Afbeelding
Foto: Unsplash.com

Sri Lanka: eiland in Azië – regel snel en gemakkelijk een visum voor deze verrassende bestemming

Partnerbijdrage

Een vakantie naar dit enerverende land kan weer, de grenzen zijn na afloop van coronabeperkingen weer open voor toeristen. Wil je naar Sri Lanka als bestemming voor vakantie of voor zaken? Dan heb je een visum (ETA) nodig. Een ETA Sri Lanka aanvragen kan geheel online. Dit hoeft maar een paar minuten te duren en kost je nog geen € 50. Heb je spoed, dan wordt je aanvraag gemiddeld ruim binnen een halfuur afgehandeld!

Verschillende visa

Sri Lanka’s visa zijn ingedeeld in drie categorieën: visa voor zakenreizen, visa voor toerisme en visa voor doorreizen, het aanvragen van elk type is eenvoudig.

De meeste reizigers verblijven niet langer dan 30 dagen in Sri Lanka. Voor hen er het digitale e-visum of ETA, eenvoudig online aan te vragen. Je hoeft dus voor je visumaanvraag niet naar de ambassade in Den Haag.

Wil je langer dan 30 dagen in Sri Lanka verblijven? Dan kun je op deze website het 30 dagen geldige visum aanvragen. Vervolgens ga je na aankomst in het land naar het Immigration Services Centre (No. 330, Galle Road, Colombo 03 Sri Lanka, +94-727-591-591). Daar kun je je visum laten verlengen tot maximaal 90 dagen.

Geldigheid en voorwaarden

De geldigheid van een visum Sri Lanka is 6 maanden, waarin één keer het land in mag worden gereisd, met een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Op het moment van aanvragen hoeft nog geen vliegticket geboekt te zijn naar je bestemming. Wel moet tijdens het reizen naar Sri Lanka al een ticket voor de terugweg geboekt zijn. Ook moet je kunnen aantonen voldoende over financiële middelen te beschikken om het verblijf in het land te kunnen bekostigen. En je moet een paspoort bezitten dat op het moment van aankomst in Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig is.

Wil je in Sri Lanka gaan werken? Als het alleen om een zakenreis gaat, kun je op de website een zakenvisum aanvragen. In dienst treden bij een organisatie, er gaan wonen of studeren: daarvoor moet je een specifiek visum aanvragen bij de Sri Lankaanse ambassade.

Het visum aanvragen

Je aanvraag voor het visum kun je 24 uur per dag online doen via de website van VisumBuitenland.nl. Dat kun je doen voor jezelf, maar ook voor je hele reisgezelschap tegelijk, dat bespaart moeite en tijd. Ook kun je een aanvraag indienen voor iemand anders, wel heb je daarvoor de paspoortgegevens van diegene nodig. Een visum voor Sri Lanka kost € 49,95 per persoon voor toeristen en doorreizigers. Voor het zakenvisum geldt een toeslag van € 10,00. Betalen kan op vier manieren: met iDeal, PayPal, Creditcard of Bancontact.

Het is aan te bevelen tijdig te starten met je aanvraag, zodat het visum tijdig kan worden toegekend. Indien je binnen 72 uur in Sri Lanka verwacht aan te komen, dien dan een spoedaanvraag in, die wordt gemiddeld al na 23 minuten goedgekeurd. Vink eenvoudig ‘spoed’ aan en je aanvraag wordt direct in behandeling genomen. Echter, er worden geen garanties gegeven over de levertermijn van visums voor Sri Lanka, ook niet bij spoed.

Nadat je per e-mail de bevestiging hebt ontvangen dat je visumaanvraag is goedgekeurd, kun je op reis naar je bestemming. In het vliegtuig krijg je nog een klein formulier, een Disembarkation Card (ontschepingskaart). Na aankomst in Sri Lanka laat je dat ingevulde document zien. Meestal wordt niet meer gevraagd naar je visum, omdat de immigratiedienst al aan de hand van het paspoortnummer kan zien dat het in orde is. Zorg voor de zekerheid toch dat je het visum (ETA) uitgeprint meeneemt, om het in uitzonderlijke gevallen te kunnen laten zien.

Sri Lanka

Sri Lanka in de Indische Oceaan staat bekend om de uitgestrekte vlakten met bijzondere bergtoppen, theeplantages en schitterende tempels. Maar ook om de wilde olifanten en de palmboomstranden. Voorheen werd het eiland Ceylon genoemd, een naam nog steeds gebruikt voor de thee die afkomstig is uit het land. Het land kent, vergeleken met het nabijgelegen India, een relatieve rijkdom. Naast thee exporteert Sri Lanka koffie, kleding, kokosnoten en rubber. De laatste jaren bloeit het toerisme. Meer mensen ontdekken de schoonheid van het eiland. De voorzieningen voor toeristen worden steeds beter.

Columbo

De meeste vakanties beginnen in het zuidoosten van Sri Lanka, in Colombo. In de stad, die meer dan 4000 jaar oud is, is de geschiedenis van het land goed terug te zien: er staan bouwwerken van voor de kolonisatie, maar ook gebouwen uit de tijd waarin Sri Lanka een kolonie was van de Nederlanders en de Britten, evenals moderne wolkenkrabbers. Qua inwoneraantal is Colombo zelf vergelijkbaar met Amsterdam, en het is net als Amsterdam de titulaire hoofdstad en niet de regeringszetel.

Een lange en bewogen geschiedenis

Sri Lanka wordt al sinds de prehistorie bewoond. De eerste Europeanen die naar het land kwamen waren de Portugezen, die zich in 1505 vestigden op het eiland. Zij bleven tot 1658, vanaf toen viel heel Sri Lanka onder Nederlands bewind. In 1802 werd het een Britse kolonie en vanaf toen stond het bekend als Ceylon. Op 4 februari 1948 werd het land onafhankelijk onder de naam Dominion Ceylon en in 1972 werd de naam veranderd in Sri Lanka. Sinds het einde van de burgeroorlog gaat het beter met het land. Tegenwoordig leven de verschillende bevolkingsgroepen in vrede samen. De economie groeit gestaag met rond de 5% per jaar.

Klimaat en aanbevolen reistijd

Het klimaat in Sri Lanka kan worden onderverdeeld in twee regio’s: het westen en oosten. Het klimaat in beide delen is qua temperatuur warm en vrij constant. Wel verschillen de regenperiodes. Het westelijke deel van het land kent twee regenseizoenen: in juli en augustus is het wat droger, maar valt er wel meer neerslag dan in januari, februari en maart. De beste reistijd voor het westen van Sri Lanka is dus de eerste drie maanden van het jaar, als je de regen wilt vermijden. In het oosten van het land valt het regenseizoen op een ander moment: van oktober tot en met januari. Het oostelijke deel van Sri Lanka heeft daarmee als meest gunstige reistijd februari tot en met september.

Reizigers die graag zowel het oosten als het westen van het land willen bezoeken, kunnen de beste reistijd van beide delen combineren, voor geheel Sri Lanka wordt dat dan februari en maart.

Veiligheid en gezondheid in Sri Lanka

Sri Lanka is geen onveilige bestemming voor toeristen die goed voorbereid op reis gaan. Het land kent over het algemeen een goede hygiëne en goede gezondheidszorg. Het is wel altijd belangrijk om de actuele reisadviezen in de gaten te houden.

Snel en eenvoudig een visum voor een paradijselijke bestemming

Online, op elk moment van de dag, laagdrempelig en betrouwbaar: dat is een visum voor Sri Lanka regelen bij VisumBuitenland.nl. Een hele mooie reis en verblijf gewenst.

Dit artikel wordt u aangeboden door VisumBuitenland.nl Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids