Wethouder Bart Porskamp (VVD) wil zich graag blijven inzetten voor Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis
Wethouder Bart Porskamp (VVD) wil zich graag blijven inzetten voor Oost Gelre. Foto: Kyra Broshuis

Bart Porskamp wil graag door als wethouder

Politiek

VVD blijft hameren op woningbouw

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - In 2018 werd hij, destijds 29 jaar jong, de jongste wethouder in de geschiedenis van de gemeente Oost Gelre. Bart Porskamp, lijsttrekker bij de VVD, hoopt op een extra zetel bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. De partij zit nu met 5 zetels in de gemeenteraad en vormt samen met het CDA de coalitie.  “Ik hoop dat de inwoners van onze gemeente goed kijken naar wat we de afgelopen 4 jaar gerealiseerd hebben. Dan verwacht in elk geval hetzelfde aantal maar wellicht 1 zetel extra. Wij hebben altijd gepleit voor extra woningen; dat is goed voor het leefklimaat in onze gemeente. De krimpafspraken zijn van tafel en we bouwen 660 woningen in de hele gemeente. We hebben onze inwoners meer perspectief geboden om hier te blijven wonen”, zegt Porskamp.

Hoe is het bevallen als wethouder de afgelopen 4 jaar?
“Ik ben eerst 4 jaar raadslid geweest en het wethouderschap is een hele andere rol. Als wethouder kun je echt op de inhoud het verschil maken en zaken sneller in beweging krijgen. Ik vind het mooi om zelf aan de onderhandelingstafel te zitten en bijvoorbeeld de woonafspraken te verruimen. Natuurlijk moeten de fracties dan wel akkoord gaan maar dat is gelukkig gelukt. Je kunt als wethouder echt concreet iets voor de inwoners betekenen, dat bevalt me heel goed.”

Wil je nog weer 4 jaar verder in deze rol?
“Deze vraag komt nu nog te vroeg. We moeten echt eerst de verkiezingen afwachten. De afgelopen 4 jaar heb ik met heel veel plezier gewerkt. Mochten we geen coalitiepartij worden, dan ga ik in elk geval wel in de gemeenteraad zitten. Anders moet je niet op een verkiesbare plaats gaan staan, vind ik. Ik wil me heel graag actief blijven inzetten voor Oost Gelre, er is hier nog genoeg te doen. In welke rol ik dat ga doen, is nog even afwachten.”

Heb je een voorkeur voor een coalitie?
“Het klinkt als een cliché maar de kiezer is nu eerst aan zet. We moeten daarna kijken wat de uitkomst is en hoe de verhoudingen zijn. Pas dan komen de coalitiegesprekken. Als wij als VVD weer een coalitiepartij worden, dan wel graag met een stabiele meerderheid en met oog voor de kleine partijen. Alle partijen hebben uiteindelijk het beste met de inwoners, de verenigingen, de bedrijven en instellingen voor. Ik hoop wel dat we in de nieuwe periode sneller en zakelijker de gemeenteraadsvergaderingen houden. Zo hebben we meer tijd om buiten te zijn en meer gesprekken met de inwoners te houden. Dat is heel belangrijk; uiteindelijk zijn we er voor de inwoners.”

Wat zijn de successen van de VVD van de afgelopen 4 jaar?
“Dan kom ik direct op ons grote thema woningbouw. We hebben aantoonbaar laten zien dat we daar grote stappen in hebben gezet. In elke kern kan nu gebouwd worden, ook omdat de regels versoepeld zijn. We mochten in eerste instantie 190 extra woningen bouwen tot 2025 en dat zijn er nu meer dan 660 geworden. Als het aan de VVD ligt, komen er nog meer. We denken daarbij echt aan nieuwe woonwijken in Groenlo en Lichtenvoorde. Wij geloven erin dat steeds meer mensen de Achterhoek op waarde weten te schatten, zeker mensen die een binding hebben met dit gebied. We hebben ook nog eens meer dan voldoende werk dus we hebben nieuwe inwoners echt nodig.”

Er zijn uiteraard ook zaken geweest die minder goed zijn verlopen?
“Natuurlijk. We hadden graag de omgeving van de Groenlose gracht wat meer willen aanpakken en de visvijver op het voormalige Grolse Boysterrein had er al moeten liggen. Dit heeft allemaal vertraging opgelopen. Dat komt onder andere omdat er lang geen fysieke gesprekken en bijeenkomsten konden worden gehouden door de coronamaatregelen. Onderwijsvoorzieningen zijn ontzettend belangrijk; het is jammer dat de vorming van de IKC’s in Groenlo vertraging heeft opgelopen en ook voor het fietspad in Zwolle zitten we nog op de laatste handtekeningen te wachten. We willen in de volgende periode nog meer inzetten op samenwerking met andere gemeenten; dan krijg je zaken sneller voor elkaar. Dat zagen ook we ook bij de Regio Deal, dat heeft 40 miljoen extra opgeleverd voor het leefbaar houden van de Achterhoek.”

Wat zijn de belangrijkste speerpunten van de VVD?
“Wonen staat voor ons weer op 1, maar het gaat om meer dan alleen huizen. Als je hier woont, kun je ook een bijdrage leveren aan de economie. Er is hier genoeg werk. En we hebben als gemeente met een rijk verenigingsleven ook mensen nodig die bijvoorbeeld een vrijwilligersfunctie willen vervullen. Voor wat betreft het buitengebied willen we agrariërs helpen stappen te zetten om toekomstbestendig te ondernemen. Wij moeten als gemeente zekerheid kunnen bieden en dat kunnen we doen door ruimte te scheppen voor functieverandering van het agrarisch bedrijf. Ook moeten hun daken gebruikt kunnen worden voor de energietransitie. Wij moeten als gemeente niet bepalen wat goed boeren is, dat is aan de boeren en de regels worden in Den Haag en Brussel gemaakt. Wij blijven als VVD voorstander van de energietransitie maar het moet wel haalbaar en betaalbaar blijven. We zijn wel groen maar niet gek.”

Het volledige verkiezingsprogramma staat eind deze maand online op www.oostgelre.vvd.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids