Burgemeester Annette Bronsvoort tijdens de verkiezingsuitslagen bij 't Zwaantje. Foto: Kyra Broshuis

Burgemeester Annette Bronsvoort tijdens de verkiezingsuitslagen bij 't Zwaantje. Foto: Kyra Broshuis

CDA blijft de grootste partij

Politiek

Weinig veranderingen in politieke landschap Oost Gelre 

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Het CDA is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Oost Gelre. De partij heeft, zoals het er nu naar uitziet, de meeste stemmen behaald en houdt daarmee het aantal van 7 zetels. Het gaat om een voorlopige uitslag op partijniveau. De uitslag op kandidaatsniveau wordt donderdagavond bekend gemaakt. OOG is de tweede grootste partij met 3312 stemmen gevolgd door de VVD met 2851 stemmen.

De zetelverdeling
Voor de voorlopige zetelverdeling ziet het er als volgt uit: Het CDA blijft op 7 zetels en OOG krijgt 6 zetels, dat zijn er nu 5. De VVD blijft op 5 zetels. De PvdA moet 1 zetel inleveren en komt op 1 en NLog blijft op 1 zetel. Nieuwe Democraten Oost Gelre komt niet in de raad, de partij haalde niet genoeg stemmen voor een zetel. Datzelfde geldt voor GroenLinks. Nieuwkomer OLW haalde wel genoeg stemmen en blijft met 1 zetel in de raad. Paul Wallerbos zat al in de raad met OLW omdat hij eerder voor OOG in de raad zat. Vorig jaar zomer maakte hij de breuk met OOG bekend en ging hij onder de naam OLW verder. Het opkomstpercentage in Oost Gelre is 58% en dat is 1 procent minder dan in 2018. De opkomst was in de kleine kernen wat groter en traditiegetrouw werd daar het meest op het CDA gestemd. Een uitzondering vormt Zwolle, daar werd NLog de grootste partij.

Leve de democratie!
Burgemeester Annette Bronsvoort vertelde voor aanvang van de uitslagen een beetje het maandagochtendgevoel van de Lichtenvoordse kermis te hebben. “Al is het dan een stuk luidruchtiger hier.” Bronsvoort benoemde ook de situatie in Oekraïne. “Oorlog in Europa, wie had dat kunnen denken. We zijn vanavond in gedachten ook bij alle slachtoffers. Ik wil het belang van vrije verkiezingen benadrukken. Wij kunnen in vrijheid stemmen, we hebben de vrije pers, heel belangrijk. Het is een spannende avond, mijn complimenten aan iedereen die op een lijst staat en voor zijn of haar idealen staat. Het is niet makkelijk om raadslid te zijn, vraagt veel tijd en energie maar ze doen dat met hart en ziel voor Oost Gelre. Het raadslidmaatschap wordt wel eens ondergewaardeerd. Wie er ook mag winnen, ik heb alle vertrouwen in dat het werk met hart voor Oost Gelre gedaan zal worden. Leve de democratie in Oost Gelre!”

De reacties
Alle lijsttrekkers hebben gereageerd op de uitslag. Gerard Klein Gunnewiek van NLog zegt niet verloren maar ook niet gewonnen te hebben. “Het is een cliché maar de kiezer heeft gesproken en die heeft altijd gelijk.” Jerry van der Meulen van Democraten Oost Gelre vertelt teleurgesteld te zijn in de uitslag. “We zijn bewust van een landelijke partij (D66) naar een lokale partij gegaan in de overtuiging dan meer stemmers te trekken. Het is heel vervelend dat het zo gelopen is maar we komen over 4 jaar weer terug.” Richard Klein Tank van de PvdA is ook teleurgesteld. “We waren heel graag met 2 zetels verdergegaan in de raad.” Jan Dirk Focker van GroenLinks, de partij die voor het eerst meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen in Oost Gelre zegt dat alle begin moeilijk is. “Dat wisten we vooraf. We hebben een goed team en het is jammer dat we niet door mogen. Gelukkig blijft het groene geluid wel in de raad in de vorm van OLW.” Paul Wallerbos van OLW is erg blij met zijn zetel. “We hebben er hard voor gewerkt en we gaan er hier zeker 1 op drinken”, zo verklaart hij. Bart Porskamp van de VVD ziet de 5 zetels als een beloning voor het beleid van de afgelopen jaren. “We zijn stabiel gebleven.” Ronald Willering van OOG bedankt alle stemmers. “We zijn blij met de uitslag en we staan open voor samenwerking. Die uitdaging gaan we graag aan.” Winnaar Walter Leemreize van het CDA zegt ongelooflijk blij te zijn. “Dank jullie wel allemaal. Hoe nu verder? Ik kan u zeggen dat we eerst even een weekend rust gaan nemen maar u hoort snel weer van ons!”

Het totaal aantal stemmen per partij is als volgt: 

CDA: 3894, OOG: 3312, VVD: 2851, PvdA: 1088, NLOG: 944, DOG: 518, GroenLinks: 449 en OLW: 822.

Morgenavond volgt de uitslag op kandidaatsniveau. Op maandag 21 maart om 10.00 uur worden de definitieve uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt door het gemeentelijk stembureau, in het Stadhuis in Groenlo. 

Wordt vervolgd. 

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant