Afbeelding

KTB+

Opinie Columns

Toen mijn moeder wekenlang in het ziekenhuis lag - voor iets waarvoor je nu waarschijnlijk dagenlang in het ziekenhuis ligt - hadden we een gezinshulp. Ze heette Bernadette en ze kwam uit Beltrum. Ik neem aan dat ze nog steeds zo heet en ik geloof dat ze ook nog steeds in Beltrum woont. Ik kom haar nog weleens tegen in Oost Gelre; zoals de meeste Beltrummers heeft ze weinig Berkellandgevoel, Borculo is er vooral voor het laten vernieuwen van je ID-kaart of je genderidentiteit.

Toen ik van school kwam en de eerste keer niet door mijn moeder maar door Bernadette werd ontvangen, was ze verbaasd dat ik verbaasd was dat er geen thee was. “Thee?”, zei ze. “Je bent bijna 13, dan kun je wel koffie drinken.” Vijf minuten later had ik mijn eerste koffie van mijn leven op en was ik een man geworden. Door Bernadette. Ik was 12 en zij was 22 - komt dat niet uit een liedje van Rob de Nijs?

Ik moest daaraan denken toen ik afgelopen week in een gezelschap terechtkwam waar een deel van de mensen koffie dronk, maar een bijna net zo groot deel thee. Ik vroeg me net als Sigrid Kaag toen af: Wie zijn toch die mensen? Wat een rare vraag was, want ik kende ze allemaal, maar sommigen kwamen voor mij nu pas uit de kast als theedrinker.

Op een of andere manier paste het niet bij ze. Ze gedroegen zich verder ook niet als archetypische theedrinkers. Van die mensen die in gezelschap hun schoenen uit doen en dan met opgetrokken benen op de stoel gaan zitten. En die dan de mouwen van hun gebreide trui over hun handen trekken en dan met twee handen de theemok vasthouden. Zoals studente culturele antropologie Willeke die ik tegenkwam zeven jaar na mijn koffieontmaagding door Bernadette. Willeke die thee wilde en zelf haar mok had meegenomen. Het werd een halfourstand.

Nee, het waren normale mensen, dat gezelschap van afgelopen week, het zíjn normale mensen. Als je niet beter zou weten, zou je ze aanzien voor koffiedrinkers.

Ik weet eigenlijk niet waarom dit mij zo bezighoudt. Misschien omdat ik grieperig was en na een appje van Willeke gemberthee heb gedronken (via social media vind je bijna iedereen terug). Ik heb wel de theekop met één hand vastgehouden, maar toch. Ik blijf als ik gezond ben een koffiedrinker, maar ben af en toe bischierig. Eigenlijk zijn de meeste mensen wel KTB+.

PS
Waarom heet een theedoek eigenlijk een theedoek? Ik zal Willeke eens appen of Bernadette eens sms’en.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids