Foto:PR
Foto:PR

Alles wat je moet weten over de APK-keuring!

Partnerbijdrage

De APK (algemene periodieke keuring) is verplicht als je binnen Europa de weg op wilt. Tijdens de keuring wordt de auto beoordeeld op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie. Wordt je auto afgekeurd? Dan ben je verplicht om de auto te laten repareren. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de APK-keuring.

 

Wat kost een APK-keuring?
De APK-kosten zijn afhankelijk van het type auto dat je hebt en de garage. Zo is het keuren van een dieselauto duurder dan het keuren van een benzineauto. Daarnaast bepaalt elke garage zijn eigen tarief. Gemiddeld ben je voor een APK-keuring tussen de €25,- en de €70,- kwijt. Als je auto wordt afgekeurd, komen de reparatiekosten hier nog bij. 

Wanneer moet je de keuring laten uitvoeren?
Wanneer je een APK-keuring moet laten uitvoeren is afhankelijk van de leeftijd van je auto. Zo moeten oudere auto’s een keer per jaar gekeurd worden. Raadpleeg je APK-keuringsschema of doe de RDW-kentekencheck. Plan de keuring voor de vervaldatum. Zo voorkom je problemen. Als je auto niet op tijd wordt gekeurd mag je namelijk niet meer de weg op.

Waar laat je je auto keuren?
Je laat je auto keuren bij een (erkende) garage. Soms is het slim om garages te vergelijken. Het tarief dat voor een APK-keuring wordt gevraagd verschilt namelijk sterk per garage. Soms wordt de keuring gecombineerd met een kleine of een grote onderhoudsbeurt. Zo weet je zeker dat je voorlopig weer probleemloos kunt rijden.

 Wat wordt er gecheckt?
De keuring draait in principe om drie onderdelen: verkeersveiligheid, milieu en registratie. De auto wordt gekeurd op de remmen, wielophanging, verlichting, banden, schokdempers, carrosserie en stuurinrichting. Een auto kan bijvoorbeeld afgekeurd worden als de bandenspanning te laag is of als de ruitenwissers beschadigd zijn.

Hoe lang duurt de keuring?
De keuring duurt gemiddeld zo’n twintig minuten. Je kunt dus rustig even een kopje koffie drinken terwijl de auto gekeurd wordt. De APK keurmeester werkt met een vast lijstje met keuringspunten waarop de auto gecheckt wordt. Als er geen problemen worden aangetroffen, kun je direct na de keuring weer verder.

Wat als je geen APK-keuring hebt?
Als je geen APK-keuring hebt of als je auto afgekeurd is en je toch de weg op gaat, riskeer je een hoge boete. Daarnaast ben je niet verzekerd als je zonder APK-keuring rijdt. Mocht je een ongeval veroorzaken, dan kun je voor hoge kosten komen te staan. Onze tip? Zorg er voor dat je de APK-keuring op tijd laat uitvoeren!

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Mijngarage.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant