Afbeelding

BreukZout

Opinie

Op donderdag 11 januari werd het op het einde van de middag plotseling spekglad. Er viel miezerige regen op een bevroren ondergrond en zo ontstond de ijzel. De gladheid hield aan tot de volgende ochtend. Mensen die naar het werk en kinderen die naar school moesten liepen flinke risico’s. En vooral ouderen durfden hun huis niet uit. De gladheid ontstond zo onverwacht dat er zelfs (ernstige) ongelukken in de regio gebeurden op wegen die op de strooiroute liggen. 

Meteen na het begin van de ijzel kwamen de strooiwagens in actie. Ook in Oost Gelre. Ze reden de gebruikelijke ‘strooiroute’, dit betekent vooral het strooien van de doorgaande wegen. Alle andere straten en wegen bleven zeker 12 uur lang een ‘ijsbaan’. De gladheid veroorzaakte vele verwondingen en schades. Hersenschuddingen, botbreuken en kneuzingen zorgden voor heel veel werk op de huisartsenposten en in het ziekenhuis. De financiële gevolgen waren aanzienlijk. Materiële schade, maar ook dokterskosten en ziekteverzuim. 

Er was dus zeker aanleiding om eens te kijken of die lange periode (meer dan 12 uur) van gladheid in het vervolg kan worden voorkomen. Daarom stelde Gerard van Zanten (Onafhankelijken Oost Gelre - OOG) in de vergadering van de commissie van de gemeenteraad er een indringende vraag over. Zou onderzocht kunnen worden of in zo’n extreme situatie de gladheidsbestrijding in Oost Gelre snel kan worden uitgebreid? Als het bijvoorbeeld 4 uur achter elkaar glad blijft, kan er dan meer gestrooid worden? Door alle straten en wegen in Oost Gelre minstens één keer te strooien. Hoe kan zo’n uitbreiding van de strooiroute georganiseerd worden? Wat gaat dat per keer in zo’n extreme situatie kosten?

Voor OOG zelf zijn die kosten niet zo belangrijk. Een veilige situatie voor alle inwoners staat voorop. Het college van burgemeester en wethouders heeft de vraag in behandeling genomen en komt nog met een antwoord.


Fractie OOG in gemeenteraad en commissie,
Hans Scheinck
Freek Jansen
Jurgen Bluemink
Denise van der Donk-Eskes
Ben Hummelink
Gerard van Zanten
www.oog-oostgelre.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids