Gerard Klein Gunnewiek van de Nieuwe Liberalen og rekent op minimaal 2 zetels. Foto: Kyra Broshuis

Gerard Klein Gunnewiek van de Nieuwe Liberalen og rekent op minimaal 2 zetels. Foto: Kyra Broshuis

Gerard Klein Gunnewiek: ‘Waar een wil is, is Vitelco weg’

Politiek

NLog rekent op minimaal 2 zetels

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Voor Gerard Klein Gunnewiek (63) van de Nieuwe Liberalen (NLog) is het vanzelfsprekend om maatschappelijk betrokken te zijn. “Dat waren mijn opa en mijn vader ook, ik ben ermee opgevoed.” Klein Gunnewiek groeide op in Noordwijk en verkocht in 2000 zijn aannemersbedrijf om terug te keren naar het geboortedorp van zijn vader: Lichtenvoorde. 

Hoe kwam je bij de NLog?
“In de Elna las ik 8 jaar geleden een interview met Jos Wolterink, oprichter van NLog. Dat sprak me zo aan dat ik contact met hem heb gezocht en me aangesloten heb bij NLog. Ik had al ervaring in de politiek want ik heb in Noordwijk voor de VVD in de raad gezeten. In 2014 deden we als NLog voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en kwamen we met 2 zetels in de raad. Bij de verkiezingen in 2018 verloren we 1 zetel en kwam ik alleen in de raad.”

‘Als je als enige
tegenstemt,
bereik je niets
maar je laat
wel zien waar
je voor staat’


NLog is ontstaan nadat Wolterink zich afsplitste van de VVD. Wat is het verschil met die partij?
“Wij zijn heel bewust een lokale partij. Ik vind dat we socialer zijn dan de VVD maar het liberale gedeelte delen we. Als lokale partij willen we heel duidelijk de belangen van de inwoners behartigen, juist door politiek onafhankelijk te zijn.”

Kan een eenmansfractie wel verschil maken?
“Jazeker, er zijn belangrijke onderwerpen in de raad geweest waarbij we toch verschil hebben gemaakt omdat we een goede relatie hebben met de coalitiepartijen. Dat heeft het voordeel dat je dan soms wel iets voor elkaar kunt krijgen. Het verschil maken doe je door het geluid te laten horen dat de coalitiepartijen niet kunnen zeggen vanwege hun positie. Jos Wolterink heeft destijds met zijn strijd tegen het nieuwe gemeentehuis laten zien dat je wel degelijk iets kunt bereiken. Hij is voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ook weer lijstduwer voor NLog.”

De afgelopen jaren heb je regelmatig kritiek geuit op het bestedingsgedrag van de gemeente
“Ja, dat klopt. Ik heb als enige tegen het grote plan van de Dijkstraat gestemd. Dat plan kost enorm veel geld wat uiteindelijk terechtkomt bij een belegger die de verhuur doet. Daar ben ik het niet mee eens. Er hadden veel meer woningen kunnen komen met minder belastinggeld. Als je als enige tegenstemt, bereik je niets maar je laat wel zien waar je voor staat. Ik vind dat er in de gemeente veel meer zaken aan de markt overgelaten moeten worden. Dat geldt niet alleen voor bouwen. De overheid, dus ook het gemeentebestuur, moet doen waar ze goed in is en laten wat ze niet kan. Het zijn geen ondernemers. Zeker nu met woningschaarste is het niet nodig dat de lokale overheid geld naar lokale projecten brengt. Laat dat aan de markt over, dan wordt het absoluut goedkoper en gaat het ook veel sneller.”

‘Vergunning’ vind je een slecht woord?
“Inderdaad, een bouwvergunning moet een bouwrecht heten. Ik hoor zo vaak dat het gemeentebestuur te weinig inlevingsvermogen heeft om te ervaren wat het doen van een aanvraag voor een burger of bedrijf betekent. Het duurt allemaal zo ontzettend lang en vaak krijgt de burger alsnog nul op rekest. Dat kan niet. Burgers moeten veel sneller weten waar ze aan toe zijn. Dat dat kán, heb ik in het westen van land ervaren. Daarom is het ook heel goed dat die omgevingswet er binnenkort komt; dat gaat veel tijd besparen omdat er dan binnen 6 of uiterlijk binnen 12 weken een beslissing moet liggen.”

‘Wij willen dat
ingrijpende
maatregelen
vooraf op
draagvlak
onderzocht
worden’


Met Jarno Hilge op nummer 2 is er een behoorlijke verjonging op de lijst. Jouw beoogde opvolger?
“Ik ben in elk geval de komende 4 jaar nog beschikbaar maar daarna wordt het wellicht tijd om af te bouwen of te stoppen. Zoals bekend hebben we begin vorig jaar overwogen om samen te gaan met de VVD. Bij de landelijke verkiezingen zagen we veel versnippering en dat vind ik geen goede ontwikkeling. De fusie met de VVD ging niet door; het lokale geluid is te belangrijk voor mij. Jarno meldde zich bij ons en dat klikte heel goed. Hij is een slimme jongen en inderdaad de beoogde opvolger. Samen met Bertie Bosker, die keihard werkt en verstand heeft van veel zaken, hebben we een heel goed team.”

Wat zijn jullie speerpunten voor de komende tijd?
“Wij willen een stabiel belastingbeleid en een efficiënte besteding van belastinggelden. Daarnaast vragen we grote verantwoordelijk van mensen die dat aankunnen maar dragen we grote verantwoordelijkheid voor mensen die dat niet kunnen. We willen minder overheidsbemoeienis in maatschappelijke processen; een terugtredende overheid om resultaat en snelheid te verbeteren. Een gemeentebestuur is er voor de burger en niet andersom. Wij willen dat ingrijpende maatregelen vooraf op draagvlak onderzocht worden. Open communicatie is daarbij heel belangrijk. Daarnaast roep ik al 6 jaar dat we meer moeten bouwen maar er is veel te lang vastgehouden aan de krimpgedachte. Daardoor zitten we nu met een achterstand. Die achterstand moet zo snel mogelijk worden ingehaald.”

Jullie willen dat Vitelco vertrekt, is dat wel realistisch?
“Waar een wil is, is Vitelco weg. Dat is echt wel een reële mogelijkheid. Het blijft een probleem, ook als Vitelco aan alle eisen voldoet. Het hele gebied zit op slot door die stankcirkel. Ik ben ervan overtuigd dat je Vitelco op vrijwillige basis weg kunt krijgen. Het is een ondernemer en dus geïnteresseerd in groei. Ik denk echter wel dat je het meer aan de markt moet overlaten. Op het terrein van Vitelco kunnen wel 200 woningen komen. De gemeente moet een ontwikkelaar toestemming geven voor de ontwikkeling en dan kan de ontwikkelaar Vitelco wegkopen. De gemeente hoeft alleen maar uit te spreken dat ze woningbouw op die plek willen. Voor Vitelco valt er ook heel veel te winnen; een nieuwe plek waar ze duurzaam kunnen ondernemen en ook nog eens geld mee krijgen. De maatschappelijke winst voor Lichtenvoorde is dan enorm. Het is een kwestie van willen. Met het vertrek van Vitelco is ook de stankcirkel weg en kunnen ondernemers daar verder ontwikkelen. Ook kan er meer woningbouw komen in het centrum van Lichtenvoorde en dat hebben we keihard nodig.”


www.nieuweliberalen.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant