Richard Klein Tank wil met zijn PvdA strijden voor een helder sociaal geluid. Foto: PR

Richard Klein Tank wil met zijn PvdA strijden voor een helder sociaal geluid. Foto: PR

Richard Klein Tank van de PvdA wil een socialer Oost Gelre

Politiek

Partij pleit voor een raads-programma ipv college-programma

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Richard Klein Tank (52) uit Groenlo is het langstzittende raadslid van Oost Gelre. Vóór de gemeentelijke herindeling maakte hij zich in de gemeente Groenlo al sterk voor een sociaal beleid. Vanwege het feit dat hij het langstzittende raadslid is, is Klein Tank de nestor van de raad en de plaatsvervangend voorzitter van de raad. Burgemeester Annette Bronsvoort is de voorzitter. Klein Tank staat bekend om zijn uitgebreide dossierkennis. 

Is het na zoveel jaren in de gemeenteraad nog steeds leuk?
“Jazeker. Het is druk en het kost veel tijd maar het is nog steeds heel interessant. Je komt als raadslid met veel mensen in contact en je bent met veel verschillende onderwerpen bezig. Ook het kritisch volgen van het college blijft een uitdaging. Het is wel zo dat de hoeveelheid informatie in de afgelopen jaren ontzettend toegenomen is. Gelukkig krijgen we de informatie digitaal maar bijvoorbeeld een bestemmingsplan bevat gemiddeld zo’n 12 bijlagen en enkele honderden pagina’s tekst. Je kunt natuurlijk wel de taken verdelen binnen je fractie, maar als tweepersoonsfractie kan dit ook maar in beperkte mate. Het is wel prettig om met onze PvdA-achterban (steunfractie) te kunnen overleggen en samen je standpunten te bepalen. Omdat het best veel werk is, is het lastig om jonge mensen op de lijst te krijgen. We zijn blij dat we wel weer met nieuwe namen, en gelukkig ook vrouwen, kunnen komen.”

Het is lang geleden dat de PvdA in de coalitie zat, tijd voor verandering?
“Wat ons betreft absoluut! De laatste periode dat we in de coalitie zaten was van 2005 tot 2010 met Henk Gerrits als wethouder. Met de start van de gemeente Oost Gelre was het heel mooi dat we een brede coalitie konden vormen. Je ziet nu dat er een aantal crises is in de maatschappij, denk aan corona, klimaatcrisis, woningbouw, waar we als gemeente gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. Juist dan is het belangrijk dat het nieuwe college een breed draagvlak krijgt in de raad. Wij zijn bereid om mee te doen in het college maar wij pleiten ook voor het werken met een raadsprogramma. Dat is een soort gezamenlijke agenda voor de toekomst, waarover alle partijen in de raad kunnen meepraten.
Doorgaans hebben gemeenten een coalitieprogramma. Daarin maken traditioneel gezien de politieke partijen die elkaar als partners hebben gevonden tijdens de coalitiebesprekingen en met elkaar een meerderheid van de zetels hebben behaald bij de verkiezingen, een plan voor de komende vier jaar. De overgebleven partijen (de oppositie) staan dan al snel aan de zijlijn en kunnen dan kritiek uiten op het gekozen beleid. Steeds meer gemeenten kiezen tegenwoordig voor een raadsprogramma in plaats van een coalitieprogramma. Daarvoor is niet een deel van de raad, maar zijn alle fracties nodig om het beleidsplan in elkaar te zetten en zo tot een compromis te komen. Er is daarmee meer aandacht voor de verbinding tussen partijen in plaats van voor de onderwerpen waarover partijen het niet eens kunnen worden.”

Oppositie voeren is niet altijd lonend, hoe ervaar jij dat?
“Het dualisme mag nog wel wat sterker groeien, maar toch slagen wij er als oppositiepartij best wel in om dingen voor elkaar te krijgen. Vorig jaar werd op ons initiatief het minimabeleid verruimd, en tijdens de laatste begrotingsvergadering werden twee PvdA-moties aangenomen. Een mooi voorbeeld hiervan is de regel dat er binnenkort op nieuwe bedrijfsdaken zonnepanelen moeten komen. Wij willen altijd kritisch zijn op de inhoud maar we willen in de politiek wel met elkaar door één deur kunnen. We voeren constructieve oppositie. Dus niet tegenstemmen alleen omdat we oppositie zijn. Soms zie je dat wij een wethouder steunen terwijl dat door de eigen partij niet gedaan wordt. Bij de vaststelling van de Regionale Energie Strategie steunden wij de wethouder terwijl hij bij dit belangrijke onderwerp geen steun kreeg van zijn eigen VVD-fractie. Met goede voorstellen hebben we altijd ingestemd en dat zullen we blijven doen.”

‘We willen
een inclusieve
samenleving
zijn waarin
iedereen mee
kan doen en
gelijke kansen
krijgt’


Wat zijn jullie verwachtingen voor de komende verkiezingen?
“Wij hebben in de eerste periode 3 zetels behaald en dat is nu weer ons streven. Wij willen een sociaal geluid laten horen in de gemeenteraad. Met de nieuwe partijen OLW en GroenLinks zal het sociale geluid in Oost Gelre alleen maar sterker worden. Natuurlijk zijn er verschillen maar een goede samenwerking ‘op links’ is zeker belangrijk. Als je kijkt naar de afgelopen jaren dan is er altijd een bepaalde verdeling in wat de bevolking vindt. Hier in de Achterhoek is de volksaard wat behoudend. De progressieve linkse kiezersgroep groeit hier niet zo hard, het gaat zeker niet vanzelf. En soms realiseren mensen zich nog niet dat de PvdA als niet-confessionele partij er voor iedereen is. Of je nu katholiek, moslim of atheïst bent, iedereen is bij ons welkom en kan zich aangesproken voelen door de sociale waarde dat we een inclusieve samenleving willen zijn waarin iedereen mee kan doen en gelijke kansen krijgt.”

Wat zijn jullie speerpunten voor de komende tijd?
“Wij willen een open en eerlijk debat over wat het beste is voor Oost Gelre. We moeten de samenleving klaarstomen voor de toekomst. De energietransitie gaat een enorme impact hebben op onze maatschappij en het gaat echt om een enorme operatie de komende jaren. Daar moeten we als gemeente onze rol in nemen. Natuurlijk, er moeten voldoende nieuwe woningen worden gebouwd, maar een veel grotere opgave is het om bestaande woningen (en bedrijfspanden) te verduurzamen. Niet alle inwoners hebben het geld om hun woning aan te passen, daarvoor is de komende 10 jaar een brede aanpak nodig met een alliantie waarin lokale aannemers, installateurs en inwoners actief betrokken zijn en waarbij de gemeente meer de leiding moet nemen en faciliteiten moet bieden.

Het gaat gelukkig met veel mensen goed maar er is ook nog steeds armoede en eenzaamheid. Armoedebeleid vraagt om een gemeente die actief is, initiatief neemt, voorop loopt en mensen ondersteunt. Meedoen in de samenleving vinden wij als PvdA heel belangrijk en met Fijnder, het nieuwe werkleerbedrijf, kunnen we mensen die een steun in de rug nodig hebben om een plek op de arbeidsmarkt te krijgen de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Wij vinden dat het nu tijd is voor een breder college. Juist in tijden van polarisatie moeten we de verbinding zoeken en een eerlijk beleid voeren. Wij gaan voor een coalitie met meerdere partijen en een helder sociaal geluid!”


Oostgelre.pvda.nl  

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant