Afbeelding

Mannetje

Opinie

Mannetje

Hebben jullie dat ook, lieve Grollenaren, dat de kringloop jullie leven altijd zo overhoop gooit? Nooit kun je eens normaal een boodschappenbriefje maken, naar de winkel gaan, thuis komen met wat er op je briefje stond en klaar.

Toen ik nog boven de boekhandel woonde ging ik een keer een paar bloembakken kopen voor aan mijn balkon boven de Rabeldersteeg. Meneer Nijrolder hield altijd die petunia’s zo mooi in bloei die daar beneden hangen, ik dacht dat kan ik ook maar dan één verdieping hoger. “Ik ga even een paar bloembakken kopen bij de kringloop,” zei ik tegen Cor de boekhandelaar in het koffiehoekje in de winkel. De mensen die er met koffie zaten zeiden allemaal “Veel succes!” Een uurtje later kwam ik terug, een paar mensen zaten er nog. “En, ben je geslaagd?” vroeg Cor. “Ja! Ik heb een bankstel gekocht!”

Nou, dat dus.

Laatst zocht ik een fleurig truitje voor de lente, die vast nog wel komt hoor. Bij de kringloop aangekomen keek ik even rond. Een jong stel met een mandje met een paar kinderspeelgoedjes stond bij een naaimachine te dralen. “Je mag de mijne wel komen halen!” zei ik in de Google translate op de telefoon van de meneer. Er verschenen Russische letters op het scherm en dankbaar volgden ze mij naar Beltrum waar ze een uurtje en twee kopjes koffie later wegreden met mijn naaimachine, mijn combimagnetron en wat gereedschap. 

Even een truitje kopen… Ik kan het niet!

Afgelopen week was het weer raak. Ik zoek nog een lamp voor aan ‘t plafond in de achterkamer bij de ouderwetse kasteel-achtige stoel die ’s middags zo lekker in de zon staat en waar Abeltje zo graag in ligt. Zie ik een tafeltje (Nodig? Welnee.) dat precies bij die stoel past! Zwarte gedraaide metalen pootjes, houtsnijwerk rondom, en in het midden drie boeren tegeltjes. Thuisgekomen maak ik het tafeltje schoon, gelijk met het leuke tuinsetje. Ik bekijk de tafereeltjes op de tegeltjes. Een molen, een mannetje en een vrouwtje in een bootje, en op de laatste tegel hetzelfde mannetje als in het bootje, maar dan liggend op de grond. Met zijn gezicht voorover, zijn hand ernaast… 

Sinds die dag doe ik dus geen oog meer dicht. Wat doet dat mannetje daar voorover liggend op de grond? Wat heeft dat vrouwtje met dat mannetje gedaan? En waarom heeft iemand dat ook nog zo bruut op dat tegeltje geschilderd? 

Iemand?


mirjam@writeme.com

Kater Abeltje naast het gewraakte tafeltje.
Detail van het tafeltableau.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant