Foto: PR

Incasso advocaat inschakelen; een deurwaarder of een incassobureau?

  Partnerbijdrage

Verschillende bedrijven en particulieren hebben het lastig. Lastig met het binnenhalen van geld en daarmee ook het betalen van rekeningen, wat een logisch gevolg is van geen geld ontvangen in de vorm van betalingen of loon. In deze aparte tijden is het prima mogelijk om afspraken te maken, zeker wanneer de facturen en rekeningen nog niet vervallen zijn. Maar op een gegeven moment houdt het op. Zeker wanneer de persoon of het bedrijf met de schuld laks is in de afhandeling of stopt met antwoorden.

Op dat moment kun je kiezen voor incasso. Daar zijn verschillende opties voor, maar wat is het verschil nu eigenlijk tussen een advocaat en een incassobureau en wat past het beste bij jouw situatie?

Incassobureau; van cowboys tot slooppartijen

Incassobureaus, het klinkt als heel wat wanneer het bij je aan de deur staat. Maar zij hebben eigenlijk nauwelijks bevoegdheden. Ook zijn incassobureaus niet aan regels gebonden; iedereen kan een incassobureau starten. En daar hebben veel mensen gebruik van gemaakt. De afgelopen jaren zijn veel van deze bureaus namelijk in een slecht licht gekomen. In het nieuws kwamen met regelmaat incassocowboys langs, die zelf besloten hadden om heel unieke algemene voorwaarden te hanteren, of zelf voor rechter te gaan spelen.

Dat heeft gevolgen voor jou wanneer je gebruik wilt maken van incasso. Allereerst kan een incassobureau te vaak niet helpen omdat ze geen bevoegdheden in kunnen zetten om ervoor te zorgen dat jij je geld krijgt. Ook hebben veel incassobureaus een slechte naam, wat weerspiegeld wordt op jouw bedrijf wanneer jij hen inschakelt. Je zult niet het eerste bedrijf zijn dat andere klanten verliest omdat een incassobureau er zo’n zooitje van maakt dat andere bedrijven liever op zoek gaan naar een andere partner om mee samen te werken. En dat is niet heel onlogisch natuurlijk; jij zou waarschijnlijk hetzelfde doen.

Wat is het verschil met een incasso advocaat dan eigenlijk?

Kies je voor een incasso advocaat inhuren, dan wordt het verhaal heel anders. Dit kun je meer vergelijken met een deurwaarder. De incasso advocaat heeft namelijk wel wettelijke bevoegdheden, en kan bijvoorbeeld dagvaardingen overhandigen of een vonnis executeren. Dit alles kan nooit gedaan worden door een incassobureau zelf; je hebt hier een incasso advocaat of deurwaarder voor nodig.

Het voordeel; je weet altijd zeker dat de incasso advocaat kan doen waarvoor je hem of haar inschakelt. Ook kun je altijd rekenen op een nette en correcte afhandeling. Met andere woorden: een incasso advocaat heeft geen bijlen en breekijzers achter in de auto liggen, met boksbeugels, voor het geval het niet zo makkelijk loopt als van tevoren gedacht wordt.

Dat betekent niet alleen dat jij krijgt waar je recht op hebt, het zorgt er ook voor dat jij een goede naam houdt. En dat is weer bijzonder praktisch wanneer je je overige klanten wilt houden. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Schouten - Advocaten. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden