5 tips om je eigen tuin te ontwerpen

  Partnerbijdrage

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een nieuwe tuin of het opknappen van je huidige tuin doe je er verstandig aan om eerst een tuinontwerp te maken. Door eerst goed over het ontwerp van je tuin na te denken voorkom je dat je later tegen problemen aanloopt. Bovendien kun je zo ook beter inschatten wat de totale kosten zullen zijn en of dat binnen je budget past. In dit artikel lees je een aantal tips om zelf een tuinontwerp te maken voor je nieuwe tuin.

Inspiratie opdoen
Voordat je begint is het raadzaam om eerst wat inspiratie op te doen om te bekijken wat je nu eigenlijk mooi vindt. Je kunt hiervoor online foto’s van tuinen bekijken om tuin ideeën op te doen, maar je kunt ook een rondje door de buurt lopen om eens te kijken wat anderen met hun tuin hebben gedaan. Bewaar alles dat je mooi vindt, zodat je het later kunt gebruiken wanneer je aan de slag gaat met je tuinontwerp.

Op schaal tekenen
Je doet er verstandig aan om je tuinontwerp op schaal te tekenen, zodat je goed kunt inschatten of alles wel gaat passen in je tuin. Het zou natuurlijk erg jammer zijn dat je er tijdens het aanleggen van je tuin achter komt dat het allemaal toch net niet past. Daarnaast is het ook een goed idee om de ramen en deuren van je huis in te tekenen, zodat je ook een beeld krijgt van de zichtlijnen in je ontwerp. En vergeet niet om een aantal kopieën te maken van de basis voordat je aan de slag gaat met het intekenen van het ontwerp, zodat je die kunt gebruiken als je een opnieuw wilt beginnen.

Begin met de grote elementen
Begin met het intekenen van de grote elementen, denk hierbij aan zaken zoals tuin bestrating, een terras, overkapping, veranda, gazon of vijver. Wanneer je dat allemaal op de gewenste plaats hebt ingetekend, kun je daar de rest van de tuin omheen ontwerpen. Zo weet je zeker dat alles gaat passen.

Tuinafscheiding
De tuinafscheiding die je kiest heeft een grote invloed op de sfeer van je tuin. Een strakke hout beton schutting heeft een hele andere uitstraling dan een groene haag of heg. Daarnaast kun je met tuinafscheiding ook voor privacy in je tuin zorgen, wat zeker fijn is wanneer je dicht op je buren woont.

Planten
Tenslotte is het ook een goed idee om tijdens het maken van het tuinontwerp ook gelijk na te denken over de beplanting die je in de tuin wilt plaatsen. Begin met het intekenen van de borders en bepaal daarna welke planten je erin wilt plaatsen. Let hierbij op de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht en kies planten uit die geschikt zijn voor die omstandigheden. Heb je hier zelf niet genoeg kennis van? Overweeg dan om een professional zoals een hovenier of tuinontwerper om advies te vragen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden