten. Qua accommodatie, qua uitstraling en als Grolse voetbalgrootmacht - mede door de fusie met de Grolse Boys - waren we al lang een 1ste klasser en kon promotie eigenlijk niet uitblijven en het bleef ook niet uit. Ik heb zondag de wedstrijd op afstand gevolgd zoals dat heet en soms ging het er naar mijn voorzichtige inschatting vooral langs de lijn heet aan toe. Ik neem aan - ik weet dat niet zeker maar toch wel behoorlijk zeker - dat er nu een enorm feest ontstaat dat als jullie dit lezen wellicht nog steeds aan de gang is en ik ben er eigenlijk wel helemaal zeker van dat het nog aan de gang is en voorlopig ook aan de gang blijft.

Ik hoorde ook van een bijzonder moment in de krochten van den Elshof, toen bekend werd dat Grol kampioen was geworden. Er blijkt in het sportcafé een wat schaarsverlichte ruimte te zijn die redelijk onbekend is en waar schimmige figuren zich schijnen op te houden. In die bijna geheimzinnige ruimte zaten zondagmiddag enkele wat oudere Grolmensen gezellig bijeen toen er ineens een enorm geschreeuw te horen was waaruit bleek dat de Grol kampioen was geworden. Je zou verwachten dat ook de Grollenaren op leeftijd met een zeker genoegen kennis zouden nemen van deze prestatie, maar het kwartje viel totaal anders. In plaats van enthousiast meezingen en galmen hoorden de andere gasten een kreet van ‘hoo kan dat, wi’j viert al ’t kampioenschap!

Zij bleken daar nog steeds het laatste kampioenschap van de Grol van een aantal jaren geleden te vieren. Als je praat van doorzakken; dat is pas doorzakken!

Maar het kampioenschap van de Grol telt tevens mee voor onze bekendheid in het algemeen, onze aantrekkingskracht, onze allure en onze nieuwe mogelijkheden. Ik las afgelopen week dat we binnenkort op de teevee te zien zijn in het programma ‘Plezier en Passie’ van RTL4. Dat is mooi, maar het zou misschien verstandig zijn dat RTL4 nog een keer terugkomt nu plezier en passie bij de Grol zo enorm in beeld is gekomen. Het zou toch jammer zijn dat niet heel Holland daarvan kan genieten. Zit er eigenlijk, zo vraag ik me af, voor de Groljongens ook een boottocht in om het kampioenschap te vieren of houden ze het op een platte wagen die door het centrum zwiert?

Wij hebben wat te bieden beste Grollenaren: naast de ‘onvolprezen Grolse gracht’ zoals het artikel in de Groenlose Gids dat zo fraai aanduidt, hebben we natuurlijk straks ook wat extra’s te bieden op cultureel niveau, zoals het in de steigers staande grote museum over de Tachtigjarige Oorlog en niet te vergeten de komst van het museum van Olivier Bommel, een heer van stand als u begrijpt wat ik bedoel. Maar ook Lichtenvoorde wordt niet vergeten zoals ik in het artikel lees. Je moet je af en toe in de kijker proberen te spelen, dat doet elke plaats en je kunt eenvoudig weg niet achterblijven. Dat je je dan etaleert in een feitelijk net iets te grote broek is een hard gegeven en iedereen doet dat, dus de broeken lijken toch weer op elkaar.

Wij hebben daar overigens wel enige ervaring in. Maar nu de Grol ook nog eens kampioen is geworden en een 1ste klasser wordt, hebben we misschien juist deze keer toch echt een beetje recht van spreken.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids