Afbeelding
Foto: PR

De vijf voordelen van een herfst- of najaarsvakantie

Partnerbijdrage

Op het werk zijn het al voor Kerstmis de ouders met kinderen die de zomervakantie claimen, waardoor anderen moeten kiezen voor een trip in het voor- en/of najaar. Is dat vervelend? Nee. Vooral dat laatste jaargetijde wordt steeds meer omarmd als alternatief voor een zomerse reis naar het zuiden van Europa. Niet ieders vakantie bestaat uit drie weken bruinbakken op een strand. Vijf redenen waarom het najaar ideaal is voor een uitgestelde zomervakantie. 

Het weer is ideaal voor een wandeling

Het is in september in pakweg Toscane, de Dordogne of aan een Costa nog heerlijk warm, maar niet te warm om iets te ondernemen. Ideaal voor actieve vakantiegangers die graag een wandeltocht door de heuvels maken - niet zelden in louter een T-shirt en luchtige wandelbroek. Er kan natuurlijk een flinke bui vallen, maar dan is er altijd nog de wandeljas, die samen met de andere benodigdheden in de rugzak zit. 

De keukens passen hun menu’s aan

De herfst is in veel landen het moment om de bossen in te trekken op zoek naar paddenstoelen, kastanjes en truffels. Die worden in de lokale keukens tot heerlijke maaltijden verwerkt. Overigens geldt voor paddenstoelen dat ze niet allemaal eetbaar zijn, om het maar zachtjes uit te drukken. Ga dus niet zelf de verzamelaar en kok uithangen, maar laat het zoeken, kokkerellen en verwennen lekker aan de locals over. 

Het is rustiger

Bijna overal is het rustiger en is er meer aandacht voor toeristen. Als de eerste septemberbuien zijn gevallen, het kwik iets gedaald is en de meeste vakantiegangers weer aan het werk zijn, is dat te merken aan de locals. Ze leven veelal met de natuur en belanden dus niet snel in een herfstdepressie. Integendeel zelfs, in bijvoorbeeld Italië zijn mensen al in oktober opgewonden over Kerstmis. 

Reizen is goedkoper

Even kort aanstippen wat iedereen al weet, maar niet mag ontbreken in dit artikel: een vakantie in een tussenseizoen is goedkoper. Soms bijna de helft, zodat mensen kunnen kiezen voor zowel twee weken vakantie in de lente als twee weken in de herfst. 

Kleurenpracht van de herfst

Met de al genoemde mindset van de lokale bevolking in het achterhoofd leren we het najaar meer waarderen, ook door de veranderende kleuren in het landschap. Associëren we vallende blaadjes in Nederland met triestheid, elders in Europa worden mensen juist blij van de kleurenpracht en mechanismen der natuur. 

Dit artikel wordt u aangeboden door LIFE-LINE. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids